ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας. Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Η λέξη ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ είναι μια συνθέτη λέξη, η οποία προέρχεται από την Ελληνιστική Κοινή, τη διάλεκτο δηλαδή των αρχαίων Ελλήνων κατά την Ελληνιστική περίοδο.

Προκύπτει από τη σύνθεση των λέξεων «παχύς» και «σάρκα» και είναι εύκολο να καταλάβουμε από την ετυμολογία της, πως χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση κατά την οποία υπάρχει υπερβάλλουσα συσσώρευση λίπους στο ανθρώπινο σώμα.

Αν και ο μηχανισμός εξέλιξης της ασθένειας δεν είναι απολύτως κατανοητός, είναι επιβεβαιωμένο πως η αύξηση του σωματικού βάρους συμβαίνει όταν η πρόσληψη θερμίδων υπερβαίνει τη κατανάλωσή τους.

Πρόκειται δηλαδή για ένα ισοζύγιο μεταξύ προσλαμβανομένης και δαπανώμενης ενέργειας.

Τι προκαλεί λοιπόν την παχυσαρκία?

Συνδυασμός παραγόντων. Συμπεριλαμβάνεται η μειωμένη σωματική δραστηριότητα και η αυξημένη κατανάλωση τροφών με πολλές θερμίδες π.χ. λιπαρές τροφές, κόκκινο κρέας.

Η παρουσία γονιδίων που καθιστούν την παχυσαρκία πιο πιθανή, όχι είναι αναπόφευκτη, εξετάζεται ακόμη από τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 650 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με παχυσαρκία σήμερα.

Όσον αφορά το ποσοστό παχυσαρκίας στον Ελληνικό χώρο, μια πρόσφατη έρευνα από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο αναφέρει ότι «Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.

Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους εδώ και χρόνια, ακόμα και δεκαετίες.

Η κατανάλωση φαγητού για να νιώσουμε καλύτερα αναφέρεται συχνά ως συναισθηματική υπερφαγία και μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο μερικές φορές χρειαζόμαστε υποστήριξη από τους ειδικούς, αντί για διατροφικές συμβουλές.

Συνηθισμένη ερώτηση σε συζητήσεις, που δείχνει συνήθως αμφιβολία για το αν η παχυσαρκία είναι ένα όντως πρόβλημα υγείας.

Επίσης συχνά εκφράζεται η απορία, πως ορίζεται το πρόβλημα αυτό, δηλαδή από πόσα κιλά και πάνω θεωρείται ένα άτομο παχύσαρκο.

Δύο ερωτήσεις που απαιτούν απάντηση, βασισμένη όμως σε δεδομένα της επιστήμης.

Στην πρώτη ερώτηση λοιπόν υπάρχει η απάντηση από επιστημονικές μελέτες, και τα συμπεράσματα τους, ότι η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα υγείας που προέρχεται από το υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους.

Τα επιπλέον κιλά που βρίσκονται στο σώμα μας είναι κυρίως λίπος.

Στη δεύτερη δικαιολογημένη ερώτηση, η’ απάντηση είναι ότι πάντα για τον ορισμό της κατάστασης αυτής λαμβάνεται υπόψιν και το ύψος του ατόμου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι αριθμοί είναι επίσης ανησυχητικοί. Το 2016 περισσότεροι από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες, 18 ετών και άνω, ήταν υπέρβαροι. Από αυτά τα 650 εκατομμύρια ήσαν παχύσαρκοι.

Ανησυχητική επίσης είναι η διαπίστωση ότι 39 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2020 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους και αυξημένο κίνδυνο πρόωρης εμφάνισης σχετικών ασθενειών στο μέλλον.

Τρόποι αντιμετώπισης ή πρόληψης υπάρχουν? Πως μπορεί να μειωθεί το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία :

Η απάντηση είναι απλή. Ναι!

Η επιλογή πιο υγιεινών τροφών και τακτικής σωματικής δραστηριότητας αποτελούν την πιο εύκολη επιλογή στην αποτροπή του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας, σύμφωνα με επιστημονικές οδηγίες.

Πηγή : Δρ. Χρήστος Μανές, ειδικός παθολόγος ιατρός – Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS. Ιατρός χειρουργός.

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος.