ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Ο ρόλος των γονέων δεν περιορίζεται, στη γέννηση του παιδιού και την φροντίδα του.

Επεκτείνεται και στην ανάπτυξη ενός υγιούς χαρακτήρα, ο οποίος να μπορεί να αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τις προκλήσεις τις οποίες θα βρει σταδιακά, στις διάφορες εξελικτικές φάσεις της ζωής του.

Ακόμη και όταν ανεξαρτητοποιηθεί και απομακρυνθεί από το γονεϊκό σύστημα.

Για το σκοπό αυτό οι γονείς είναι απαραίτητο, εκτός των άλλων, να καλλιεργήσουν αξίες και αρχές, οι οποίες θα αποτελέσουν συνοδηγό στο παιδί, σε όλες τις εμπειρίες και τα βιώματα, που θα αποκτήσει.

Για τους ανωτέρω λόγους, η στάση των γονέων έχει πρωταρχική σημασία, για τη ζωή του παιδιού. Οι γονείς επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του παιδιού, αφού οι πρώτες εμπειρίες του είναι αυτές που “θα χαράξουν”, σε μεγάλο βαθμό και τη μετέπειτα ζωή του.

Για να μπορέσει όμως ο γονιός να πετύχει στη σχέση του με το παιδί του, οφείλει να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες, που θα επιτρέψουν καλή επικοινωνία, συνεργασία και αλληλοκατανόηση.

Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους, μόνο σαν μηχανή, μόνο σαν σώμα.

Φροντίζουν να μη τους λείψει το ψωμί, το καθαρό ένδυμα, το καινούργιο υπόδημα, η εντυπωσιακή μόρφωση.

Έρευνα από το ινστιτούτο Ψυχολογίας της Ισπανίας, έδειξε ότι το 96% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα, επιθυμούν οι γονείς τους να είναι εκδηλωτικοί και τρυφεροί, να είναι πιο χαρούμενοι και να περνάνε πιο πολύ χρόνο μαζί τους.

Πολλές φορές οι γονείς καμαρώνοντας, γι’ αυτά τα παιδιά λένε “μεγάλωσε, δεν μας χρειάζεται” ή “είναι ώριμο αυτό το παιδί”.

Τη στιγμή εκείνη δεν συνειδητοποιούν, ότι είναι δική τους η ανάγκη, να αντιμετωπίζουν αυτό το παιδί σαν δυνατό, έως ότου τελικά γίνεται.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των παιδιών, είναι η διαίσθηση των αναγκών και των αγωνιών των γονιών τους και γι’ αυτό το λόγο προσφέρουν τον εαυτό τους εκούσια, για τη μέριμνα αυτών.

Οι ήρεμοι γονείς καλλιεργούν το αίσθημα της ασφάλειας στα παιδιά στο να μοιραστούν τα νέα τους, τα συναισθήματά τους και τους προβληματισμούς τους, ενισχύοντας την σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά τους.

Τα παιδιά χρειάζονται σταθερότητα, φροντίδα και ανιδιοτελή αγάπη, για να “ανθίσουν”, ωστόσο τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι πάντα έτσι και σε μικρές ηλικίες, τα παιδιά δεν έχουν τα κριτήρια να εντοπίσουν τον “τοξικό” γονέα.

Οι “τοξικοί” γονείς επικεντρώνονται μονίμως στα δικά τους συναισθήματα και προβλήματα, αδιαφορώντας, για τα προβλήματα των παιδιών τους, μετατρέποντάς τα σε ενήλικες, από την παιδική τους ηλικία.

Πολλές φορές οι τοξικοί γονείς, λένε στα παιδιά τους, ότι αυτά είναι υπεύθυνα για την ευτυχία, η δυστυχία των γονιών τους.

Λένε, λοιπόν, τι θυσίες έχουν κάνει για να τα μεγαλώσουν, ότι τα παράτησαν όλα για χάρη τους ή πως είναι η μοναδική πηγή ευτυχίας τους.

Η επίκριση δεν είναι ωφέλιμη στη σχέση γονέα – παιδιού. Τα λάθη είναι ανθρώπινα, καθώς μέσα από τα λάθη επέρχεται η μάθηση. Όσο δύσκολη ημέρα και να έχουν στον εργασιακό τους χώρο, πρέπει να αποφεύγουν να αντιδρούν άσχημα με το παραμικρό λάθος των παιδιών, αντιθέτως να τα βοηθάνε να μαθαίνουν.

Με αυτό τον τρόπο, το παιδί νιώθει υπεύθυνο για τα συναισθήματα του γονέα του, άρα και ένοχο, όταν μιλάμε για τη δυστυχία του γονέα του η υπεύθυνο, ώστε να συνεχίσει να διατηρεί ευτυχισμένο τον γονέα του.

Οι ανάγκη των γονιών να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό στην εργασία, στον σύντροφό, στο παιδί, είναι λογικό να αυξάνει την ψυχολογική πίεση, το αίσθημα του ανικανοποίητου και τα άγχος.

Υπάρχει ένας “μαγικός” τρόπος, ώστε το άγχος να εξαφανιστεί και αυτός είναι τα χάδια και οι αγκαλιές από τα παιδιά σας, που αξίζουν όσο τίποτα στον κόσμο.

Οι απαιτήσεις της ζωής δεν τελειώνουν ποτέ, οι στιγμές τρυφερότητας με τα παιδιά σας όμως, είναι ανεπανάληπτες και δεν γυρνάνε πίσω.

Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας δεν αγοράζεται, διότι είναι η αγκαλιά σας, η εκδήλωση τρυφερότητας καθώς και η άνευ όρων αποδοχή τους.

Πηγή : Έλσα Μπάρδα – Κλινικός Ψυχολόγος- www.paidiatros . Com.- Μηνιαίο Χριστιανικό Περιοδικό ” ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ”.

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος