Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α. Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών. Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Το να περνάς το κατώφλι της εφηβείας, το να κάνεις οικογένεια, το να μπαίνεις στο πρώτο δικό σου σπίτι ή ακόμα και το να βγαίνεις στη σύνταξη, μετά από δεκαετίες δουλειάς, είναι όλα παραδείγματα από διαφορετικές φάσεις της ζωής μας.

Κάθε φάση της ζωής μας, συνοδεύεται από μία σειρά διαφορετικών συναισθημάτων. Τα αρχικά συναισθήματα ενθουσιασμού συχνά ακολουθούνται από αναποδιές και στεναχώριες, μέσα απ’ όλα τα άγνωστα και τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.

Μπορεί να αμφισβητήσετε την επιλογή της δουλειάς ή της καριέρας σας, να λαχταράτε για ένα βράδυ που το μωρό δεν σας ξυπνήσει, να σας λείπει το παιδί, που σπουδάζει μακριά ή να αναρωτιέστε τι θα κάνετε με τον χρόνο σας, όταν δεν έχετε τίποτα άλλο εκτός από…. χρόνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Που είναι λοιπόν η χαρά σε όλα αυτά;

Είναι χαρά, είναι ευτυχία;

Η χαρά είναι εκεί, ακόμη και σε μεταβατικές ή δύσκολες στιγμές, αλλά πρέπει να την ψάξεις. Πρώτα – πρώτα πρέπει να ξέρεις τι δεν είναι χαρά και τι είναι.

Χαρά δεν σημαίνει ευτυχία. Η ευτυχία είναι μια αντίδραση σε πράγματα που συμβαίνουν γύρω σας, όπως μια διασκεδαστική έξοδο, με ένα φίλο. Όταν δυσκολεύεσαι, είναι πιο δύσκολο να είσαι ευτυχισμένος, αλλά μπορεί να έχεις χαρά. Διότι η χαρά είναι μια κατάσταση του νου.

Αν και η ευτυχία και η χαρά μπορεί να είναι μεταξύ τους συνδυασμένες μεταξύ τους έννοιες / καταστάσεις, η χαρά είναι πιο βαθιά και πιο μακροχρόνια.

Η χαρά μπορεί να είναι μεγάλη, όπως να συναντάς την αδελφή ψυχή σου ή να κρατάς αγκαλιά το μωρό σου για πρώτη φορά, η μπορεί να είναι τα μικρά πράγματα που ηρεμούν το πνεύμα σου.

Πρέπει να είστε ανοιχτοί να βιώσετε τη χαρά. Για παράδειγμα, μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, είναι κατανοητό το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε, να είναι να βγάλετε το σκύλο σας βόλτα, ειδικά αν και ο καιρός είναι κακός.

Αλλά καθώς περπατάτε με το ζωάκι σας, αρχίζετε να παρατηρείτε μικρά πράσινα βλαστάρια να φυτρώνουν στον κήπο ενός γείτονα, το απαλό αεράκι στο πρόσωπό σας, το τιτίβισμα ενός πουλιού στο δένδρο, το σκυλί σας να μυρίζει κάθε σπιθαμή του μονοπατιού που ακολουθείτε.

Και ίσως, όταν κοιτάξεις ψηλά στον ουρανό, μέχρι και τα σύννεφα να χωρίσουν και να δεις το ουράνιο τόξο.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται παραμυθένια αποκυήματα φαντασίας, αλλά είναι μικρές λεπτομέρειες, που αν το επιτρέψει ο νους, μπορεί να γίνουν στιγμές χαράς. Παρατηρώντας, αναγνωρίζοντας και απολαμβάνοντας αυτές τις στιγμές, προκαλείτε χαρά στον εαυτό σας. Αυτές οι σπίθες χαράς συσσωρεύονται στον εγκέφαλό σας και υποστηρίζουν την ψυχική σας υγεία.

Πως να βρείτε και να καλλιεργήστε τη χαρά στην καθημερινότητά σας.

Το πως βρίσκετε και καλλιεργείτε τη χαρά είναι κάτι προσωπικό : Δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο χαράς, που μπορούν απλά όλοι να ακολουθήσουν. Αυτό που λέμε “συνταγή χαράς”, δεν είναι σαν τις συνταγές μαγειρικής : Δεν σημαίνει ότι αν όλοι κάνουν τα ίδια, θα έχουν όλοι το ίδιο αποτέλεσμα.

Για να ξεκινήσετε, σκεφτείτε μια στιγμή που νιώσατε χαρά. Τι κάνατε; Με ποιον ήσασταν μαζί; Η αξιολόγηση αυτών των στιγμών χαράς, μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι έχει αληθινή σημασία για εσάς.

Η εύρεση της χαράς είναι να δίνεις προσοχή στη στιγμή : όχι να κοιτάς μπροστά ή να μηρυκάζεις το παρελθόν, αλλά να βιώνεις το τώρα. Είναι εύκολο να μεταβείτε αυτόματα στα αρνητικά της ζωής σας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος είναι “καλωδιωμένος” με τέτοιον τρόπο, ώστε να προτάσσει πάντα ως προτεραιότητα την άμεση επιβίωση και ασφάλεια και με το να αναμοχλεύει τα προβλήματα και να προβλέπει τυχόν αναποδιές, αυτοπροστατεύεται.

Καλλιεργώντας την αποδοχή για τα θετικά αρχίζεις να τα βλέπεις παντού. Ορισμένες τεχνικές, που μπορείτε να εξασκήσετε :

* Εκτιμήστε το να βλέπετε την χαρά των άλλων. Όταν κάποιος άλλος βιώνει χαρά, ενισχύει και τη δική σας.

* Εκτιμήστε και τα δικά σας θετικά στη ζωή σας. Δώστε προσοχή, όταν τα πράγματα στη ζωή σας πάνε καλά.

* Ονομάστε τρία πράγματα που συνέβησαν. Όταν αισθάνεστε τον εαυτό σας να πέφτει σε ένα πηγάδι αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων, πάρτε μια βαθιά ανάσα, τραβήξτε τον εαυτό σας πίσω και αφήστε τη χαρά να μπει μέσα.

Δοκιμάστε τα εξής, για μια πιο θετική και χαρούμενη προοπτική :

* Εξασκήστε την τέχνη της καλοσύνης και της ευγένειας σε ό,τι κάνετε και όποιους συναντάτε στην ημέρα σας.

* Βρείτε αυτό που αληθινά σας γεμίζει να κάνετε : βρείτε δηλαδή μια αίσθηση του σκοπού στη ζωή σας.

* Ανακαλύψτε την ηρεμία μέσα στο χά στη ζωή σας τις τελευταίες ώρες και για τα οποία είστε ευγνώμονες. Η ευγνωμοσύνη μεταμορφώνεται σε χαρά.

* Εξασκήστε την τέχνη της καλοσύνης και της ευγένειας σε ό,τι κάνετε και όποιους συναντάτε στην ημέρα σας. Ανακαλύψτε την ηρεμία μέσα στο χάος.

* Μειώστε τη μοναξιά μέσω της σύνδεσης με άλλους. Είναι απλό, αλλά όχι εύκολο. Κάντε εκείνο το τηλεφώνημα, βρεθείτε, για εκείνον τον καφέ, Δημιουργείστε χρόνο για τους ανθρώπους στη ζωή σας.

 

Πηγή : Μιχάλης Θερμόπουλος – Ψυχική Υγεία.

 

Με εκτίμηση

Δημήτριος Μητρόπουλος