ΛΥΠΗ (Ψυχικό Συναίσθημα)

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Η Λύπη είναι ψυχικό συναίσθημα με έκδηλα τα χαρακτηριστικά της στενοχώριας του πόνου ή της οδύνης. Προέρχεται από την αναντιστοιχία που παρατηρείται μεταξύ πραγματικότητας και επιδιώξεων του ατόμου.

Το άτομο λυπάται, επειδή αισθάνεται ότι η φορά των πραγμάτων δε δικαιώνει τις υλικές, πνευματικές ή ψυχικές προσδοκίες του. Δεν είναι ενιαίο ως συναίσθημα και έχει κάποιες διαβαθμίσεις. Μπορεί να πάρει τον χαρακτήρα παροδικής δυσαρέσκειας, μονιμότητας θλίψης ή και επίμονης μελαγχολίας.

Άλλοι πιστεύουν ότι είναι θετικό συναίσθημα, γιατί οδηγεί στην ωρίμανση του ατόμου μέσω της συνειδητοποιήσεως κάποιων πραγμάτων.

Για παράδειγμα ο Αισχύλος έγραψε ό,τι “Είναι ωφέλιμο να γίνεσαι σοφός κάτω από την επίδραση της λύπης”.

Η λέξη λύπη όταν ενώνεται με τη χαρά δημιουργεί τη χαρμολύπη.

Η λύπη λοιπόν εναλλάσσεται με τη χαρά και προκαλεί πλήθος ψυχικών διακυμάνσεων.

Όταν αισθάνεστε πεσμένοι, τα κυκλώματα στον εγκέφαλό σας για το συναισθηματικό και σωματικό πόνο επικαλύπτονται. Ένα άλλο είδος επίδρασης της λύπης στο σώμα είναι ότι αυξάνει την ευαισθησία σας στο κρύο, ακόμα και όταν οι άνθρωποι γύρω σας ζεσταίνονται.

Η λύπη μπορεί επίσης να επηρεάσει την όρεξη σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αύξηση του βάρους, επηρεάζοντας την αρτηριακή σας πίεση.

Επιπλέον, η λύπη μειώνει την ικανότητά σας να αντιλαμβάνεστε τη γλυκιά γεύση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μειώνεται ο αριθμός των υποδοχών της γλυκιάς γεύσης στη γλώσσα σας.

Η λύπη επηρεάζει επίσης την ορμόνη που είναι γνωστή ως κορτιζόνη. Αυτή είναι σημαντική για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης καθώς και την ποιότητα του ύπνου σας.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η λύπη είναι η πιο βλαβερή κατάσταση για την ψυχολογική υγεία σας.

Υπάρχει όμως και ή “κατά κόσμον λύπη”. Τι σημαίνει λύπη του κόσμου? Είναι η λύπη που έχουν οι άνθρωποι, επειδή δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις γήινες επιθυμίες τους .

Είναι η λύπη που νιώθει κανείς, όταν τον προσβάλλουν και τον μειώνουν. Αυτή η λύπη μπορεί να προέλθει ακόμη κι από τον εαυτό μας, από τον εγωισμό και τη φιλαυτία μας.

Λυπούνται επίσης οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στο Θεό, δεν γνωρίζουν τι είναι πνευματική ζωή και ζουν μόνο για τον εαυτό τους.

Επιζητούν την ευημερία, την καλοπέραση, το βόλεμα. Χαίρονται για λίγο καιρό, όταν όμως πέσουν σε δυσμένεια, θλίβονται και λυπούνται.

Συμβουλές όταν είστε λυπημένοι :

_ . Κάνετε έναν περίπατο, όταν είστε λυπημένοι.

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μείνετε σπίτι και να αναζητήσετε την παρηγοριά της μοναξιάς στο δωμάτιό σας. Αυτό δεν πρέπει να το κάνετε ποτέ. Αντίθετα να βγείτε να περπατήσετε.

_.Καθίστε στον ήλιο και κλείστε τα μάτια σας , όταν είστε λυπημένοι.

Για μια στιγμή γαλήνης και ηρεμίας, εκθέστε το δέρμα σας στον ήλιο όχι πάνω από δεκαπέντε λεπτά. Μια καλή δόση βιταμίνης D θα σας κάνει να βιώσετε μια πολύ ευχάριστη αίσθηση ηρεμίας.

_.Βάλτε στην άκρη τις υποχρεώσεις σας για δύο ώρες.

Όλοι ξέρουμε ότι μερικές φορές αυτό δεν είναι εύκολο. Έχετε πράγματα να κάνετε, ευθύνες, δουλειές, υποχρεώσεις. Σταματήστε μια στιγμή και δώστε στον εαυτό σας δύο ώρες- απολαύστε τον προσωπικό σας χώρο και χρόνο, χωρίς καμία πίεση η ανησυχία. Να είστε ο εαυτός σας.

_.Βρείτε κάποιον που ξέρει να σας ακούει.

Αναζητήστε στήριξη από ανθρώπους που ξέρουν να σας κοιτάζουν στα μάτια και να ακούνε τα λόγια σας με ενδιαφέρον και ειλικρίνεια. Μη σταματήσετε ποτέ να αναζητάτε στήριξη.

_ Γράψτε όταν είστε λυπημένοι.

Είναι θεραπευτικό και σας βοηθάει να οργανώσετε τις ιδέες σας, να εκφραστείτε, να μιλήσετε, με τον εαυτό σας και να αξιοποιήσετε τις ιδιωτικές στιγμές που εξασφαλίζει το γράψιμο.

Πηγή : Meyeia. gr. , – Λύπη– Βικιπαίδια, Μηνιαίο Ορθόδοξο Χριστιανικό Περιοδικό “ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ”.

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος