Ειδικότεροι κανόνες, κατά τις κινήσεις στην Πόλη. (ΣΑΒΟΥΑΡ ΒΙΒΡ)

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας. Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Στο κατάστημα :

Δεν μπαίνουμε στα καταστήματα για να περάσουμε την ώρα μας, ψάχνοντας να αγοράσουμε κάτι για πρόσχημα, ώστε να φύγουμε χωρίς να ψωνίσουμε.

Πρέπει να είμαστε ευγενικοί και να μη βασανίζουμε τους πωλητές, για να περάσει η ώρα μας.

Ζητήστε πληροφορίες καθαρά, για τις τιμές και τα είδη που πωλούνται.

Όταν πρόκειται να ψωνίσουμε, να παίρνουμε γρήγορα αποφάσεις, γιατί και η υπομονή της πωλήτριας ή του πωλητή έχει όρια.

Όταν υπάρχει αρκετός κόσμος, δεν παίρνουμε τη σειρά άλλου. Λέμε πάντα ευχαριστώ και παρακαλώ στις πωλήτριες και τους πωλητές και δεν εκφράζουμε τα παράπονά μας μπροστά σε άλλους πελάτες.

Μη δημιουργείτε ιδιαίτερες οικειότητες με το προσωπικό που σας εξυπηρετεί και το απασχολείτε με την προσωπική σας ζωή.

 Στο ασανσέρ :

Όταν περιμένουμε να εισέλθουμε στο ασανσέρ, ο άνδρας θα αφήνει πάντα μια γυναίκα να περάσει μπροστά απ’ αυτόν, όποια και αν είναι η ηλικία του άνδρα και της γυναίκας.

Όταν δεν υπάρχει οδηγός του ασανσέρ, ο άνδρας ανοίγει πρώτος την πόρτα του ασανσέρ, αφού ρωτήσει, σε ποιόν όροφο πρέπει να σταματήσει το ασανσέρ.

Όταν δύο γυναίκες και ένας άνδρας περιμένουν μαζί στο ασανσέρ και αν το ασανσέρ δεν μπορεί να χωρέσει περισσότερα από δύο άτομα, τότε υποχρεωτικά ο άνδρας ακόμα και αν έφτασε πρώτος, πρέπει να παραχωρήσει τη θέση του ευγενικά.

Το ίδιο ισχύει και για μια γυναίκα, όταν πολλά άτομα περιμένουν το ασανσέρ, δεν πρέπει να σπρώχνουμε απρεπώς, για να ανεβούμε πρώτος ή πρώτη.

 Στη σκάλα :

Όταν κινούμαστε στη σκάλα, πρέπει να θυμόμαστε, ότι ο άνδρας πρέπει να παραμερίσει για’ να περάσει μια γυναίκα, άσχετα με την ηλικία που έχει.

Θα πρέπει επίσης να εμποδίζουμε τα παιδιά μας να γλιστράνε στην κουπαστή της σκάλας, να φωνάζουν ή να παίζουν κυνηγητό και να γράφουν στους τοίχους εσωτερικά και εξωτερικά.

Στο Λεωφορείο :

Οι νέοι και οι νέες πρέπει να παραχωρούν τη θέση τους στα ηλικιωμένα άτομα και στις εγκυμονούσες.

Ας μην κάνουν, λοιπόν, ότι διαβάζουν την εφημερίδα τους, δήθεν απορροφημένοι, για να το αποφύγουν.

Μην επιτρέπετε στο παιδί σας, να ξαπλώσει σ’ ένα κάθισμα, όταν υπάρχουν όρθιοι επιβάτες. Μην προσπαθείτε να διαβάσετε την εφημερίδα, πέφτοντας πάνω στην πλάτη κάποιου άλλου.

Στα διπλά καθίσματα πιάνετε μόνο τη θέση σας.

Όταν είσθε όρθιος, κρατηθείτε καλά, για να μην πέφτετε κάθε τόσο πάνω στους διπλανού σας.

Όταν είσθε με παρέα, μη συζητάτε μεγαλόφωνα και σχολαστικά.

Ετοιμάζεστε, έγκαιρα για να κατεβείτε στη στάση, που θέλετε, χωρίς να χρειαστεί να σπρώχνετε άγρια και να τσαλαπατήσετε όλο τον κόσμο, που βρίσκεται πριν από σας.

Συμπεριφέρεστε με ευγένεια στον ελεγκτή και τον οδηγό του οχήματος. Κάνουν μια πολύ υπεύθυνη, εντεταλμένη και εκνευριστική πολύωρη εργασία.

Όταν κρατάτε μικρό παιδί στα γόνατα σας, φροντίστε να μην ενοχλεί ή να λερώνει με τα παπούτσια του τους δίπλα ή αντικρινούς.

Ένας ευγενικός άνθρωπος ανεξάρτητα φύλλου και ηλικίας στις ώρες συνωστισμού θα περιμένει στη σειρά χωρίς να σπρώχνει, ώστε να νιώσει ικανοποίηση από τις κουτοπονηριές του, που άφησε πίσω νομοταγείς πολίτες να περιμένουν.

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος