ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας. Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Τι υπέροχη λέξη! Όλο τον χρόνο τις ονειρευόμαστε!

Περιμένουμε πως και πως αυτή την περίοδο, που επιτέλους θα έχουμε ένα διάλειμμα από τα διαβάσματα ή την δουλειά, για να πάμε σε ένα όμορφο μέρος να ξεκουραστούμε. Και τα προσόντα που αναζητούμε… πολλά!

Διακοπές, μια λέξη που ηχεί τόσο γλυκά στα αυτιά μας. Ξυπνά όμορφες αναμνήσεις από την παιδική ηλικία και μας γεμίζει προσμονή.

Γι’ αυτό, μεριμνούμε από νωρίς. Από τον χειμώνα ακόμη αναζητούμε τόπο προορισμού, μελετούμε πόσες ημέρες θα μείνουμε, τι θα χρειαστεί να πάρουμε μαζί μας και προπαντός φροντίζουμε να έχουμε από νωρίς εισιτήρια και ό,τι σχετικό.

Κι όλη αυτή η έρευνα… για τις ολιγοήμερες διακοπές μας σε ένα γήινο “παράδεισο”. Άραγε έχουμε ανάλογες αγωνίες για έναν άλλο τόπο προορισμού, τον αιώνιο και πανευρόσυνο Παράδεισο.

Ο Αύγουστος άλλωστε, είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας που οι περισσότεροι επιλέγουν να αποδράσουν.

Πρόκειται για μια ανάγκη του ανθρώπου να αποστασιοποιηθεί από τις μονότονες, πιεστικές κι στρεσσογόνες συνθήκες της καθημερινότητας και να αφεθεί στην ανεμελιά που συμπορεύεται με τις διακοπές.

Πληθώρα επιστημονικών ερευνών τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι οι διακοπές είναι απαραίτητες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία και ισορροπία.

Η λέξη διακοπές Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα διακόπτω, κάνω μια παύση, σταματώ ο, τι έκανα πριν και κάνω κάτι καινούργιο και διαφορετικό.

Τι είναι όμως αυτό που διακόπτουμε?

Η καθημερινή μας ρουτίνα, που μπορεί να περιλαμβάνει την εργασία, τη σχολή, το πρωινό ξύπνημα, τις υποχρεώσεις, το άγχος. κ. λπ.

Οι διακοπές είναι δικαίωμα και ανάγκη μας. Κρίνεται απαραίτητο να προσφέρουμε στον εαυτό μας στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς έπειτα από ένα πρόγραμμα, πολλές φορές αυστηρό, που μας ακολουθούσε έως και τώρα.

Οι διακοπές είναι ανανέωση και την ανανέωση τη χρειαζόμαστε όλοι.

Οι διακοπές αποτελούν δείκτη της ποιότητας ζωής, ανεξάρτητα από το είδος τους. Δε σχετίζεται με το σύνολο χρημάτων που δαπανούμε γι αυτές, δηλαδή αν πρόκειται για διαμονή σε σπίτι, σε camping ή σε πολυτελές ξενοδοχείο.

Η ουσία βρίσκεται στον ελεύθερο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας κατά την διάρκεια των διακοπών.

Το πως θα κατορθώσουμε να τον αξιοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να περάσουμε καλά είναι υποκειμενικό και έχει να κάνει με το τι σημαίνει “περνάω καλά” για κάθε άνθρωπο.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι εμπειρίες που αποκομίζουμε από ένα ταξίδι προσφέρουν μεγαλύτερη χαρά από τα υλικά αγαθά. Τούτο συμβαίνει επειδή αποτελούν μια περισσότερο προσωπική και εξατομικευμένη εμπειρία.

Εν ολίγοις, δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια που να αξιολογούν ως “καλές” ή “κακές” τις διακοπές των ατόμων.

Ο καθένας, δίχως περιορισμούς και επιρροές, δύναται να τις θεωρεί ως τις καλύτερες ή τις χειρότερες κατά βούληση.

Πολύς κόσμος δεν θα πάει κάπου αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να σημαίνει όμως πως δεν θα κάνει διακοπές.

Μπορούμε λοιπόν να πάμε μια ημερήσια εκδρομή στη φύση, στη θάλασσα ή στο βουνό, να έρθουμε σε επαφή μαζί της.

Μπορούμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο στη σκιά ενός δένδρου. Μπορούμε να περπατήσουμε στην ακροθαλασσιά ή στο πάρκο που βρίσκεται κοντά στο σπίτι μας. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν και μας ανεβάζουν τη διάθεση ή ακόμη και να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που έχουμε καιρό να τους δούμε. Μπορούμε να γελάσουμε, να πάμε σε ένα καλοκαιρινό κινηματογράφο.

Σημασία έχει αυτό το διάστημα να παραμείνουμε ήρεμοι, μακριά από εντάσεις, ώστε να μειωθεί η κορτιζόλη, η κυρία ορμόνη του στρες που με τη σειρά της πυροδοτεί και άλλες αγχώδεις αλλά και καταθλικόμορφες αντιδράσεις, μαζί με ψυχοσωματικές εκδηλώσεις, έτσι ώστε να εισπράξουμε τα οφέλη των διακοπών ακόμη και στο σπίτι μας.

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος