ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ(Π.Ο.Α.Σ.Α.)
17ο Πανελλήνιο Συνέδριο

 Στενή Ευβοίας, 12 Ιουνίου 2016

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Στενή Ευβοίας,  σήμερα την 12η του Ιουνίου του έτους 2016, ημέρα της εβδομάδος Κυριακή και ώρα 15.00΄, τα μέλη του 17ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, μετά από εισήγηση του Προέδρου του Συνεδρίου, τη διεξαγωγή συζήτησης και ανταλλαγή απόψεων,

Ο μ ο φ ώ ν ω ς

Αποφάσισαν και ενέκριναν το περιεχόμενο του παρόντος ψηφίσματος, το οποίο έχει ως εξής:

1.    Αποτίουν φόρο τιμής, στους αστυνομικούς που θυσιάσθηκαν στο βωμό του καθήκοντος στον αγώνα τους για την  προστασία της έννομης τάξης  και εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους προς τους συγγενείς και τους συναδέλφους τους.
2.    Ανησυχούν για τη μεγάλη και γενικευμένη  κρίση, που διέρχεται η Πατρίδα μας. Ανησυχούν για την έκταση της ανεργίας, τις ισοπεδωτικές πολιτικές που οδηγούν συνεχώς ανθρώπους στο κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο,  το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας, ανομίας και ατιμωρησίας, την αποσάθρωση της κοινωνικής ασφάλισης,  τη μεγάλη κρίση θεσμών και αξιών.
3.    Αποδοκιμάζουν κάθε πολιτική που δεν συγκρούεται με το λαϊκισμό, το πελατειακό σύστημα, τις συντεχνίες, τα κατεστημένα συμφέροντα και κάθε μορφή διαφθοράς, αδιαφάνειας και παρασιτισμού. Που προστατεύει τους ισχυρούς εις βάρος των αδυνάτων, που διατηρεί ακόμα προνόμια και ασυλίες.
4.    Καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες «οριζόντιες» περικοπές, που μεταφέρουν όλα τα βάρη στους μισθωτούς και συνταξιούχους, στα μεσαία και μικρά εισοδήματα, στους πλέον αδύναμους πολίτες, που υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης, αφήνοντας στο απυρόβλητο άλλες κατηγορίες και κυρίως αυτούς που έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τη δημιουργία της.
5.    Εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις επαναλαμβανόμενες  άδικες και ασύμμετρες περικοπές στις αποδοχές των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας στην ενέργεια και αποστρατεία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της εργασίας τους και το μέγεθος της προσφοράς τους.
6.     Αντιδρούν στις νέες επαχθείς ρυθμίσεις του Ν.4387/16, που επιβάλλουν   κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και ηθικής ασφαλιστική ισοπέδωση και φορολογική αφαίμαξη των αποστράτων και υπονομεύουν το κύρος και την αξιοπρέπειά τους.
7.    Απαιτούν άρση των αδικιών, άμεση εφαρμογή των αποφάσεων  του Σ. τ. Ε. και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επανασύνδεση των συντάξεων με τις αποδοχές των στελεχών στην ενέργεια των Ενόπλων Δυνάμεων  και Σωμάτων  Ασφαλείας.
8.    Συστρατεύουν όλες τις δυνάμεις τους, για αυτόνομη λειτουργία και οικονομική αυτοτέλεια του βιώσιμου ασφαλιστικού τους Φορέα ΤΕΑΠΑΣΑ, με την επαναφορά και αποκατάσταση των αποθεματικών στα μεγέθη του έτους 2012 και τη διατήρηση του συνόλου της περιουσίας των επικουρικών και προνοιακών τομέων ασφάλισης των μετόχων και μερισματούχων των Σωμάτων Ασφαλείας.
9.    Εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, για την καταφανή αναντιστοιχία εκπροσώπησης των αποστράτων  αστυνομικών και συνταξιούχων υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας στο νέο ασφαλιστικό φορέα του Ενιαίου  Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.), για τη μη θεσμοθέτηση αυτόνομης   Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ με θέματα μόνο των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ, καθώς και τη συνεχιζόμενη μη αναλογική εκπροσώπησή τους στο Δ.Σ.  του Μετοχικού  Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.)
10.     Στηρίζουν ανεπιφύλακτα, τις προσπάθειες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και των Διοικητικών Συμβουλίων του ΤΕΑΠΑΣΑ, της ΠΟΑΞΙΑ και της ΠΟΑΣΥ που έχουν κοινό τόπο τη βελτίωση του ασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου και της οικονομικής θέσης των αποστράτων  και εν ενεργεία αστυνομικών, καθώς και τη δημιουργία ενιαίου κλάδου υγείας, σταδιακά για το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού.
11.     Δηλώνουν απερίφραστα την αμέριστη συμπαράστασή τους, στους εν ενεργεία συναδέλφους τους, στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν, κάτω από δυσμενείς συνθήκες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους όρους τάξεως, ασφαλείας και κοινωνικής γαλήνης, στους πολίτες.
12.    Αγωνιούν για το μέλλον της πατρίδας, για τη συνεχή συρρίκνωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, για  την έλλειψη σχεδίου ανάκαμψης και αναπτυξιακής προοπτικής που θα φέρει αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα, αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση των ανέργων, περιορισμό της μετανάστευσης Ελλήνων επιστημόνων, εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και  ενίσχυση της εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.
13.    Δηλώνουν όλοι οι απόστρατοι των Σωμάτων Ασφαλείας, σε αρραγή ενότητα και ομοψυχία με τους εν ενεργεία συναδέλφους μας, ότι δεν θα υποστείλουν τη σημαία του αγώνα και ότι θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις, μέχρι η δικαιοσύνη να γίνει πράξη, γιατί πάνω από όλα θέλουν την Πατρίδα τους περήφανη μαζί με το λαό της.
14. Τέλος εξουσιοδοτούν το Προεδρείο του Συνεδρίου να υποβάλει το παρόν προς όλους τους αρμόδιους φορείς.

Για τα μέλη του Συνεδρίου