ΤΟ ΟΡΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος, γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας υψόμετρο 2918 μέτρα) κατοικούσαν οι Δώδεκα “Ολύμπιοι” θεοί, σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων.

Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια, με πρώτο τη Ρίλα (περίπου 7 μέτρα διαφορά) στη Βουλγαρία. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος βρίσκεται στα όρια της Θεσσαλίας με τη Μακεδονία.

Για την προστασία της περιοχής ανακηρύχτηκε το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδος, ενώ αργότερα το Ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε τον Όλυμπο ως αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο λόγω των διάσπαρτων μνημείων του.

Τα όρια του βουνού εκτείνονται σχεδόν κυκλικά σε περίμετρο 150 Χιλ. με μέση διάμετρο 26 Χιλ.

Κάτω από τον Όλυμπο ενώ στις νοτιοδυτικής υπόγειες βρίσκονται τα χωριά Συκαμινέα και Καρυά, δυτικά τα όρια ορίζονται από τη Μονή Αγίας Τριάδας Σπαρμού και το χωριό Πυθία.

Στο αριστερό σκέλος είναι η υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, ο Μύτικας (γνωστή και ως πάνθεον) 2919 μ. , ενώ στο δεξιό, το Στεφάνι (“Θρόνος Διός” 2912 μ.). Οι πολλές χαράδρες και ρεματιές δίνουν στον Όλυμπο μια σπάνια εικόνα ομορφιάς.

Οι δώδεκα θεοί κατά τη μυθολογία κατοικούσαν στα φαράγγια “τις πτυχές του Ολύμπου, όπως τα αποκαλεί ο Όμηρος, όπου βρίσκονται και τα παλάτια τους. Ο θρόνος του Δία (το σημερινό στεφάνι) φιλοξενεί αποκλειστικά τον αρχηγό των θεών τον Δία ( Ζεύς).

Στις ανατολικές πλευρές, στην Πιερία, η μυθολογία τοποθέτησε τις εννέα Μούσες, προστάτιδες των καλών τεχνών, θυγατέρες του Δία και της Τιτάνιδας Μνημοσύνης : η Κλειώ, η Ευτέρπη, η Θάλεια, η Μελπομένη, η Τερψιχόρη, η Ερατώ, η Πολυνίκης η Ουρανία, και η Καλλιόπη.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ τον χαρακτήρισε ως διατηρητέο τμήμα της παγκόσμιας βιόσφαιρας.

Πόλος έλξης για τον φυσιολάτρη και τον πεζοπόρο, ο Όλυμπος αποτελεί σταθερή πρόκληση για τον ορειβάτη.

Οι αναβάσεις συνεχίστηκαν και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Πεζοπόροι, επιστήμονες και ορειβάτες αναζητούν αυτό, που μπορεί να προσφέρει στον καθένα το ολόλαμπρο ουράνιο ψηλό βουνό.

Αφετηρία για τις αναβάσεις το Λιτόχωρο, όπου έχουν έδρα ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος και ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Λιτόχωρου.

Σύμφωνα με την ιστορία οι πρώτοι κάτοικοι του Ολύμπου ήταν Πελασγοί που θεωρούνταν απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.

Στην άλλη πλευρά του βουνού, στη στενή λωρίδα μεταξύ Πηνειού και Αλιάκμονα, κατοικούσαν οι Πιερείς, που πιθανόν προέρχονταν από τους Θράκες.

Ο Όλυμπος υπήρξε μάρτυρας πολλών γεγονότων. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά είναι η εισβολή του Ξέρξη 480 π.χ. Από την ακτή της Θεσσαλονίκης, ο Ξέρξης θαύμασε τον Όλυμπο και την Όσσα και στη συνέχεια παρέμεινε στην περιοχή αρκετές ημέρες, προκειμένου να προωθήσει τα στρατεύματα του ,στη Θεσσαλία μέσω του Ολύμπου.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκικής κατοχής ο Όλυμπος έπαιξε σημαντικό ρόλο. Αποτέλεσε το κρησφύγετο των αρματολών και των κλεφτών.

Ο πιο’ γνωστός από αυτούς ,ήταν ο Φώτης Γιαγκούλας και η συμμορία του, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη με αστυνομικό απόσπασμα το 1925.

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος