ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή στα Καλάβρυτα-Αγία Λαύρα-Μέγα Σπήλαιο-Διακοπτό, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022. Το πρόγραμμα της εκδρομής έχει ως ακολούθως:

Πρόγραμμα Εκδρομής

Σάββατο 15/10/2022,  Καλάβρυτα – Αγία Λαύρα – Μέγα Σπήλαιο

07:40΄ Αναχώρηση από Αθήνα.

09.00΄ Πρώτη σύντομη στάση για κάθε ανάγκη ή καφέ στον Ισθμό της Κορίνθου.

10.45΄  Άφιξη στα Καλάβρυτα και μετάβαση στην ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας, σύμβολο του Ελληνικού Έθνους. – Στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, στον τόπο όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης του 1821 θα επισκεφθούμε το σκευοφυλάκιο της Μονής όπου στεγάζονται ανεκτίμητα κειμήλια, όπως το λάβαρο της Επανάστασης, τα άμφια και η ποιμαντορική ράβδος του Παλαιών Πατρών Γερμανού, καθώς και το αδαμαντοκόλλητο Ευαγγέλιο, δώρο της Αικατερίνης της Μεγάλης της Ρωσίας.

12.10΄ Επίσκεψη στο Ιστορικό Μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου χτισμένο στην  οροσειρά του Χελμού σε υψόμετρο 940 μ., επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού. Εκεί θα προσκυνήσουμε τη Θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας, η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των Ιερών κειμηλίων της Μονής.

13.25΄  Ιερό Προσκύνημα – Τόπος Θυσίας λόφος του Καπή. Στη Ράχη του Καπή (500 μέτρα από το κέντρο της πόλης των Καλαβρύτων) οδηγήθηκαν οι άνδρες από 14 χρονών και πάνω από τους Γερμανούς κατακτητές στις 13 Δεκεμβρίου 1943, όπου και τους εκτέλεσαν. Σήμερα εκεί ο μεγάλος Σταυρός θυμίζει το αποτρόπαιο έγκλημα. Επίσης δεσπόζει το πέτρινο γλυπτό της πονεμένης μάνας, έμβλημα του Δήμου και σύμβολο της ανθρώπινης καρτερικότητας που φιλοτέχνησε η τότε σπουδάστρια της σχολής Καλών Τεχνών Άννα Βαφεία. Έχει συμβολικό χαρακτήρα για τις γυναίκες ηρωίδες των Καλαβρύτων (τη Μάνα, την αδελφή, τη γιαγιά, την κόρη) που με υπερπροσπάθεια αγωνίστηκαν να ξαναστήσουν την ολοσχερώς κατεστραμμένη πόλη τους. Κάθε χρόνο 13 Δεκεμβρίου, τελείται επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο Πεσόντων.

14.00’ Γεύμα στην πόλη των Καλαβρύτων και ελεύθερος χρόνος. Οι τοπικές ταβέρνες και οι καφετέριες είναι στη διάθεση για μεσημεριανό φαγητό και καφέ.

16.45΄ Επιβίβαση στον οδοντωτό σιδηρόδρομο και αναχώρηση για το Κάτω Διακοπτό όπου θα αναμένει για επιβίβαση το Λεωφορείο. Μοναδική διαδρομή μιας ώρας διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού. Δρομολόγιο, Σταθμός Καλαβρύτων – Κάτω Διακοπτό.

18.00΄ Επιστροφή από Κάτω Διακοπτό προς Αθήνα με σύντομη στάση επιλογής.

Προβλεπόμενη άφιξη στην Αθήνα ώρα 20.30

 Τιμή εισιτηρίου:  15 ευρώ κατ’ άτομο περιλαμβανομένου του οδοντωτού.

Θέσεις περιορισμένες. Για δήλωση συμμετοχής εργάσιμες ημέρες από 10:00 -13:00 ώρας τηλ. 2105228035       (κ. Κάγκας Αντώνης, Γιαννούλης Γιάννης) ή μέσω email sapasat@yahoo.gr    sapasath@gmail.com