Η ΣΗΜΑΙΑ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας. Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Η Ελληνική σημαία, το ιερότερο σύμβολο του Έθνους, περικλείει στις πτυχές της τους αγώνες, τις θυσίες και τις μαρτυρίες της ελληνικής ψυχής, εκφράζει την εθνική μας ενότητα, τη θρησκευτική μας πίστη και ενσαρκώνει τα οράματα του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία.

Στα επίσημα έγγραφα της εποχής ή μεταγενέστερα δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να αιτιολογούν την προτίμηση αυτών των χρωμάτων, του είδους και του σχήματος της σημαίας, σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού με τίτλο “Η ελληνική σημαία” το 2005.

Ορισμένες από τις εκδόσεις αυτές είναι :

*το κυανό χρώμα συμβολίζει τον ουρανό και το λευκό τον αφρό των κυμάτων της θάλασσας που περιβάλλει τη χώρα μας.

*το λευκό συμβολίζει την αγνότητα του σκοπού των Ελλήνων και το κυανό υποδηλώνει τη θεϊκή παρέμβαση, αφού ο Θεός ενέπνευσε στο Έθνος την μεγάλη ιδέα να αναλάβει και να φέρει σε αίσιο πέρας έναν άνισο αλλά δίκαιο αγώνα.

*τα χρώματα παραπέμπουν στη ναυτική βράκα (κυανό) και φουστανέλα(λευκό).

*οι εννέα κυανές και λευκές οριζόντιες παράλληλες λωρίδες αντιπροσωπεύουν το :”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ” η : συμβολίζουν τη θάλασσα και τους κυματισμούς της.

Ο Νόμος καθορίζει ότι η Εθνική Σημαία είναι κυανό λευκή, αποτελείται από εννέα ισοπλατείς οριζόντιες λωρίδες, πέντε κυανές και τέσσερες λευκές, με εναλλαγή των χρωματικών τόνων, έτσι ώστε η πρώτη και η τελευταία λωρίδα να είναι κυανή.

Στην άνω εσωτερική γωνία μέσα σε κυανό τετράγωνο υπάρχει λευκός σταυρός, οι κεραίες του οποίου εκτείνονται στις πλευρές του τετραγώνου.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, η έπαρση της σημαίας τελείται κάθε μέρα στις 08.00 και παραμένει στη θέση της μέχρι τη Δύση του ήλιου.

Στη διάρκεια των αθλητικών εκδηλώσεων παραμένει σε έπαρση, ενώ στη διάρκεια εθνικού ή θρησκευτικού πένθους, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Κατά τον εορτασμό εθνικών και τοπικών επετείων, ο σημαιοστολισμός διατηρείται και κατά τη νύχτα, εφόσον ο εορτασμός διαρκεί περισσότερες από μία ημέρες.

Κατά την έπαρση, υποστολή ή διέλευση της Εθνικής ή πολεμικής σημαίας με τη συνοδεία τιμητικής φρουράς, όλοι οφείλουν να στραφούν προς το μέρος της, να λάβουν τη στάση προσοχής και να αποδώσουν τον απαιτούμενο χαιρετισμό μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Η Εθνική σημαία απαγορεύεται να φέρει διακριτικά οργανώσεων, σωματείων, ιδρυμάτων κ.λ.π. ή οποιαδήποτε άλλη παράσταση που αλλοιώνει το σχήμα της.

Απαγορεύεται η χρησιμοποίησή της ως αντιπροσωπευτικό σύμβολο διαφόρων οργανώσεων, σωματείων και συλλόγων.

Την ελληνική σημαία την ύμνησε ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός, την αποθανάτησαν λαϊκοί μας ποιητές, την τραγούδησαν όπου γης στις εθνικές εορτές, και μαζί με τον εθνικό μας ύμνο την τίμησαν όπως της αξίζει.

Στις πτυχές της η σημαία περικλείει τους αγώνες και τις μαρτυρικές θυσίες των προγόνων μας, και εκφράζει τη Χριστιανική πίστη και την εθνική ενότητα.

Όλοι μας οφείλουμε να τη σεβόμαστε και με υπερηφάνεια να την υψώνουμε σε κάθε εθνική επέτειο στα σπίτια μας.

Κλείνοντας, ας θυμηθούμε μερικούς στίχους από ποίημα του Στέλιου Σπεράνζα, που μαθαίναμε και διδάσκαμε στα σχολεία μας :

Μέσα μας βαθειά για σένα

μια λαχτάρα πάντα ζεί

Την πατρίδα συμβολίζεις

και τη λευτεριά μαζί.

Γαλανόλευκη η θορειά σου

και φαντάζει μες στο νού,

σαν το κύμα, σαν το γέλιο

του πελάου και του ουρανού.

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος