0015 _____ _____ _____ 2015

Με πατριωτικό ενθουσιασμό και θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκε το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015, η 67η επέτειος της ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα.

Βάσει του επισήμου προγράμματος που εκδόθηκε από τους Δήμους, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, τις Αρχές και τους φορείς των νησιών, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Πέμπτη 5 Μαρτίου, με γενικό σημαιοστολισμό και φωταγώγηση των δημοσίων κτιρίων, καταστημάτων, οικιών, ναυλοχημένων πλοίων, κλπ.

ΡΟΔΟΣ

Με παρέλαση στο κέντρο της πόλης της Ρόδου , παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μιχάηλ Κωσταράκου, κορυφώθηκαν στη Ρόδο οι εορτασμοί για την 67η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Η παρέλαση έγινε Σάββατο 7 Μαρτίου στις 11.00 π.μ, ενώ προηγήθηκε  δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού. Στο τέλος της παρέλασης ακολούθησαν  παραδοσιακοί χοροί  από πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού  κατά μήκος του δρόμου από τον Ευαγγελισμό έως το Εθνικό Θέατρο.

Στις εκδηλώσεις εορτασμού παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Ν. Σαντορινιός, Δ. Γάκης, Μ. Κόνσολας, Δ. Κρεμαστινός και πλήθος κόσμου, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι στην διάρκεια της παρέλασης πέταξαν πάνω από την πόλη αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας.

Σε δηλώσεις η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.

Στην σπουδαιότητα της εθνικής επετείου αναφέρθηκε στις δικές του δηλώσεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος τονίζοντας ότι η επέτειος εορτάζεται με μια μεγάλη παρέλαση χωρίς μπάρες και με ενωμένο όλο τον ελληνικό λαό.

 

ΚΩΣ

Σε κλίμα ομοψυχίας και εθνικής ανάτασης γιορτάστηκε η 67ηεπέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην μητέρα Ελλάδα. Στην Κω η επίσημη Δοξολογία τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, του Βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου που εκπροσώπησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση, του Βουλευτή Η. Καματερό  και σύσσωμων των τοπικών αρχών.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του 1ουΔημοτικού Σχολείου Σοφία Στωίδου.

Αξιοσημείωτη στο τέλος η σύντομη συνομιλία του Σεβασμιότατου με τον κ. Παππά (τονίζοντας του με νόημα ότι τα Δωδ/σα παρά τους αιώνες σκλαβιάς, παρέμειναν “αδούλωτα”.

 

ΛΕΡΟΣ

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου, σε όλα τα σχολεία της Λέρου πραγματοποιήθηκαν σχετικές ομιλίες από τους εκπαιδευτικούς, για την ιστορική σημασία του μεγάλου γεγονότος της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα.

Μετά τις ομιλίες, οι μαθητές των σχολείων κατέθεσαν στεφάνια στις προτομές του Π.Ρούσσου στο Λακκί και Απ.Ευαγγέλου στον Πλάτανο.

Το Σάββατο 7 Μαρτίου, στις 10:30΄ το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λακκίου Λέρου, τελέσθηκε επίσημος Δοξολογία υπό του Ιερού Κλήρου της Νήσου, παρουσία του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχ.Κόλλια, του προέδρου του Δ.Σ., αντιδημάρχων, των Δημ.Συμβούλων, των εκπροσώπων πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων, της μαθητιώσας νεολαίας με τις σημαίες των σχολείων τους, των εκπαιδευτικών και πολλών πολιτών.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας όλοι μετέβησαν στην σημαιοστολισμένη πλατεία «Π.Ρούσσου», όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ομιλία, ενώ τιμές απέδωσε άγημα του 588ΤΕ.

Οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες βοήθησαν ώστε πλήθος κόσμου να συρρεύσει και να παρακολουθήσει την καθιερωμένη παρέλαση, όπου τα τμήματα της μαθητιώσας νεολαίας έκαναν μία ωραιότατη παρουσία. Εντυπωσιακή, βεβαίως, για ακόμη μία φορά, ήταν η παρέλαση του αγήματος του στρατού μας, που καταχειροκροτήθηκε!

Μετά το πέρας της παρέλασης ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ. Ν.Φωκάς, συνοδευόμενος από τον αρχιμ.Στέφανο Κατέ, τον Δήμαρχο Λέρου κ. Μιχ.Κόλλια, τον Αντιδήμαρχο κ.Ι.Κωνσταντινίδη, Δημ.Συμβούλους, τον κ.Γ.Βογιατζή, κ.α., ετέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του Πάρι Ρούσσου στο κοιμητήριο του Ταξιάρχου στον Πλάτανο.

 

ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Η 7η Μαρτίου, επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τον εθνικό κορμό, γιορτάστηκε και στην Κάλυμνο με μεγάλο ενθουσιασμό και πατριωτικό παλμό.

Ο σημαιοστολισμός δημοσίων καταστημάτων και σπιτιών ήταν τριήμερος, 5-7 Μαρτίου, ενώ την παραμονή της τοπικής εθνικής επετείου, 6-3-2015, στα σχολεία του νησιού πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες μαθητικές γιορτές και το μεσημέρι οι μαθητές κατέθεσαν στεφάνια στο Ηρώο.

Το Σάββατο 7-3-2015, έγινε με μεγάλη λαμπρότητα η Δοξολογία στον Ιερό  Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, χοροστατούντος του μητροπολίτου  κ. Παϊσίου, οι καταθέσεις στεφάνων και η παρέλαση για την 67η Επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου μας με την Μητέρα Ελλάδα.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αγλαΐα Κυρίτση, ως εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, ο δήμαρχος Καλυμνίων κ. Γ. Γαλουζής και λοιπές τοπικές αρχές.

Μπροστά από τις Αρχές παρέλασαν η Δ.Φιλαρμονική – Σχολεία – Σωματεία κ΄ Σύλλογοι κ΄ στο τέλος ο Στρατός μας.

Όλοι μαζί έδωσαν ένα λαμπρό μήνυμα Αγωνιστικότητας κ΄ Ενότητας του Ελληνικού λαού για τα Ιερά και τα Όσια της Φυλής μας.

SDC16711 ________ 2015

SDC16817 ________