Η ΣΚΕΨΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος Αντ/γος ε.α. Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών. Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
Με τη δύναμη της ΒΟΥΛΗΣΗΣ ο άνθρωπος αλλάζει τον εαυτό του. Με τη δύναμη της ΑΓΑΠΗΣ αλλάζει τους άλλους. Με την δύναμη της ΣΚΕΨΗΣ αλλάζει τον κόσμο. (Ταγκόρ).
Η καθιέρωση της παγκόσμιας μέρας της Φιλοσοφίας – κάθε χρόνο την Τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου – υποδηλώνει την διαχρονική αξία της φιλοσοφίας, σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ζωής, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Ειδικότερα η αφιέρωση μιας ξεχωριστής Ημέρας, για την φιλοσοφία δεν μειώνει την ανάγκη να “φιλοσοφούμε” καθημερινά, αφού τα “γιατί” και τα “πως” στη ζωή μας, είναι πολλά και αναπάντητα. Αναγκαία, όμως, προϋπόθεση για το φιλοσοφικό στοχασμό είναι η Σκέψη. Εξάλλου το σκεπτικό της UNESCO αυτό ήταν “για την ανάπτυξη της κριτικής και ανεξάρτητης σκέψης, με γνώμονα την καλύτερη κατανόηση του κόσμου”. Η ανάγκη για Φιλοσοφική σκέψη. Αυτονόητη λοιπόν, θεωρείται η σχέση της φιλοσοφίας και Σκέψης και δύσκολα μπορεί κάποιος, να ορίσει την προτεραιότητα της μιας, έναντι της άλλης.
“Δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι φιλοσοφία είναι η σκέψη επάνω στη σκέψη πάνω στην ίδια τη σκέψη και τις δυνατότητές της”. Απέναντι σε όλα τα εκφυλιστικά φαινόμενα της κοινωνίας μας, η καθαρή εικόνα και πρωτότυπη σκέψη, προβάλλει ως βασική προϋπόθεση για αντίδραση στην επιχειρούμενη πνευματική και πολιτική ποδηγέτηση του πολίτη.
Πληροφορίες και σκέψη.
Κυρίαρχη θέση στη γέννηση και διαμόρφωση της σκέψης κατείχε πάντα το είδος και το πλήθος των πληροφοριών, καθώς και ο τρόπος (ή τα μέσα) με τον οποίον παρέχονται αυτές στον άνθρωπο – δέκτη. Η γνώση έρχεται ως άμεσο επακόλουθο της πληροφόρησης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όμως, που η πληροφόρηση δεν οδηγεί υποχρεωτικά στη γνώση (ή σύγχρονη λ.χ. υπερπληροφόρηση των Μ.Μ.Ε. και ιδιαίτερα της τηλεόρασης). Το άτομο ανάλογα με το είδος της πληροφόρησης και την έκταση των γνώσεων του διαμορφώνει και την αντίστοιχη σκέψη. Ο άνθρωπος αρχίζει να σκέφτεται, κατά τον ένα ή άλλο τρόπο για τον εαυτό του, τη φύση και τον κόσμο, ανάλογα με τη γνώση που έχει για όλα αυτά. Οι πράξεις και οι ενέργειες του και γενικά η όλη συμπεριφορά, είναι αντανάκλαση της σκέψης και των πεποιθήσεών του.
Η σκέψη δεν προσδιορίζει μόνο τις πράξεις του ατόμου, αλλά και τις ανάγκες και επιθυμίες του.
Ένα άτομο, με διαφορετική σκέψη από ένα άλλο, ενδεχομένως να έχει και διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες. Θεωρώντας τη σκέψη και τις πράξεις – ενέργειες του ανθρώπου, ως τις βασικότερες συνιστώσες της προσωπικότητάς του, εύκολα αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη αξία της σκέψης και ιδιαίτερα της πρωτότυπης και δημιουργικής σκέψης.
Ο σημερινός άνθρωπος απειλείται περισσότερο από την απουσία δικής του σκέψης και πολύ λιγότερο από την έλλειψη ελεύθερης έκφρασης.
“Το δικαίωμα να εκφράζουμε τις σκέψεις μας έχει κάποια σημασία, μόνο στην περίπτωση που μπορούμε να έχουμε δικές μας σκέψεις. “(Έριχ Φρομ”, ο φόβος μπροστά στην ελευθερία).
Θετική σκέψη : οδηγός στο μονοπάτι της επιτυχίας.
Όλοι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που είναι γεμάτοι αρνητικότητα και σκεπτικισμό, οι οποίοι πάντα έχουν δεύτερες σκέψεις και επικρίνουν τους γύρω τους. Ωστόσο μόνο η θετική σκέψη βοηθά, για να ανθίσουν παραγωγικές και εφαρμόσιμες ιδέες. Ας δούμε τι χρειάζεται, για να καλλιεργήσουμε τη θετική σκέψη, που θα μας οδηγήσει στην επιτυχία :
– Να ενστερνιστούμε, νοοτροπία ανάπτυξης :
Αν μένουμε διαρκώς σε αυτά που έχουμε συνηθίσει και δεν κάνουμε καινούργια βήματα, θα βαλτώσουμε και θα χάσουμε την ικανότητα, να οδηγηθούμε σε νέα επιτεύγματα. Οι άνθρωποι που αρκούνται στις βασικές τους ιδιότητες, ακόμη και αν αυτές είναι η ευφυΐα και το ταλέντο, δεν εξελίσσονται, αν δεν έχουν νοοτροπία ανάπτυξης. Πρέπει να καταλάβουμε, ότι τα πάντα εξελίσσονται στη ζωή – και μαζί με αυτά και εμείς.
Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, για το πόσο έξυπνοι είμαστε, πως φαινόμαστε στους άλλους, ή τι θα γίνει αν κάνουμε ένα λάθος.
Όλα αυτά είναι προκλήσεις , που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξή μας
– Αν δεν πάρουμε ένα ρίσκο, δε θα κερδίσουμε κάτι.
Κάποιες φορές ,πρέπει να βγαίνουμε από τη ζώνη ασφάλειάς μας – και τότε το μυαλό μας, θα λειτουργήσει με μεγαλύτερη ευστροφία. Η απροθυμία να αναλάβουμε ρίσκα, εμποδίζει την πρόοδό μας. Συχνά πρέπει να τολμάμε, το κάτι παραπάνω. Αν φοβόμαστε, ότι θα κάνουμε λάθη ή θα αμαυρώνουν την εικόνα μας στα μάτια των άλλων, θα είμαστε μια ζωή στάσιμοι.
– Αποδεχόμαστε τα λάθη μας και προχωράμε. Μέρος της ανάληψης κινδύνου είναι να μπορούμε να μαθαίνουμε, από τα λάθη μας. Καμιά φορά το λάθος μπορεί να λειτουργήσει, ως σημείο άλματος σε κάτι νέο.
Δεν γίνεται να μην κάνουμε λάθη. Αντί όμως να προσπαθούμε να τα κρύψουμε, ή να τα δικαιολογούμε διαρκώς, ας σκεφτούμε, τι καλό μπορούμε να κρατήσουμε, από μια αρνητική εμπειρία και ας προχωρήσουμε μπροστά, προς καλύτερες αποφάσεις.
– Η περιέργεια, μας κρατάει διψασμένους για γνώση.
Ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσής μας, δεν πρέπει ποτέ να σταματάμε να μαθαίνουμε. Η δίψα για γνώση είναι κάτι, που δεν μπορεί ποτέ να σβήσει και πρέπει να αποτελεί, μια δια βίου αναζήτηση.
Όταν έχουμε ποσότητα περιέργειας έχουμε και το “κλειδί”, για να δούμε πέρα από αυτά που έχουμε μπροστά μας, να ανακαλύψουμε, γιατί είμαστε πραγματικά ικανοί και να διατηρήσουμε την νοοτροπία ανάπτυξης. Γιατί καμία “ποσότητα” γνώσης, δεν είναι αρκετή για κανέναν άνθρωπο.
– Να πως η θετική σκέψη μας στηρίζει στο δρόμο προς την επαγγελματική επιτυχία :
Γινόμαστε ευγνώμονες και χαιρόμαστε και με τις επιτυχίες των άλλων.
Η ευγνωμοσύνη είναι το κλειδί της ευτυχίας. Πρέπει να θυμίζουμε συχνά στον εαυτό μας, όλα εκείνα τα οποία έχουμε καταφέρει. Έτσι το μυαλό εξασκείται στο να εντοπίζει, τα θετικά στοιχεία και αυτό, σταδιακά, γίνεται συνήθεια.
Επίσης, όταν αναγνωρίζουμε τις επιτυχίες των άλλων και χαιρόμαστε με αυτές, αποφεύγουμε τα συναισθήματα πικρίας, που μπορεί να γεννιούνται και σιγά σιγά καταλαβαίνουμε, ότι δεν χρειάζεται να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, κάτι που μπορεί να μας αναστατώνει, χωρίς κανένα όφελος και μάταια.
– Αποφεύγουμε τα αρνητικά και τροφοδοτούμε τα θετικά. Είναι σημαντικό να τροφοδοτούμε το μυαλό μας με θετικές πληροφορίες, σε καθημερινή βάση και να αναζητούμε τις θετικές επιρροές, που μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε καλύτερα, να εργαζόμαστε αποδοτικότερα.
– Παραμένουμε υγιείς στο μυαλό και στο σώμα.
Ας μην υποτιμάμε τη σημασία, τόσο της πνευματικής, όσο και της σωματικής ευκινησίας. Πρέπει να τα φροντίζουμε και τα δύο, γιατί η συνεργασία τους θα μας κρατάει σε εγρήγορση, αλλά και συγκεκριμένους.
Όταν είμαστε σε φόρμα και υγιείς, κάνουμε περισσότερες θετικές σκέψεις και αυτό μας βοηθά στην καθημερινή μας δράση, που είναι απαραίτητη για να πετύχουμε τις προτεραιότητές μας.
Όταν η ενέργεια μας είναι χαμηλά, είναι πολύ λιγότερο πιθανό ,να προσελκύουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Η ενέργεια ισούται με την ορμή, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Έχει να κάνει με την ώθηση και την αντοχή να διαχειριζόμαστε, τις καθημερινές μας προκλήσεις.
Πηγή : – Ηλίας Γιαννόπουλος, Αρθρογράφος, φιλόλογος.
– Μια Κόλλια, category Ευ Ζην, Ταgs # επιχειρήσεις # ηγεσία # θετική σκέψη # Θετικοindset # επιτυχία.
Με εκτίμηση
Δημήτριος Μητρόπουλος