20-11-2013

ΤΟ ΒΗΜΑ της ΒΟΥΛΗΣ

                       Το εφάπαξ στα Ταμεία Πρόνοιας από το 2014

Διαβάζοντας την απάντηση του υφυπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Β, Κεγκέρογλου  που έδωσε στην Βουλή σε σχετική Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είμαστε ήσυχοι; Ο κ. Υφυπουργός επιβεβαίωσε τη βελτιωμένη εκδοχή του νέου μαθηματικού τύπου βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το εφάπαξ από το 2014. Η << ήπια αποκλιμάκωση >> όπως είναι ο όρος που χρησιμοποίησε ο κ. Υφυπουργός Εργασίας, επέρχεται με τον υπολογισμό του εκάστοτε αριθμού δικαιούχων εφάπαξ σε βάθος δεκαετίας και όχι με βάση το συγκεκριμένο έτος κατά το οποίο εάν γίνουν μαζικές αποχωρήσεις ( όπως προβλέπεται να γίνει το 2014) θα επέλθει δραματική μείωση του ποσού που θα κατανεμηθεί ως παροχή. Ο νέος τρόπος υπολογισμού λαμβάνει ως αξίωμα αυστηρά τον τύπο: Περιουσία Ταμείου-Ληξιπρόθεσμες Οφειλές = ΠΟΣΟ προς Διάθεση. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ταμείου υπολογίζονται σε 900 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία υπολογίζονται αν αποσβεστούν σε 10ετή βάση, προκειμένου να υπάρξει ήπια αποκλιμάκωση. Πόσους ασφαλισμένους θα αφορά αυτή η νέα ρύθμιση , το υπουργείο δεν γνωρίζει  και δεν απάντησε ο υπουργός. 

               ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Το νέο σύστημα κύριας Σύνταξης που θα ισχύσει από την 1-1-2015 με τη Βασική Σύνταξη των 360 ευρώ, θέμα το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια στους εργαζόμενους, όπως διευκρίνισε ο κ. υφυπουργός  Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Β, Κεγκέρογλου  που έδωσε στην Βουλή σε σχετική Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελεί την αναλογία – σε επίπεδο ασφαλισμένου – του ποσού της Κρατικής χρηματοδότησης η οποία στο σύνολό της θα ανέρχεται σε 10-11 δις ευρώ. Το πάνω από τα 360 ευρώ ποσό της Σύνταξης θα συγκροτεί το αναλογικό – ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης.

                    ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ο κ. υφυπουργός  Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Β, Κεγκέρογλου  σε απάντηση που έδωσε στην Βουλή σε σχετική Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι για τα Ταμεία που εξαιρέθηκαν από την ενοποίηση στο ΕΤΕΑ αναμένεται η μετατροπή τους σε επαγγελματικό Ταμείο και τον υπολογισμό των συντάξεων που χορηγούν σε καθαρά κεφαλαιοποιητική βάση. Για τους φορείς ΝΠΔΔ ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών από την 1-1-2015 θα έχει ενσωματώσει << συντελεστή βιωσιμότητας >>, ο οποίος θα καθορίζει εάν και ποιες μειώσεις θα γίνουν. Εκτός από αυτόν, η αναλογιστική ισορροπία των επικουρικών θα γίνεται με βάση << την αυστηρή διασύνδεση εισφορών – παροχών με βάση το σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση 

 

 

 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΩΝ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ

Στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, έπειτα από συστάσεις της Τρόικας, προκειμένου μελετήσει και προτείνει την κατάργηση η μη των Φόρων Υπέρ Τρίτων  ( ΦΥΤ). Η σκέψη είναι ότι οι ΦΥΤ εφόσον εξαλειφθούν θα μειωθεί το κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι πολίτες σε κάποιες δραστηριότητες

Παραδόξως όμως είδαμε στις Οικονομικές σελίδες των εφημερίδων να αναγράφονται και να παρουσιάζοντα ως παραδείγματα των  ΦΥΤ π.χ.

·         Απόδοση των αζήτητων κερδών από τις ιπποδρομίες στο Ταμείο Πρόνοιας των Αστυνομικών Υπαλλήλων .

·         Διάθεση του 32% του 5% επί της τιμής των εισιτηρίων των αγώνων ποδοσφαίρου , μπάσκετ, πόλο , βόλεϊ και χάντμπολ καθώς και το 32% του 10% των αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο Επικουρικό Ταμείο των Αστυνομικών Α.Π. και το υπόλοιπο 68% στις ανωτέρω δύο περιπτώσεις αποδίδεται στο ΕΤΕΧ .

Την στιγμή μάλιστα που η επιτροπή έχει να μελετήσει 199 ΦΥΤ. Ερωτούμε  γιατί αυτή η επιλεκτική αντιμετώπιση προς τους ένστολους; Τι κρύβεται πίσω από αυτά τα δημοσιεύματα; Και γιατί να μη δημοσιεύονται όλοι οι ΦΥΤ και σε ποια Ταμεία πηγαίνουν τα χρήματα που παρακρατούνται; Υποστηρίζουμε και επιμένουμε σε αυτό ότι η κατάργηση των ΦΥΤ θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στα Ταμεία και πιθανόν στον προϋπολογισμό του Κράτους, δεδομένου όπως έχει υπολογισθεί θα μειώσει τα έσοδά τους κατά 800 εκατ. Ευρώ.

 Από τους 199 ΦΥΤ άλλοι εκ των οποίων ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και άλλοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τα Ταμεία του Δημοσίου ( Επικουρικά – Εφάπαξ και Μετοχικά ):

·         Οι 93 ΦΥΤ  είναι σχετικοί  με τα Ταμεία .

·         Οι 40 ΦΥΤ επιβαρύνουν την Τουριστική Αγορά .

·         Οι 25 ΦΥΤ καταβάλλονται υπέρ Νομικών Ενώσεων .

 Οι ΦΥΤ επί της ουσίας πρόκειται για οικονομικές επιβαρύνσεις που έχουν θεσμοθετηθεί και επιβάλλονται σε φορολογούμενους η συναλλασσόμενους, άτομα ή επιχειρήσεις, για την Οικονομική ενίσχυση τρίτων.

Εμείς υποστηρίζουμε την διαφάνεια και πιστεύουμε ότι πρέπει οι ΦΥΤ να μη χαρακτηρίζονται από :

·         αδιαφάνεια ,

·         αρνητική ανακατανομή εισοδήματος

·          αναποτελεσματική κατανομή των πόρων .

·         Βαθμιαίο ανορθολογισμό τους  με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό του οικονομικού  έτους 2014.

Στην περίπτωση που καταργηθούν οι ΦΥΤ – και οι ενδείξεις  εκεί κατατείνουν – ας ενταχθούν στον προϋπολογισμό του κράτους και η Κυβέρνηση να αποφασίζει για την διάθεση των κονδυλίων στα Ταμεία , στους φορείς  τους Οργανισμούς κ.λ.π. ανάλογα με τις ανάγκες τους και αφού προηγουμένως υποβληθεί Σχέδιο για την χρησιμοποίηση των σχετικών πόρων .

Υπάρχει όμως ΣΧΕΔΙΟ ή Πρόβλεψη για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που αναμένεται να προκύψει και πως θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα για τα Ασφαλιστικά Ταμεία χωρίς το συγκεκριμένο έσοδο;

Να λάβουν όμως σοβαρά υπόψη του όσοι προτείνουν την κατάργηση των ΦΥΤ ότι ορισμένοι εξ αυτών , όπως προαναφέραμε, εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες των Ασφαλιστικών Ταμείων μας  (ΤΕΑΠΑΣΑ ).Αυτό που προέχει είναι να γίνεται σωστή διαχείρισή τους και βέβαια εφόσον τα χρήματα φτάνουν στον αποδέκτη τους , δηλαδή στα Ασφαλιστικά Ταμεία , γιατί έχουμε πληροφορίες , ότι κάποιοι εκ των υπόχρεων , δεν πληρώνουν ……αυτά που τους αναλογούν…. βάσει των σχετικών διατάξεων.