ΤO ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος Αντ/γος ε.α.
Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.
Συγγραφέας. Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
Ο χρόνος που κάθε φορά βιώνουμε αφήνει διαφορετικά αποτυπώματα στη ζωή μας ανάλογα με τις ποικίλες κάθε φορά αντικειμενικές συνθήκες, αλλά και με τη δική μας αυτοφυή ψυχική διάθεση.
Όσο τεμαχίζουμε το χρόνο με τις τεχνικές της επιστήμης και της τεχνολογίας με τα second και με τα microsecond, τόσο πιο γρήγορα τρέχει.
Όσο πιο πολύ τον επιμερίζουμε στην καθημερινότητά μας, τόσο πιο πολύ περνάει σα νερό ορμητικό στο ρυάκι.
Ο χρόνος συναρτάται με την πολιτισμική μας κοσμοθεώρηση, με τη φιλοσοφία της ζωής μας.
Άλλη άποψη είχαν για το χρόνο οι αγροτικές κοινωνίες, όπου ο χρόνος δεν έμπαινε έντονα στο ζύγι των ρολογιών, άλλη οι βιομηχανικές κοινωνίες, όπου ο χρόνος τυποποιήθηκε και απέκτησε μόνο μετρήσιμες όψεις και άλλη οι αναδυόμενες μεταβιομηχανικές κοινωνίες, όπου ο χρόνος συμπυκνώνεται πολύ έντονα με άγνωστες ακόμη τις σχεδόν δραματικά προδιαγραφόμενες επιπτώσεις.
Και δεν είναι όλα τα δευτερόλεπτα τα ίδια γιατί δεν έχουν το ίδιο περιεχόμενο, γιατί δεν περνούν από πάνω μας με τον ίδιο τρόπο. Το βλέπουμε και εμείς στην καθημερινή μας ζωή.
Είναι γεγονός ότι όλοι τρέχουμε, οι ρυθμοί της ζωής μας έχουν γίνει πολύ γρήγοροι και βασανιστικοί, αλλά συνειδητοποιούμε, πως τρέχοντας για όλες αυτές τις υποχρεώσεις – ανάγκες και μη – παραμελούμε άλλες υποχρεώσεις.
Μα, αν εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε το” φρένο” στην καθημερινότητά μας, πως θα το βάλλουν τα παιδιά μας.
Ας κάνουμε ότι μπορούμε. Αν τα παιδιά μας είναι μικρά, ας τα βοηθήσουμε να νιώσουν την μεγάλη σημασία των γεγονότων μέσα από τα κατάλληλα βιβλία και ανάλογα βιντεάκια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και στην αγορά, για να τονίσουμε την αναγκαιότητα της πνευματικής τους προετοιμασίας.
Η δικαιολογία “δεν έχω χρόνο” δεν είναι ιδιαίτερα πειστική. Έχουμε ακριβώς τον ίδιο αριθμό ωρών ανά ημέρα που είχαν και οι σπουδαιότεροι άνθρωποι της τέχνης, και των επιστημών οι οποίοι έκαναν την διαφορά.
Και είναι πολλοί οι άνθρωποι που παλεύουν να είναι σούπερ παραγωγικοί. Μεταπηδούν από δραστηριότητα σε δραστηριότητα, ελέγχουν συνεχώς τα email τους και τα οργανώνουν.
Και όσοι είναι τόσο απασχολημένοι πιστεύουν ότι αυτό το χαρακτηριστικό σημαίνει ότι εργάζονται σκληρά και έτσι αργά ή γρήγορα θα φθάσουν στην επιτυχία.
Για την εξοικονόμηση χρόνου μέσα στην ημέρα, μπορείτε να ακολουθήσετε, ορισμένες πρακτικές.
_ Ολοκληρώνετε πρώτα τις σημαντικότερες εργασίες : Κάθε πρωί χρειάζεται να αναγνωρίζετε δύο ή τρεις εργασίες που είναι πιο σημαντικές και ξεκινάτε από αυτές.
_ Μάθετε να λέτε “όχι” : Αν δεσμεύεστε σε πολλές δουλειές χωρίς να σκέφτεστε σοβαρά το χρόνο και τις δυνατότητές σας, η σωστή διαχείριση του χρόνου θα είναι σχεδόν αδύνατη. Χρειάζεται να μάθετε να αρνείστε και σε ορισμένες ευκαιρίες.
_ Ξεκινήστε νωρίς : Σχεδόν όλοι μπαίνουμε στον πειρασμό να αναβάλλουμε. Όμως, αν καταπολεμήσετε το μικρόβιο της αναβλητικότητας, θα διαπιστώσετε πόσο άνετότερα εργάζεστε χωρίς στρες και χωρίς την πίεση προθεσμίας.
_ Καθορίστε ένα χρονικό όριο ολοκλήρωσης της κάθε εργασίας : Ο χρονικός περιορισμός θα σας πιέσει να συγκεντρωθείτε και να είστε πιο αποτελεσματικοί.
_ Μη σκέφτεστε όλη τη λίστα των υποχρεώσεών σας :
Ένας από του ταχύτερους τρόπους να τρομοκρατήσετε τον εαυτό σας είναι να σκεφτείτε τον όγκο των υποχρεώσεων που έχετε γενικά να ολοκληρώσετε.
_ Δημιουργήστε συστήματα οργάνωσης: Η οργάνωσή σας σώζει πολύ χρόνο και δεν χρειάζεται το σύστημα που χρησιμοποιείται να είναι περίπλοκο.
_ Κάντε κάτι στο χρόνο αναμονής σας: Υπάρχει ακόμα χρόνος που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε. Αίθουσες αναμονής, ουρές σε δημόσιες υπηρεσίες και χρόνος μετακίνησης με τα μέσα. Χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο για να διαβάζετε, να γράφετε, να οργανώνετε τις εργασίες σας.
_ Απομονωθείτε : Μερικές φορές, ο μόνος τρόπος να κάνουμε πραγματικά κάτι είναι να μπούμε σε εκείνο το δωμάτιο και να κλειδώσουμε. Να απενεργοποιήσουμε τις ειδοποιήσεις του κινητού μας και να μείνουμε μόνοι μας.
_ Κάνετε μικρά, αναζωογονητικά διαλείμματα : Επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει ένα διάλειμμα ανάμεσα στις εργασίες σας.
_ Περιορίστε τη χρήση τηλεόρασης, κινητού τηλεφώνου και διαδικτύου : Ο χρόνος που καταναλώνετε μπροστά από τις οθόνες είναι πολύς ακόμα κι αν εσείς νιώθετε πως είναι ελάχιστος.
Σας ευχαριστώ
Δημήτριος Μητρόπουλος