ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sciense Advances κατέδειξε, πόσο ευεργετικές είναι για τον άνθρωπο οι εστίες πρασίνου μέσα ή κοντά στις κατοικημένες περιοχές.

“Η ζωή κοντά στο πράσινο βοηθά να διατηρούμαστε πιο νέοι σε σχέση με την πραγματική μας ηλικία”.

Όλοι μας γνωρίζουμε τα ωραία συναισθήματα που προσφέρει το πράσινο.

Πουθενά αλλού δεν νοιώθουμε τέτοια ηρεμία και τέτοια γαλήνη όσο όταν κάνουμε έναν περίπατο στην εξοχή ή στο δάσος.

Η επίδραση που έχει η φύση και ιδιαίτερα το πράσινο αποδείχτηκε καθοριστική στη ψυχική υγεία και στην συμπεριφορά των ανθρώπων.

Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που ζουν σε πιο πράσινο περιβάλλον είναι πιο κοινωνικοί και γενναιόδωροι από αυτούς που ζουν σε περιοχές με περιορισμένο πράσινο.

Υποστηρίζεται επιστημονικά, ότι η επαφή με τη φύση βοηθά τον άνθρωπο να έρχεται σε επαφή με τον ίδιο του τον εαυτό.

Έτσι μειώνονται τα συναισθήματα αποξένωσης που νοιώθουν οι άνθρωποι -κυρίως των πόλεων με τον εαυτό τους και τους άλλους.

Επιπλέον, η θετική επίδραση που ασκεί η φύση και το πράσινο στον άνθρωπο, φαίνεται στον τρόπο με τον οποίο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, τη γρήγορη ανάρρωση ασθενειών, αλλά και ενισχύει τη φυσική δραστηριότητα.

Το πράσινο στη ζωή μας, αυξάνει τη ζωή μας!

Οι ερευνητές του τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης πραγματοποίησαν μελέτη, που δείχνει, ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες που ζουν μέσα σε πιο πράσινο περιβάλλον, έχουν 12% μικρότερη θνησιμότητα, από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσες ζουν στις περιοχές, με λιγότερο πράσινο.

Για επί μέρους ασθένειες το όφελος είναι μεγαλύτερο.

Ενδεικτικά, στις πιο πράσινες περιοχές ο κίνδυνος θανάτου από πνευμονικό νόσημα είναι μειωμένος κατά 34%, ενώ από καρκίνο κατά 13%.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας “Environmental Health Perspectives” και αφορούσε στοιχεία για 108.600 γυναίκες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι διάφοροι παράγοντες συντελούν στη θετική σχέση μεταξύ πρασίνου και μειωμένης θνησιμότητας.

Η καλύτερη ψυχική υγεία και κυρίως η μείωση της κατάθλιψης εκτιμάται, ότι εξηγεί περίπου το 30% της ωφελείας από την ζωή εν μέσω φυτών.

Οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για επαφές και κοινωνικές σχέσεις, για σωματική άσκηση και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες, καθώς και η μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, παίζουν επίσης ευεργετικό ρόλο στην περίπτωση των περιοχών με πολύ πράσινο.

Εφόσον τα παιδιά δεν έρχονται σε επαφή με το πράσινο, αυτό έχει πολλά άσχημα αποτελέσματα.

Κατ’ αρχάς δεν έχουν μάθει να σέβονται τη φύση, την καταστρέφουν. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο αντιμετωπίζουμε τόσα περιβαλλοντολογικά προβλήματα.

Επιπρόσθετα, τα παιδιά κυρίως των μεγάλων πόλεων μπορεί να υποφέρουν από κατάθλιψη, η οποία προκαλεί κι αυτά άλλα μεγαλύτερα κι ευρύτερα προβλήματα.

-Χρησιμοποιήστε :

– Επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία για την αποθήκευση τροφών, αντί να τις καλύπτεται με αλουμινόχαρτο.

-Η ποδηλασία βοηθάει στη διατήρηση φυσικής κατάστασης, συμβάλλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και επιβραδύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

– Φυτέψτε ένα δένδρο.

– Ανακυκλώστε τις Εφημερίδες και τα Περιοδικά.

– Χρησιμοποιήστε λεβάντα για το σκώρο.

– Μη ξεχνάτε να σβήνετε, όσα φώτα δεν σας χρειάζονται.

Πηγή : Το πράσινο στη ζωή μας … Nature Deficit Disorder.

Με εκτίμηση

Δημήτριος Μητρόπουλος