Το γεύμα και το δείπνο (Savoir Vivre)
Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος Αντ/γος ε.α.
Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.
Συγγραφέας. Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
Στην εποχή μας το κάλεσμα γίνεται οπωσδήποτε από το τηλέφωνο ή και με πρόσκληση.
Δεν επιτρέπεται να αργήσετε πάνω από ένα τέταρτο από τη συμφωνημένη ώρα.
Όσο για την αναχώρηση αυτό το κανονίζετε μόνοι σας, αφού προηγουμένως κρίνετε το τέλος του δείπνου.
Ένα δείπνο αρχίζει συνήθως στις εννέα. Ποτέ δεν θα φτάσετε μετά τις εννιάμισι.
Τι προσέχουμε όταν προσκαλούμε :
Να είστε πάντα έτοιμοι στην ώρα σας, για να δεχτείτε τους καλεσμένους σας. Το ντύσιμό σας πρέπει να είναι απλό, για να μην επισκιάζει το ντύσιμο των καλεσμένων σας.
Οι οικοδεσπότες σηκώνονται όρθιοι, για να δεχθούν τους καλεσμένους τους και προηγούνται, για να τους περάσουν στο χώρο υποδοχής.
Μην καλείτε τους φίλους σας λέγοντας τους, ότι θα έχετε απλώς ένα οικογενειακό τραπέζι, όταν έχετε προγραμματίσει να καλέσετε, αλλά είκοσι άτομα.
Όταν οι συζητήσεις των καλεσμένων σας γίνονται ανιαρές να φροντίζετε εσείς ή η οικοδέσποινα να τις ζωηρεύει.
Τέλος πρέπει να τους συνοδεύετε μέχρι την εξώπορτα και να τους ευχαριστείτε, που ήρθαν.
Τι προσέχουμε όταν μας προσκαλούν :
Μη φεύγετε ποτέ από ένα σπίτι πριν να ευχαριστήσετε την οικοδέσποινα. Αυτή είναι και η στιγμή που με διακριτικότητα και ευγένεια, θα επαινέσετε το δείπνο και την ευχάριστη βραδιά που περάσατε στο σπίτι της.
Αν θέλετε να προσφέρετε στην οικοδέσποινα λουλούδια, μπορείτε να τα στείλετε το επόμενο πρωϊνό ή μετά από μερικές μέρες, μαζί με μια ευχαριστήρια κάρτα σας.
Διακόσμηση χώρου :
Γενικά, η διακόσμηση πρέπει να είναι διακριτική. Ο φωτισμός, ούτε πολύ ελαφρύς, αλλά ούτε και δυνατός, γιατί είναι ενοχλητικός σε πολλούς.
Μη βάζετε στη μέση του τραπεζιού ανθοδοχεία, που εμποδίζουν τους καλεσμένους, να κοιτάζονται μεταξύ τους.
Συνήθως ο οικοδεσπότης κάθεται σε διαφορετικό τραπέζι απ’ την οικοδέσποινα, όταν έχουν στρωθεί διάφορα μικρά τραπεζάκια.
Ο ιδεώδης αριθμός των ατόμων σε κάθε τραπέζι για φαγητό είναι από 6 έως 8 άτομα.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στο ταίριασμα των καλεσμένων στα τραπέζια για να υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα και θέματα προς συζήτηση.
Το στρώσιμο του τραπεζιού :
Θα βάζετε από ένα πιάτο μπροστά σε κάθε προσκαλεσμένο και αν χρειάζεται ένα βαθύ πιάτο από πάνω.
Δεξιά το μαχαίρι, με τη λάμα γυρισμένη προς τα μέσα, το μαχαίρι του ψαριού, το κουτάλι της σούπας με το κοίλο μέρος, γυρισμένο προς τα πάνω.
Αριστερά το πιρούνι του κρέατος, με τα δόντια του γυρισμένα προς τα πάνω και το πιρούνι του ψαριού.
Το ποτήρι μπαίνει μπροστά από κάθε πιάτο. Όταν τα ποτήρια είναι περισσότερα, τα βάζετε στη σειρά από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο αρχίζοντας από αριστερά. Το ποτήρι της σαμπάνιας μπαίνει τελευταίο δεξιά και σε λίγη απόσταση.
Η πετσέτα μπαίνει ή μέσα στο πιάτο ή στ’ αριστερά του, όπως και το ψωμί.
Οι θέσεις στο τραπέζι :
Η οικοδέσποινα οδηγεί τον κάθε καλεσμένο στη θέση του.
Ο οικοδεσπότης κάθεται τελευταίος. Οι δύο οικοδεσπότες κάθονται ο ένας απέναντι στον άλλο.
Οι Κυρίες, κάθονται δίπλα στον άνδρα τους.
Όταν η δεξίωση ή το δείπνο γίνονται προς τιμήν κάποιου, που έχει γενέθλια ή κάποια διάκριση, η τιμητική θέση του ανήκει.
Τι πρέπει να αποφεύγετε :
Να μη δένετε την πετσέτα γύρω από το λαιμό σας. Να μην την ξεδιπλώνετε εντελώς. Θα την απλώνετε επάνω στα γόνατά σας.
Να μην αφήνετε τα μαχαιροπίρουνα, να κρέμονται από το πιάτο σας. Όταν δεν τα χρησιμοποιείτε, θα τα ακουμπάτε μέσα στο πιάτο.
Να μην ψάχνετε μέσα στην πιατέλα, αλλά να παίρνετε το κομμάτι που βρίσκεται πιο κοντά σε σας.
Να μη λέτε ποτέ ευχαριστώ στους ανθρώπους που σας σερβίρουν.
Σας Ευχαριστώ
Δημήτρης Μητρόπουλος