ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Ναρκωτικά είναι χημικές ουσίες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα μας, εκτός βέβαια εκείνων που χρειάζονται, για θεραπευτικούς λόγους.

Υπάρχουν πολλά νόμιμα ναρκωτικά, τα οποία έχουν βοηθήσει για χιλιάδες χρόνια στη θεραπεία πολλών ασθενειών και νόσων.

Το τσάι, καθώς και ο καφές, μπορούν να χαρακτηριστούν σαν διεγερτικά, για το λόγο ότι περιέχουν το διεγερτικό καφεΐνη.

Τα παράνομα ναρκωτικά είναι εκείνα που, έχουν εισαχθεί λαθραία στη χώρα, ή έχουν κατασκευαστεί ή καλλιεργηθεί χωρίς άδεια.

Μερικά από τα παράνομα ναρκωτικά, είναι η μαριχουάνα, το LSD, η ηρωίνη, η κοκαΐνη. Όλα τα ναρκωτικά χορηγούνται κατόπιν συνταγής γιατρού. Όσα παίρνονται χωρίς τέτοια συνταγή είναι παράνομα.

Τι είναι κατάχρηση ναρκωτικών : Κατάχρηση ναρκωτικών είναι η επιβλαβής χρήση ναρκωτικών. Όλοι μας κάνουμε χρήση ναρκωτικών μερικές φορές, αλλά οι περισσότεροι από μας τα χρησιμοποιούμε, όπως θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν, για να θεραπεύουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, π.χ. πονοκεφάλους, μολύνσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση κ.τ.λ.

Πως ενεργούν τα ναρκωτικά? : Αλλάζουν τη διάθεση, τη λειτουργία, αντίληψη και ετοιμότητα του πνεύματος. Με το να δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός), ελέγχουν τον τρόπο που ενεργούμε και σκεφτόμαστε.

Όταν κάνουμε κατάχρηση των ναρκωτικών η αντίληψή μας σχετικά με τον κόσμο, που μας περιβάλλει και η ικανότητα μας, να λειτουργούμε και να ενεργούμε κανονικά, μπορεί να υποστούν κάποια αλλαγή.

Μπορεί να είναι δύσκολο, για κάποιο πρόσωπο να προβλέψει τις επιδράσεις των ναρκωτικών, για το λόγο ότι αυτές οι επιδράσεις εξαρτώνται από την ποσότητα που καταναλώνεται, από το χαρακτήρα του προσώπου, που παίρνει τα ναρκωτικά και από το περιβάλλον στο οποίο τα παίρνει.

Γιατί οι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν ναρκωτικά : Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Μερικοί άνθρωποι δοκιμάζουν ναρκωτικά από περιέργεια. Πολλοί επίσης παίρνουν ναρκωτικά, για το λόγο ότι αισθάνονται, πως οι φίλοι τους, δεν θα τους συναναστρέφονται, αν δεν τα παίρνουν. Ή ίσως γιατί νομίζουν ότι η λήψη των ναρκωτικών, τους δίνει μια διαφορετική εικόνα – όπως σε ένα άτομο, ώριμο και ανεξάρτητο.

Άλλοι τα παίρνουν, σαν μια αποδοκιμασία των κανόνων, που επικρατούν στην κοινωνία μας και για να επιβάλλουν τη δική τους προσωπικότητα.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ναρκωτικά, για να μπορέσουν ν’ αντιμετωπίσουν ενοχλήσεις. Άλλοι πάλι μπορεί να αισθάνονται αβέβαιοι, για το μέλλον και για το τι, τους περιμένει και σαν αποτέλεσμα στρέφουν την προσοχή τους στα ναρκωτικά, στην προσπάθειά τους, να βρουν κάποια σιγουριά.

Η κατάχρηση των ναρκωτικών όμως, οδηγεί σε πραγματικά προβλήματα, σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά.

Εφηβεία, καιρός αλλαγής : Η εφηβεία είναι η περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι αρχίζουν ν’ αναπτύσσουν τις ικανότητές τους και τις επιδεξιότητές τους.

Είναι επίσης ο καιρός, κατά τον οποίο μπορεί κανείς ν’ απολαμβάνει ανακαλύπτοντας τον εαυτόν του και ν’ αρχίζει, να αισθάνεται άνετα με τον εαυτό του.

Είναι όμως και ή περίοδος πολλών αλλαγών, στις διαθέσεις και στα αισθήματα. Η αυξανόμενη πίεση και η ευθύνη μπορεί πολλές φορές, να τους κάνει να αισθάνονται πολύ άσχημα.

Τόσο η οικογένεια, όσο και οι φίλοι είναι σημαντικοί, αλλά κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας, οι σχέσεις μ’ αυτούς μπορεί ν’ αλλάξουν, ενώ τα ενδιαφέροντα επεκτείνονται, στο να κάνουν καινούργιους φίλους και ίσως απομακρυνθούν από τον αρχικό τους κοινωνικό κύκλο.

Πρακτικές οδηγίες, για να πείτε όχι, στα ναρκωτικά :

Λάβετε υπόψη σας ότι οσάκις οι φίλοι σας ή άλλοι άνθρωποι που ξέρετε, εξασκούν πίεση σε σας, έχετε το δικαίωμα να πείτε, ό,τι εσείς νομίζετε.

Σκεφτείτε, πως μπορούσατε να πείτε “όχι”, στις προσφορές ναρκωτικών.

_ Να είστε έτοιμοι για ν’ αντιμετωπίσετε τους διάφορους τρόπους πίεσης.

Αν γίνεται με φιλικό τρόπο ή για να σας πειράξουν, μπορείτε, να ανταποκριθείτε με τον ίδιο τρόπο.

Αν η πίεση αποτελεί απειλή, ίσως τότε να χρειαστεί να την αποφύγετε.

_ Φερθείτε ευγενικά αλλά με βεβαιότητα, χωρίς να προσβάλετε τους φίλους σας.

_ Πολλές φορές οι φίλοι δεν εννοούν, να καταλάβουν, τι σημαίνει το “όχι” και επομένως, ίσως να χρειαστεί να επαναλάβετε τη θέση σας.

Πηγή : Από το βιβλίο μου, με τον τίτλο : (Τα ναρκωτικά και η αντιμετώπισή τους).

Τα εκδοθέντα βιβλία μου, όπως κυκλοφόρησαν έχουν, τους ακόλουθους τίτλους : 1.Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία στην Ελληνική Αστυνομία. – 2.Δημόσιες Σχέσεις Αστυνομίας και Κοινού – 3.Επαγγελματική και Κοινωνική Αγωγή, Εθιμοτυπία – 4.Επαγγελματικός Οδηγός Αστυνομικού – 5.Τα Ναρκωτικά και η Αντιμετώπισή τους – 6.Επικοινωνιακές Σχέσεις, Αρχές ΜANAGEMENT, Άμβλυνση Ηθικών Αξιών – 7.ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ – 8.Ο Άνθρωπος και ο Ανθρωπισμός του – 9.ΕΠΙΤΟΜΗ. 10.Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός – Τριακόσια Χρόνια Από τη Γέννησή του.

 

 

 

 

 

 

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος