ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Τα κύρια παράπονα των καταθλιπτικών ασθενών σχετίζονται με το οδυνηρό αίσθημα του άγχους και της θλίψης.

Οι καταθλιπτικές καταστάσεις και διαταραχές συγκαταλέγονται, στις πιο συχνά εμφανιζόμενες, στη Ψυχιατρική, με ποσοστό εμφάνισης 8%, στη ζωή ενός ανθρώπου.

Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από (ένα “στενόχωρο” συναίσθημα κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας), άγχος (δυσφορία στο στήθος, ανησυχία, νευρικότητα), έλλειψη ενέργειας και κόπωση, στην ελάχιστη προσπάθεια, καθώς και επιβράδυνση των ψυχοκινητικών λειτουργιών.

Από μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης υγείας, βρέθηκε ότι η κατάθλιψη και η διαταραχή γενικευμένου άγχους βρίσκονται μέσα στα συχνότερα νοσήματα, μαζί με την υπέρταση, τις καρδιοπάθειες, τον διαβήτη, τα αναπνευστικά κ.λ.π.

Συνυπάρχουν, διαταραγμένος ύπνος (ο ασθενής κοιμάται αργά, με διακοπές και ξυπνά ενωρίτερα τα ξημερώματα, με άσχημη διάθεση και αρνητικές σκέψεις).

Σε κάποια άτομα εμφανίζεται, μόνο ένα επεισόδιο διαταραχής, που διαρκεί από κάποιες εβδομάδες μέχρι μήνες, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζουν χρόνια, καταθλιπτικά επεισόδια.

Οι περισσότεροι, περιγράφουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης ως : “Ένα διαβρωτικό αίσθημα θλίψης, συνοδευόμενο, από τα συναισθήματα ενός αβοήθητου ανθρώπου και ατομικής αποδυνάμωσης”.

Το καταθλιπτικό άτομο αισθάνεται μειωμένη διάθεση. Συνήθως το περιγράφει ως θλίψη, ακεφιά ή απόγνωση.

Ο καταθλιπτικός ασθενής χάνει το ενδιαφέρον για τη ζωή, ελαττώνει τις αγαπημένες του δραστηριότητες.

Όσο επιδεινώνεται η νόσος, ο ασθενής γίνεται σημαντικά αδιάφορος, προς τις καθημερινές του δραστηριότητες, ακόμη και σε αυτές που πρωτύτερα του προκαλούσαν ευχαρίστηση.

Υπάρχει όμως κι ένα μικρότερο ποσοστό καταθλιπτικών, στο οποίο σημειώνεται αύξηση της όρεξης και παίρνουν βάρος.

Είναι η άτυπη κατάθλιψη με την υπερφαγία και την κατανάλωση γλυκών.

Άλλα διαγνωστικά κριτήρια της κατάθλιψης είναι τα εξής :

  1. “Καταθληπτική διάθεση κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και σχεδόν κάθε ημέρα, που την αναφέρει ο ίδιος (αισθάνεται θλιμμένος ή κενός) ή την παρατηρούν οι άλλοι (π.χ. είναι δακρυσμένος).
  2. Μεγάλη μείωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες, στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε ημέρα (που αναφέρεται από τον ίδιο ή παρατηρείται από άλλους).
  3. Σημαντική απώλεια βάρους (χωρίς να υποβάλλεται σε δίαιτα) ή αύξηση του βάρους (περισσότερο από 5% σε ένα μήνα ή μείωση ή αύξηση της όρεξης, σχεδόν κάθε μέρα.
  4. Αϋπνία ή υπερυπνία, σχεδόν καθημερινά.
  5. Ψυχοκινητική ανησυχία ή επιβράδυνση σχεδόν κάθε ημέρα (που παρατηρείτε από άλλους), πιθανώς χωρίς υποκειμενικά αισθήματα, ανησυχίας ή αδράνειας.
  6. Αίσθημα κόπωσης ή απώλεια της ενεργητικότητας, σχεδόν κάθε ημέρα.
  7. Αίσθημα αναξιότητας ή υπερβολική ή παράλογη ενοχή, κάθε ημέρα (όχι αυτομορφή ή ενοχή ό,τι είναι άρρωστος).
  8. Μειωμένη ικανότητα να σκεφθεί ή να συγκεντρωθεί, αναποφασιστικότητα, σχεδόν κάθε μέρα (που αναφέρεται από τον ίδιο, ή παρατηρείται, από τους άλλους).

Η βραδύτητα τόσο στην λειτουργία, όσο και στην επεξεργασία (της σκέψης), είναι χαρακτηριστικό στους καταθλιπτικούς ασθενείς.

Οι κινήσεις του και οι απαντήσεις του είναι αργές, ακόμη και αν βρίσκεται σε διέγερση ή είναι υπερκινητικός, η κύρια συμπεριφορά του, είναι σκόπιμα μειωμένη.

Το χιούμορ του φαίνεται να έχει εξαφανιστεί, παρά μόνο αν αυτό έχει κυνικό ή σαρδόνιο πέπλο.

Αυτό συμβαίνει υποσυνείδητα, γιατί πιστεύει ότι επίκειται κάποια απειλή προς την υγεία του.

Ο καταθλιπτικός αναζητάει την αγάπη από τους άλλους, δίχως όμως να μπορεί να την ανταποδώσει. Έτσι δεν μπορεί να ανταμείψει ψυχικά τον συνάνθρωπο του ή να ενισχύσει με κάποιον τρόπο την σχέση του.

Επίσης μπορεί να απομονωθεί, αισθάνοντας ανίκανος να βρει άλλους ή εντοπίζοντας φίλους και συντρόφους ή προσκολλημένη και αυτοαπασχολούμενη συμπεριφορά του απλά, να προκαλέσει την αποξένωσή του.

 

Πηγή : Η Κατάθλιψης- Ένας ορθόδοξος Πνευματικός Οδηγός. (Αρχιμ. Σπυρίδωνος, Ηγουμένου). www.Psyxiartos .gr.

 

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος