Τιμή στους νεκρούς Αστυνομικούς

(Πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων)

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας. Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Σε μια ιδιαίτερη αξιέπαινη πράξη προέβη πριν λίγο καιρό η’ Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων.

Ανήγειρε στην είσοδο του Αστυνομικού μεγάρου της πόλεως Ιωαννίνων, μνημείο υπέρ πεσόντων Αστυνομικών.

Μεγάλος είναι ο αριθμός αστυνομικών που χάνουν τη ζωή τους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους.

Στο διάβα των χρόνων πολλοί αστυνομικοί θυσιάστηκαν, κατά την εκπλήρωση του καθήκοντος, έναντι των πολιτών και της Πατρίδος.

Αναμφίβολα το λειτούργημα του Αστυνομικού είναι πολύ επικίνδυνο και το Μνημείο πεσόντων αποτελεί έκφραση ευγνωμοσύνης για την θυσία όλων των Αστυνομικών που έπεσαν μαχόμενοι για το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας όλων μας.

Η αστυνόμευση ως γνήσιο τέκνο των κοινωνικών εξελίξεων, ακολούθησε την εξελικτική πορεία της κοινωνίας.

Στην ανθρώπινη ζωή μετά τη διαβίωση, σίγουρα τη μεγαλύτερη αξία έχει η ασφάλεια. Η συναισθηματική και βεβαίως η δημόσια ασφάλεια.

Αυτό το ύψιστο αγαθό, προαπαιτούμενο, αλλά καθόλου δεδομένο μιας οργανωμένης και δημοκρατικής κοινωνίας, καλείται να το προασπίζει το Σώμα της Αστυνομίας.

Η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί ιδιαίτερο ένοπλο σώμα, λειτουργεί με τους δικούς της νόμους και δεν εφαρμόζονται, για το προσωπικό της οι διατάξεις που αφορούν τους Δημόσιους Πολιτικούς Υπαλλήλους.

Η τήρηση των νόμων, η εξασφάλιση της ησυχίας, της ηρεμίας και της ανεμπόδιστης διαβίωσης των πολιτών, καθώς και ο σεβασμός και η εκτέλεση αποφάσεων της πολιτείας από τα εντεταλμένα όργανά της, ανήκουν στις θεμελιώδεις αρχές οργάνωσης, διοικητικής τάξης και πολιτιστικής ανάπτυξης ενός λαού.

Η επισήμανση των τάσεων εγκληματικότητας στη σύγχρονη κοινωνία είναι ευχερής.

Οπωσδήποτε διαπιστώνεται μια έξαρση παλαιών μορφών και όξυνση προβλημάτων, που πάντοτε υπήρχαν, παράλληλα, σε μια δυναμική εμφάνιση νέων μορφών εγκληματικότητας, που συνδέονται με σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, όπως λαθρομετανάστευση κ.λ.π.

Για την καλυτέρευση της εικόνας του Αστυνομικού και ιδιαίτερα του Αστυνομικού με στολή, υπάρχει ανάγκη αρμονικής συμβίωσης Αστυνομίας και κοινού.

Ο αστυνομικός, για να μπορέσει να πετύχει στην αποστολή του και να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο του, πρέπει να είναι πάντα κύριος του εαυτού του, πάντα ψύχραιμος και να ενεργεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αυτοκυριαρχίας και αντικειμενικότητας.

Η σύνεση, η αμερόληπτη κρίση, η ευγένεια και η αποφυγή ακροτήτων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, διευκολύνουν και εξωραΐζουν το άχαρο, αλλά αναγκαίο, για κάθε εποχή έργο του.

Ο αστυνομικός πρέπει να διαθέτει ψυχικό θάρρος και να μην επηρεάζεται, από τις παρουσιαζόμενες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, διάφορες αντίθετες καταστάσεις.

Κατά το παρελθόν η Αστυνομία και ο αστυνομικός είχε ιδιαίτερη επαφή περισσότερο με το εγκληματικό στοιχείο της κοινωνίας πάρα με νομοταγές, ενώ σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Τούτο είναι αποτέλεσμα της θέσπισης πληθώρας νέων νόμων, που ρυθμίζουν τις σχέσεις και τη δραστηριότητα των σύγχρονων ανθρώπων, προς εξασφάλιση της αρμονικής κοινωνικής συμβίωσης.

Πάρα ταύτα θα πρέπει να ομολογηθεί ότι είναι πολύ σκληρό να διανοηθεί κάποιος, ότι ενώ η ίδια η κοινωνία δημιούργησε αυτούς τους Νόμους και που είναι η μειοψηφία, αλλά και συνήθως μεριμνούν και στην αδιαφορία, την απάθεια και πολλές φορές μάλιστα και στην αυστηρή κριτική για την Αστυνομία.

Η αστυνόμευση ως γνήσιο τέκνο των κοινωνικών εξελίξεων, ακολούθησε την εξελικτική πορεία της κοινωνίας.

Η αστυνόμευση δεν είναι σαν μια οποιαδήποτε δουλειά.

Έχει πολλές και μοναδικές ιδιαιτερότητες. Κάποιος θα πει ότι όλα τα επαγγέλματα έχουν. Σωστά, αλλά όχι τις συγκεκριμένες που καθορίζουν αποφασιστικά τη φύση του.

Η κοινωνία – ο χώρος εργασίας του Αστυνομικού, για να μη ξεχνιόμαστε-ενσωματώνει κάθε λογής δραστηριότητα. Νόμιμη και παράνομη. Συχνά αυτές συνυπάρχουν δίπλα – δίπλα, με τα όρια πολλές φορές να είναι δυσδιάκριτα.

Όλα άλλαξαν με την εισαγωγή στις σχολές της Αστυνομίας μέσω πανελληνίων.

Ταυτοχρόνως με την αλλαγή εισαγωγής, υπήρξαν και άλλες αλλαγές.

Αν θέλεις να αναβαθμίσεις ένα χώρο, αναβάθμισε το επίπεδο σπουδών, λένε στις ΗΠΑ, και αυτή η λογική εκφράστηκε με επιτυχία με τη δημιουργία σχολής 3ετους φοιτήσεως για αστυφύλακες και 4ετους για Αξιωματικούς.

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος