ΤΕΧΝΗ Η ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ (Savoir Vivre)

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας. Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Ο προεδρεύων σε μια συζήτηση είναι το πρόσωπο που παίζει τον κορυφαίο, αλλά και τον πιο δύσκολο ρόλο.

Το άτομο που θα αναλάβει το ρόλο αυτό, δεν είναι απαραίτητο να είναι ο πρόεδρος της οργάνωσης ή και των οργανώσεων που οργανώνουν την συζήτηση.

Μπορεί να είναι και ένα απλό μέλος, που έχει τις κατάλληλες ικανότητες και που εκλέγεται από τη συζητητική ομάδα με απόλυτη πλειοψηφία κατά την έναρξη της συζήτησης.

Πάντως, ο τρόπος που θα κατευθύνει τη διεξαγωγή της συζήτησης ο προεδρεύων έχει ιδιαίτερη σημασία, για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η συζήτηση, για το αποτέλεσμα που θα έχει (αν δηλαδή το συμπέρασμα θα επιβάλει τη γνώμη μιας μειοψηφίας που θορυβεί) και τέλος, για τη δράση που θα αναλάβει η ομάδα με βάση τη συζήτηση που έγινε.

Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς ότι, όποιος διευθύνει μια συζήτηση, πρέπει νε έχει πολλά προσόντα : να είναι έξυπνος, ευκίνητος πνευματικά, να έχει τακτ, να συγκρατεί τα νεύρα του σε δύσκολες στιγμές και να μπορεί να επαναφέρει τάξη και ηρεμία και στους άλλους, να κατέχει καλά το θέμα που συζητείται κ. λ. π.

Εκτός όμως από τις φυσικές αρετές του, για να ασκήσει καλύτερα τα ηγετικά του καθήκοντα ο προεδρεύων, είναι ανάγκη να έχει υπόψη του και τις παρακάτω συμβουλές.

  1. Μάθε να ακούς όλες τις γνώμες.
  2. Μη μετέχεις στη συζήτηση.
  3. Μη μεροληπτείς
  4. Μην αφήνεις τη συζήτηση να πάρει προσωπικό χαρακτήρα.
  5. Βοήθησε την ομάδα να καταλάβει τον κάθε ομιλητή.
  6. Ενθάρρυνε τους δειλούς να μετάσχουν στη συζήτηση.
  7. Χρησιμοποίησε χιούμορ.
  8. Βλέπε το ρολόι.

Ο Bertram Frances Strattus έχει κάνει μια πολύ λεπτή και πετυχημένη ψυχολογική περιγραφή των ανθρωπίνων χαρακτήρων της παραπάνω μορφής, τους οποίους κατατάσσει σε τρεις (3)μεγάλες κατηγορίες :

α. Στα ενοχλητικά μέλη.

β. Στα αρνητικά ή καταστροφικά μέλη.

γ. Στα σιωπηλά μέλη.

Ο κάθε προεδρεύων συνήθως προσπαθεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες που δημιουργούν τα παραπάνω μέλη, με μια σειρά από τεχνάσματα γεμάτα ευγένεια και τακτ.

Πολλές φορές, όμως, αυτή η τακτική καταπιέζει.

Άλλωστε, σε ύστατη ανάλυση, σκοπός μας δεν είναι να αχρηστέψουμε ανώδυνα και με “χρυσωμένα χάπια” τους ενοχλητικούς ή τους αρνητικούς κ.λ.π. τύπους για τη διεξαγωγή μιας “πολιτισμένης συζήτησης χωρίς προβλήματα, διαφωνίες και αντεγκλήσεις.

Οι πιο συνηθισμένοι “τύποι” της κατηγορίας των ενοχλητικών μελών είναι:

Ο σχολαστικός – Ο τυπικός – Ο ενθουσιώδης – Ο εξερευνητής – Ο φλύαρος. – Ο καιροσκόπος – Ο εξυπνάκιας – Ο μεγαλόσχημος – Ο “άπιστος Θωμάς” –      Ο Ταπεινόφρονας.

Οι πιο αντιπροσωπευτικοί τύποι της οικογένειας των αρνητικών ή καταστρεπτικών μελών είναι :

Ο κυρίαρχος – “Ο λαλίστατος” – Ο “μανουβράκιας” – Ο καχεντρεχής –            Ο εύθικτος – Ο πεισματάρης και ο διασπαστής.

Απλά σιωπηλοί είναι :

_ Αυτός που σιωπά, επειδή από τη φύση του δεν είναι ομιλητικός.

Συνήθως παραμένει σιωπηλός, ενόσω δεν υπάρχει θέμα που να τον αναστατώνει ή να του κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Όταν όμως προκύπτει τέτοιο θέμα, “εκσφενδονίζεται” κυριολεκτικά στη συζήτηση.

_ Αυτός που δεν μιλάει προτού ακούσει όλα τα επιχειρήματα και ζυγίσει και τις δύο πλευρές.

Δεν είναι καιροσκόπος, ούτε αρνητής, αλλά σώφρωνας. Γι’ αυτό μπορεί να συλλάβει πρωτότυπες και εφαρμόσιμες λύσεις.

Σιωπηλοί καταστρεπτικοί είναι :

* Αυτός που δεν καταλαβαίνει ένα θέμα, είτε γιατί δεν μπορεί να το καταλάβει, είτε γιατί δεν προσέχει και πιστεύει ότι θα μπορέσει να συμπληρώσει το κενό αργότερα, χωρίς δηλαδή να ζητήσει διευκρινίσεις την κατάλληλη στιγμή.

* Έτσι έχει αλλοιωμένο αντίληψη του θέματος κι αυτή η παρεξήγηση που υπάρχει μέσα του, μπορεί να ανακόψει κάποια στιγμή την ομαλή πορεία της συζήτησης. Αντιμετωπίζεται με αγανάκτηση.

* Αυτός που περιμένει μια κατάλληλη στιγμή για να διακόψει με μια προσωπική παρατηρησηη’ ερώτηση σχετική με κάποιο σημείο της συζήτησης που του φάνηκε ενδιαφέρον, αλλά άφησε τη συζήτηση να προχωρήσει και δεν επενέβηκε, όταν έπρεπε.

Με την επιμονή του να διακόψει τη συζήτηση σε άκαιρο σημείο, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξή της.

Σας Ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος