ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Στη σημερινή εποχή, πρότυπο θεωρείτε ένα πρόσωπο ή και μία κατάσταση που μπορεί να λειτουργήσει, ως υπόδειγμα για μίμηση.

Οι νέοι αποκτούν διαφορά πρότυπα ανάλογα, με τα ερεθίσματα που δέχονται.

Ποιές είναι όμως οι συνέπειες αυτών των προτύπων και ποια ωφελούν πραγματικά τους νέους.

Κατ’ αρχάς τα πρότυπα των νέων πολλές φορές μπορεί να είναι αρνητικά. Πολλοί πολιτικοί συγκινούν πολύ εύκολα τους νέους, με αποτέλεσμα να τους ασκούν τεράστια επιρροή και να ενσταλάζουν στην ψυχή τους το φανατισμό, πράγμα που εμποδίζει την ήρεμη και αντικειμενική σκέψη.

Επίσης στο χώρο της τέχνης διακρίνουμε ανθρώπους που θεωρούνται ινδάλματα να ασκούν μεγάλη επίδραση στους νέους, γιατί μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, προβάλουν τον εύκολο πλουτισμό.

Επιπλέον υπάρχουν τα αθλητικά πρότυπα.

Οι αθλητές εκφράζουν τα όνειρα των νέων για κοινωνική ανάδειξη, γιατί στα πρόσωπά τους βλέπουν τον πετυχημένο άνθρωπο.

Η διάπλαση του χαρακτήρα αποτελεί ατομικό στοίχημα που καλείτε να κερδίσει κάθε άνθρωπος, αξιολογώντας τα δεδομένα κάθε φάσης της ζωής του, όπως ο Ηρακλής, όταν βρέθηκε στον δρόμο της αρετής και της κακίας.

Είναι απαραίτητο να σταθμίσει, με σύνεση τα υπέρ και τα κατά, για να εκμεταλλεύεται όσο μπορεί καλύτερα τις πραγματικές ευκαιρίες, που θα του δοθούν.

Για να φτάσει όμως κάποιος στο σημείο να μπορεί να αξιολογεί σωστά αυτά τα δεδομένα προς όφελός του και προς όφελος της κοινωνίας, πρέπει να έχει εκπαιδευτεί και θωρακιστεί κατάλληλα, από την οικογένειά του, το περιβάλλον και το σχολείο.

Η θωράκιση πρέπει να έχει γίνει, τόσο κατά την παιδική, όσο και κατά την εφηβική ηλικία, προκειμένου να αποκτήσει από πολύ νωρίς απλότητα, ήθος, αξιοπιστία, ακεραιότητα, αυθεντικότητα, καθώς επίσης στιβαρή συγκρότηση προσωπικότητας, αυτοσεβασμό, αυτοεκτίμηση, αξιοπρέπεια, αυτοκυριαρχία, αυτοπειθαρχία, εντιμότητα, συνέπεια, και διαφάνεια.

Επίσης ανεκτικότητα, υπομονή, και επιμονή, σεβασμό προς τον άλλον, φιλανθρωπία, αγάπη προς τόνο εθελοντισμό, στάση προσφοράς και θυσίας, φιλομάθεια, ανοιχτό μυαλό, γνώση και τις εμπειρίες που θα αποκτήσει, πρέπει να προσανατολίζεται, για να επιλέγει στάση ζωής με βάση τα πρότυπα εκείνα που πιστεύει, ότι του ταιριάζουν.

Κατά την επιλογή των προτύπων διατρέχει τον κίνδυνο να υποστεί πλύση εγκεφάλου από λάθος ερεθίσματα, και να στραφεί σε λάθος κατεύθυνση, που στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελεί ένα δυσάρεστο και επικίνδυνο ταξίδι χωρίς επιστροφή.

Ταυτόχρονα εκτός από τα αρνητικά πρότυπα και τις επιπτώσεις τους, παρατηρούμε στη σύγχρονη εποχή και θετικά πρότυπα, που μπορούν να ωφελήσουν πράγματι τους νέους.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν άτομα που διαθέτουν κοινωνικές αρετές όπως οι αλτρουιστές, οι φιλάνθρωποι, οι επιστήμονες, με τη δράση τους ωφελούν το κοινωνικό σύνολο.

Επιπρόσθετα υγιή πρότυπα είναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα παγκόσμια προβλήματα, όπως είναι οι ειρηνιστές, οι εθελοντές, άτομα με οικολογική συνείδηση.

Έπειτα υποδειγματικά πρότυπα αποτελούν αυτά που διακρίνονται από υπευθυνότητα, ολοκληρωμένη προσωπικότητα και που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ελεύθερων και ευσυνείδητων ατόμων.

Συνοψίζοντας αυτό που πρέπει να τονισθεί επίσημα, είναι ότι τα αρνητικά πρότυπα μπορούν να επιφέρουν, σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των νέων.

Αντίθετα τα θετικά πρότυπα βοηθούν στην καλλιέργεια του εσωτερικού κόσμου.

Γι’ αυτό κρίνεται αναγκαίο, τα άτομα από μικρή ηλικία να αποκτήσουν τη σωστή παιδεία, ώστε να είναι σε θέση να διακρίνουν και να υιοθετούν τα υγιή πρότυπα.

Κυνηγώντας ο σημερινός άνθρωπος το όνειρο του, αναζητώντας τους σύγχρονους δρόμους της Αρετής, εκτός από τους κινδύνους που διατρέχει, βρίσκεται αντιμέτωπος με πλήθος επικρίσεις, που προέρχονται από παντού.

Σ’ αυτήν τη φάση καλείται ν’ αποδείξει, αν όσα διδάχτηκε κατά τη διάπλαση του χαρακτήρα του, τον έχουν θωρακίσει αρκετά για’ να αντέξει και αν όλα αυτά μπορεί να τα εφαρμόσει σωστά στην αρένα της ζωής.

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που δίνουν τα λόγια του Θεόδωρου Ρούσβελτ, για τους επικριτές : “Δεν είναι ο επικριτής που μετράει. Ούτε αυτός που καταδεικνύει, πως ο ισχυρός άνθρωπος σκόνταψε, ή πως αυτός που έκανε κάτι καλό, μπορούσε να το κάνει καλύτερο. Η ανταμοιβή ανήκει σε αυτόν που είναι μέσα στην αρένα, με το πρόσωπο του γεμάτο σκόνη, ιδρώτα και αίμα.

Σ, αυτόν που αναλώνεται σε έναν επάξια σκοπό και στην καλύτερη περίπτωση γνωρίζει τον θρίαμβο της επιτυχίας, ενώ στη χειρότερη αποτυγχάνει, αφού τουλάχιστον προσπάθησε.”

 

Πηγή : -Ελευθερία.αρθ.12/1/2021. – Παρασκευαΐδης Στέφανος.

 

Με εκτίμηση

Δημήτριος Μητρόπουλος