ΠΩΣ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Συχνά αναρωτιόμαστε, αν οι μικροί και οι αδύνατοι έχουν καταδικαστεί – είτε άτομα είναι, είτε ολόκληροι λαοί – να υποτάσσονται στους μεγάλους και δυνατούς. Όταν μάλιστα εξεγείρονται γι’ αυτή τη μεταχείριση, εξοντώνονται αλύπητα.

“Η ίδια η φύση λέγει ο Καλλικλής, επιβάλλει ως δίκαιο να έχει ο καλύτερος (στη σωματική διάπλαση) περισσότερα από τον χειρότερο και ο δυνατότερος περισσότερα από τον αδυνατότερο.

Η βία λοιπόν είναι νόμος της φύσεως “το της φύσης δίκαιον”.

Όπως είναι γνωστό, αυτό κατά τον Θουκυδίδη υποστήριζαν και οι Αθηναίοι, στον περίφημο διάλογο τους με τους Μηλίους.

Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε, ότι στον άνθρωπο αναπτύχθηκε πρώτα το ένστικτο. Είναι ένα φυσικό χάρισμα που το διαθέτουν κι άλλα ζωντανά πλάσματα στη γη.

Ο άνθρωπος έζησε πολλά χρόνια σε μια ενστικτώδη κατάσταση, ενώ βαθμιαία ανεπτύχθη η λογική του.

Το λογικό του ανθρώπου παρομοιάζει μ’ ένα εργαστήρι όπου το εσωτερικό του, με τις πέντε κυρίες αισθήσεις, επικοινωνεί με τον έξω κόσμο.

Εντυπώνονται τα φαινόμενα και συγκινείται απ’ αυτά, ιδιαίτερα με ό,τι τον ενδιαφέρει, ανάλογα με τη φυσική του ικανότητα της αντίληψης, η οποία εξαρτάται από την ηλικία, τις συνθήκες ζωής, τη μόρφωση και τη ψυχοσύνθεσή του.

Έκτισε πολιτείες. Έζωσε τη Γη με μηχανές που μικραίνει τις αποστάσεις. Εφηύρε καράβια και αεροπλάνα που αρμενίζουν τους ωκεανούς και διασχίζουν τους αιθέρες. Έστειλε δορυφόρους σε άλλους πλανήτες στο διάστημα. Έστησε πελώριες βιομηχανίες που κατεργάζονται όλα τα αγαθά για την συντήρηση του. Έφτιαξε ουρανοξύστες και συνεχώς σημειώνει προόδους σε πολλούς τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Σ’ ένα σημείο μονάχα παρέμεινε ανεξέλεγκτος.

Στο αίσθημα.

Δεν φρόντισε να πλουτίσει την ανθρωπιά του. Όπως τα θηρία τρώγονται στα δάση, παρομοίως και οι άνθρωποι μισούνται μεταξύ τους.

Το ένα κράτος πολεμά το άλλο, από φθόνο, από υπερηφάνεια, από συμφέροντα και φυσικά για λόγους ιδεολογίας.

Χωρίστηκαν οι άνθρωποι σε πλούσιους και φτωχούς, σε αφέντες και δούλους.

Οι ισχυροί κυριαρχούν με τη δύναμή τους. Πάνω από το δίκιο μπήκε το συμφέρον και η αλήθεια κακοποιήθηκε και πνίγηκε στο αίμα.

Πολλές φορές οι νικημένοι λαοί αγανακτισμένοι από τη βαρβαρότητα του κατακτητή ξεσηκώνονται για τη λευτεριά τους. Αν αποτύχουν, ο κατακτητής τιμωρεί τους πρωταίτιους με βαριές ποινές. Με αλλά λόγια. Τιμωρεί ο κλέφτης τον νοικοκύρη.

Θα πρέπει όλοι μας λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε, ότι ο άνθρωπος είναι πνευματικά ανώτερο ον, γι’ αυτό και ο καθένας έχει την ιδιαίτερη προσωπικότητα και την ταυτότητά του, την οποία πρέπει να σέβεται, να προστατεύει, ενώ και όλη η κοινωνία, έχει ανάγκη από την ατομική ιδιαιτερότητα και προσφορά του κάθε μέλους.

Καθένας λοιπόν, στα πλαίσια μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας, πρέπει να μπορεί να σκέπτεται, να κρίνει ελεύθερα και να κατευθύνει τη ζωή του δίχως καταναγκασμούς, ώστε και τις πνευματικές του ικανότητες να αναπτύσσει και να συμβάλλει στη πρόοδο του συνόλου.

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος