ΠΕΡΙΚΛΗΣ (περίπου 495 -429 π.χ.)

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Ο Περικλής γεννήθηκε σύμφωνα με τους ιστορικούς, μεταξύ του 495-490 π.χ., στο Δήμο Χολαργού της Αττικής.

Ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια, καθώς ο πατέρας του Ξάνθιππος καταγόταν από το ιερατικό γένος των Βουζύγων, κατέχοντας μεγάλη περιουσία.

Η μητέρα του, Αγαρίστη, καταγόταν από την οικογένεια του Κλεισθένους.

Ήταν στρατηγός και ταυτόχρονα πολιτικός, ρήτορας και λόγιος.

Το μεγάλο του χάρισμα δεν ήταν άλλο από την ευγλωτία και την ρητορική του δεινότητα. Οι Αθηναίοι στέκονταν μαγεμένοι, απέναντι στους λόγους του.

Δεν χρειαζόταν να προσπαθήσει πολύ, για να πείσει το κοινό του, καθώς η ηρεμία που απέπνεε και τα ξεκάθαρα νοήματα του, κόντρα στη ξύλινη ρητορική των αντιπάλων του, ήταν αρκετά για να κερδίσουν την εύνοια του ακροατηρίου του.

Η διακυβέρνησή του συνδέεται με τον Χρυσό Αιώνα της Αθήνας, όταν οι τέχνες γνώρισαν άνθηση.

Ο Περικλής κυβέρνησε την Αθήνα περίπου από το 461 π.Χ.

Λαμπρός πολιτικός, ενσάρκωσε τα ελληνικά δημοκρατικά ιδεώδη και υπήρξε ο κυβερνήτης της πόλης με τη μεγαλύτερη θητεία, μέχρι τον θάνατό του.

Ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη, ένα από τα πλέον εμβληματικά οικοδομήματα της αρχαίας Ελλάδος, όπως και πολλά άλλα κτήρια του λόφου, κατασκευάστηκαν από πρωτοβουλία του Περικλή.

Συμβολίζει το αποκορύφωμα της ισχύος των Αθηνών, αλλά κυρίως ταυτίζεται με τον σπουδαίο ηγέτη, που πρωτοστάτησε στην κατασκευή του.

Ο Περικλής έμεινε στην ιστορία, ως ένας σπουδαίος ρήτορας και φημίζεται για τις ομιλίες του, που ασπάζονται τις αξίες της δημοκρατίας.

Σε έναν από τους λόγους του στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου διακήρυξε :

“[Το αθηναϊκό] πολίτευμα, ευνοεί τους πολλούς και όχι τους λίγους. Γι’ αυτό το λόγο ονομάζεται δημοκρατία”.

Από τα πρώτα του βήματα της δημόσιας παρουσίας του, ο Περικλής στήριξε τις θεατρικές παραστάσεις.

Το 472 μάλιστα υπήρξε χορηγός των Περσών του Αισχύλου.

Αργότερα στην προσπάθεια να ενισχύσει τον αθηναϊκό πολιτισμό, χρησιμοποίησε κρατικούς πόρους επιδοτώντας το εισιτήριο των φτωχότερων πολιτών, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο θέατρο.

Στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, η Αθήνα έγινε το κυριότερο μέλος της Δηλιακής Συμμαχίας, ενός συνασπισμού αποτελούμενου από εκατοντάδες ελληνικές πόλεις – κράτη, που συγκροτήθηκε ,για να αντιμετωπίσει τις περσικές δυνάμεις εισβολείς.

Σταδιακά εξελίχτηκε σε αθηναϊκή αυτοκρατορία που επεκτάθηκε στη Μεσόγειο, χρηματοδοτώντας τη δημιουργία αποικιών, όπως οι Θούριοι στην Ιταλία.

Η δημοτικότητα του Περικλή τον διευκόλυνε, ώστε να ξεφορτωθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους οποίους εξοστράκισε.

Μολονότι κατηγορήθηκε για διαφθορά και τυραννικές τάσεις, η πολιτική επιρροή του ήταν τέτοια, που κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, καθαιρέθηκε μόνο μια φορά και αυτή για σύντομο χρονικό διάστημα.

Με τον καιρό ο ίδιος ξανακέρδισε τον λαό και την θέση του, όμως η αρρώστια που είχε χτυπήσει και τον ίδιο από τον λοιμό, ήταν μοιραία, για την ζωή του.

Άφησε την τελευταία του πνοή το 429 π.χ. σημειώνοντας, το τέλος μιας ολόκληρης εποχής που χάρισε στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά και στους μετέπειτα Έλληνες, τα βασικά χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας.

Πηγή : www. Capital .gr – www. ethnos.gr.

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος