Ο ΘΥΜΟΣΟΦΟΣ ΛΑΟΣ ΛΕΕΙ…..

“ΤΗΝ ΠΡΩΪΝΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΟΡΓΗ, ΚΡΑΤΑ ΤΗΝ ΩΣ ΤΟ ΠΡΩΙ.”

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Πόσες διαφωνίες στ’ αλήθεια, πόσες διαφορετικές οπτικές, πόσες αδυναμίες, πόσες ιδιοτροπίες, πόσες φιλονικίες, καθημερινά μας προκαλούν και κάποιες φορές ανάβουν μέσα μας την σπίθα του θυμού και της οργής.

Γι’ αυτό δεν θα πρέπει ν’ αφήνουμε την οργή να μας εξουσιάζει, τον θυμό να μας κυβερνά. Ας έχουμε την δύναμη να καταπίνουμε πικρίες. Είναι ωφέλιμη δίαιτα. Ας μην είμαστε παρορμητικοί επειδή ο θυμός είναι αδυναμία.

Η πραότητα, η αυτοσυγκράτηση, η αυτοκυριαρχία, η ψυχραιμία είναι δύναμη.

Η πραότητα εκφράζεται σαν την αμετακίνητη στάση, ως προς τις απόψεις και τα συμπεράσματα που έχει κάποιος.

Με λίγα λόγια, κατά τον Ιωάννη της Κλίμακος, πραότητα είναι : μια αμετακίνητη κατάσταση του νου, που παραμένει η ίδια και στις τιμές και στις περιφρονήσεις.

Είναι η ελευθερία του νου να παραμένει ο άνθρωπος ατάραχος είτε όταν τον αδικούν είτε όταν τον δικαιώνουν, αλλά και γενικότερα το πως αντιμετωπίζει τις διάφορες καταστάσεις της ζωής.

Πραότητα λοιπόν είναι η ακινησία της ψυχικής διάθεσης, ώστε να ανταποκρίνεται εξίσου και στις δύο περιπτώσεις. Χωρίς οργή και λύπη στην πρώτη και χωρίς υπερβολικές ευχαριστίες στην δεύτερη. Αυτή όμως είναι μια στάση που προϋποθέτει ανιδιοτέλεια και ελευθερία.

Η αυτοσυγκράτηση έχει να κάνει με την ικανότητα να ελέγχετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές σας, σύμφωνα με τους κοινωνικούς και ηθικούς νόμους, χωρίς βέβαια να φτάνετε στο άλλο άκρο που είναι η υπερβολή και η ακαμψία.

Το πρώτο και σημαντικό βήμα για να βελτιώσετε τον αυτοέλεγχο σας, είναι το να συνειδητοποιήσετε το πρόβλημα σας. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσετε και να δεσμευθείτε, απέναντι στον εαυτό σας πρώτα, ότι θα κάνετε κάποιες αλλαγές.

Η αυτοκυριαρχία σημαίνει να έχει την ικανότητα να κυριαρχεί κάποιος στον εαυτό του, ο έλεγχος που ασκεί στις αντιδράσεις ή στις πράξεις του, δαμάζοντας τα συναισθήματα του και τα πάθη του. Επίσης η ικανότητα να αναγνωρίζει, να κατανοεί και να χειρίζεται αποτελεσματικά τα συναισθήματα τόσο τα δικά του όσο και των άλλων.

Η ψυχραιμία βοηθά τον καθένα να ανταπεξέλθει στις όποιες δυσκολίες. Μια ασθένεια, για παράδειγμα, απαιτεί μεγάλη υπομονή για να τα βγάλει κανείς πέρα. Η ψυχολογία επηρεάζεται και ο πανικός κυριαρχεί.

Θέλει να μην καταβάλλεται κάποιος με την πρώτη δυσκολία, να συγκρατεί τα συναισθήματα του και να μην παρασύρεται από αυτά. Δύσκολο εγχείρημα αλλά όχι ακατόρθωτο.

Στις δύσκολες στιγμές φαίνεται τι έχουμε διδαχθεί από τη ζωή. Αυτό που δεν πρέπει όμως να γίνεται, είναι να πανικοβάλλεται κάνεις στο άκουσμα και μόνο του οποίου κακού μαντάτου.

Ο καθένας μας, είναι μοναδικός, διαφορετικός και ανεπανάληπτος. Δόξα τω Θεώ γι’ αυτό. Χωρίς αυτήν την διαφορετικότητα δεν θα υπήρχε πολιτισμός και πνευματική καλλιέργεια.

Όμως αυτές οι διαφωνίες να μην εξελίσσονται σε Ομηρικούς καυγάδες, σε έντονους διαξιφισμούς, σε υψηλούς τόνους, σε λόγια βόλια που πληγώνουν ταπεινώνουν που διασύρουν, που εξευτελίζουν, που απομακρύνουν, που σείουν θεμέλια οικογενειών, που γκρεμίζουν γέφυρες επικοινωνίας, που τορπιλίζουν φιλίες, που εξορίζουν σεβασμό, εκτίμηση, αγάπη.

Η σιωπή σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν αφήνει κακές αναμνήσεις.

Ο χρόνος είναι καλός γιατρός. Και όταν η’ αντάρα του θυμού κατακαθίσει, τότε μπορούμε ήρεμα και νηφάλια να ξανακουβεντιάσουμε.

Γι’ αυτό, σοφά και πάλι, ο γενναίος αυτός, σε όλες τις μάχες του έθνους και της ζωής, λαός συμβουλεύει. “Την πρωϊνή σου την οργή, κράτα την ως την αυγή”.

Είναι η μόνη σωτήρια αναβολή και τότε όλα σίγουρα θα γίνονται καλύτερα.

Η πρόληψη είναι σύνεση. Είναι δύναμη ή σιωπή.

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος