ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΑΓΑΘΟΥ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Σύμφωνα με στατιστικές διαπιστώνετε, ότι πολλοί Έλληνες έπαψαν να είναι τόσο επιλεκτικοί στην αναζήτηση εργασίας.

Η “πενία τέχνας κατεργάζεται”.

“Όταν η ευρηματικότητα και οι έξυπνες λύσεις είναι το δημιουργικό αντίβαρο στις δυσκολίες και στην ανεπάρκεια των αναγκαίων αγαθών”.

Έτσι ο Έλληνας προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην, προσαρμόζεται στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης και καταφεύγει σε εργασίες, που μέχρι προ τίνος ήταν “προνόμιο” των αλλοδαπών.

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα παραδοσιακά αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι αντιπροσωπεύουν ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό στο σύνολο των απασχολουμένων, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που οι επιπτώσεις στη χώρα εμφανίστηκαν και η βαθειά και παρατεταμένη ύφεση που ακολούθησε επηρέασαν σημαντικά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, λόγω της δραστικής μείωσης του ΑΕΠ (περίπου κατά 1/4).

Οικονομική κρίση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο μια οικονομία χαρακτηρίζεται, από μια διαρκή και αισθητή μείωση της οικονομικής της δραστηριότητας.

Όταν λέμε οικονομική δραστηριότητα αναφερόμαστε σε όλα τα μικρό οικονομικά μεγέθη της οικονομίας, όπως η απασχόληση, το εθνικό προϊόν, οι τιμές, οι επενδύσεις κ.λ.π.

Ο βασικότερος δείκτης οικονομικής δραστηριότητος είναι οι επενδύσεις. Οι οποίες, όταν αυξομειώνονται συμπαρασύρουν μαζί τους και όλα τα υπόλοιπα οικονομικά μεγέθη.

Οι οικονομικές διακυμάνσεις ορίζονται ως οι διαδοχικές αυξομειώσεις της οικονομικής δραστηριότητας μέσα σε μια οικονομία.

Λέγονται αλλιώς και κυκλικές διακυμάνσεις ή οικονομικοί κύκλοι.

Το συνηθισμένο ποσοστό του κέρδους δεν πρέπει να θεωρούμε, σαν ένα νούμερο συγκεκριμένο, ούτε μεγαλύτερο ούτε μικρότερο.

Από τη στιγμή που το ποσοστό του κέρδους πέφτει, κάτω από το συνηθισμένο του επίπεδο, αρχίζει από την πλευρά των κεφαλαιοκρατών ο περιορισμός των επιχειρήσεων.

Είναι γεγονός, βεβαίως, μέχρι σήμερα όλοι έχουν εντάξει τα επαγγέλματα σε διάφορες κατηγορίες, και οι βλέψεις όλων είναι στραμμένες σε επαγγέλματα που φαντάζουν στα μάτια των ανθρώπων, που απαιτούν λιγότερο κόπο και έχουν μεγαλύτερη αμοιβή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε ποσοστό φοιτητών (46% έναντι 33% στην ΕΕ), αλλά τελευταία σε ποσοστό αποφοιτήσεων, 28η σε ποσοστό αποφοιτήσεων.

Σύμφωνα με το insider, το παράδοξο είναι πως οι προτιμήσεις των 15χρονων μαθητών για την μελλοντική τους σταδιοδρομία συγκεντρώνεται σε μόλις 10 επαγγέλματα, αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα επαγγελματικά πεδία.

Σύμφωνα με έρευνα του ΡΙΣΑ 2018 , οι προτιμήσεις των μαθητών διαφέρουν ανάλογα με το φύλο, αν και υπάρχουν επαγγέλματα όπως οι δικηγόροι, οι γιατροί, και οι αστυνομικοί που είναι αρκετά δημοφιλή σε αγόρια και κορίτσια.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιλογές των αγοριών κατά σειρά προτίμησης είναι οι εξής :

Αστυνομικοί, Αθλητές, Μηχανικοί, Γενικοί ιατροί, Διευθυντές και στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων, Τεχνικοί οχημάτων και μηχανών, Ένστολοι (όλων των Σωμάτων), Υπεύθυνοι πολιτικής και σχεδιασμού, Δικηγόροι Εκπαιδευτικοί.

Για τα κορίτσια το top 10 των προτιμήσεων τους είναι πιο επιστημονικό και αφορά :

Γενικοί ιατροί, Δικηγόροι, Εκπαιδευτικοί, Επαγγελματίες Νοσηλευτικής, Νοσοκομειακοί Γιατροί, Ψυχολόγοι, Αστυνομικοί, Κτηνίατροι, Υπεύθυνοι πολιτικής και σχεδιασμού.

Ήρθε όμως καιρός να καταλάβουμε πως καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, όταν αυτή γίνεται με εντιμότητα, με συνέπεια με αξιοπρέπεια.

“Ουδέν κακόν αμιγές καλού”.

Ας μην υποτιμούμε καμιά εργασία. Και ο αγρότης, και ο κτηνοτρόφος και ο οδοκαθαριστής προσφέρουν τεράστιο κοινωνικό έργο και μπορούν να είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες.

Και προπαντός, ας μην ξεχνάμε το του Ησιόδου: έργον ουδέν όνειδος αεργίη τ’ όνειδος εστιν”

Με εκτίμηση

Δημήτριος Μητρόπουλος