ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΓΕΛΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ

ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Μια “έκρηξη” γέλιου σε καθημερινή βάση αποδεικνύεται το καλύτερο – και ανέξοδο φάρμακο για την καρδιά, επισημαίνουν Αμερικανοί ερευνητές, τεκμηριώνοντας και επιστημονικά τη διαπίστωσή τους.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας, κατά 44%.

‘Έρευνα επιστημόνων, από το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας, έδειξε ότι οι άνθρωποι που γελούν περισσότερο, έχουν λιγότερες πιθανότητες, να παρουσιάσουν καρδιακά νοσήματα.

Η επίδραση του γέλιου στον ανθρώπινο οργανισμό, υπό στηρίζουν οι ειδικοί, προσομοιάζει με αυτήν της σωματικής άσκησης, γιατί τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Κατά συνέπεια ένα αυθόρμητο γέλιο, σε ημερήσια βάση έχει ευεργετικά αποτελέσματα, για το καρδιοαγγειακό σύστημα.

Η σχετική μελέτη διενεργήθηκε από ιατρική ομάδα με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Μίλερ, διευθυντή του Κέντρου Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη.

Όπως εξηγεί ο δρ Μίλερ στο BBC , “το ευεργετικό γέλιο δεν είναι απλό ένα, χα, χα, χα, αλλά ένα αυθόρμητο γέλιο από καρδιάς.

Στο πλαίσιο της έρευνας, μια ομάδα 20 εθελοντών – ανδρών – γυναικών – με άριστη κατάσταση υγείας παρακολούθησε μια κωμική και στη συνέχεια μια ιδιαίτερη καταθλιπτική ταινία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους εθελοντές που παρακολουθούσαν την καταθλιπτική ταινία, μειώθηκε η κυκλοφορία του αίματος, κατά 35%.

Αντιθέτως σε αυτούς που παρακολουθούσαν την αστεία ταινία, η κυκλοφορία του αίματος αυξήθηκε, κατά 22%.

“Το μέγεθος της αλλαγής που παρατηρείται στο αγγειακό ενδοθήλιο, είναι ίδιο στους ανθρώπους, που γελούν και σε αυτούς που γυμνάζονται εντατικά”, τόνισε ο δρ Μίλερ.

Επεσήμανε, πως 30 λεπτά εντατικής άσκησης, τρεις φορές την εβδομάδα και δεκαπέντε λεπτά αυθόρμητου γέλιου, σε ημερήσια βάση, θωρακίζουν την καρδιά.

Υπάρχουν άνθρωποι που γελάνε, για να είναι ευχάριστοι και αποδεκτοί από το περιβάλλον τους, φοβούμενοι ότι αν δείξουν τη θλίψη τους, θα τους απορρίψουν.

Αυτό το ψεύτικο γέλιο δεν είναι ευεργετικό.

Είναι καταπιεστικό!

Και ότι καταπιέζει τις ανάγκες και τα συναισθήματά μας, έχει αρνητικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία μας.

Αναρωτηθείτε τους βαθύτερους λόγους, που σας στερούν το γέλιο σας και απαγκιστρωθείτε από αυτούς.

Μην ξεχνάτε πως το γέλιο και το κωμικό υπάρχει παντού και πάντα γύρω μας, αρκεί να μπορείτε να το εντοπίζετε, αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο σας και αφήνοντας στην άκρη ενοχές, φόβους, προκαταλήψεις.

Το γέλιο είναι υπεύθυνο για τις ενδοφρίνες, που παράγει ο εγκέφαλός μας.

Πρόκειται για φυσικές ουσίες ευεξίας, που παράλληλα δρουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και ως φυσικά παυσίπονα.

Αυξάνει την έκκριση ανοσοσφαιρίνης Α, με αποτέλεσμα την καταπολέμηση των λοιμώξεων που διεισδύουν, μέσα από το στόμα και τη μύτη.

Μειώνει το επίπεδο ορμονών του στρες.

Αυτό είναι καλό, γιατί οι ορμόνες του στρες, είναι πιθανόν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το γέλιο είναι μια πολύ καλή άσκηση για την καρδιά και τους πνεύμονες, που μας βοηθάει να αναπνέουμε καλύτερα, παρέχοντας περισσότερο οξυγόνο.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες προτρέπουνε ασθενείς διαφόρων παθήσεων, να συμμετέχουν σε συνεδρίες γελωτοθεραπείας, προκειμένου η κατάσταση της υγείας τους να παρουσιάσει βελτίωση, κάτι που έως σήμερα δεν αποδεικνύεται επιστημονικά.

Όπως, επισημαίνει στο BBC, o Καθηγητής Άντριου Στέπτο, από το βρετανικό Ίδρυμα καρδιολογίας του Λονδίνου, η επιστημονική κοινότητα έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για τις θετικές επιδράσεις της ισορροπημένης συναισθηματικής κατάστασης, του ατόμου στην υγεία του.

Ωστόσο μέχρι σήμερα, δεν έχει καταφέρει να κατανοήσει τη βιολογική διαδικασία που διαμεσολαβεί.

Στην αντίπερα όχθη, η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Σύμφωνα με μελέτη, σε δείγμα χιλίων ανθρώπων που εμφάνισαν καρδιολογικά προβλήματα, η κατάθλιψη, που συχνά συνδυάζεται με ένα επικίνδυνο έως και αυτοκαταστροφικό τρόπο ζωής – που περιλαμβάνει κάπνισμα, οινοπνευματώδη ποτά – εκτοξεύει στο 44% ,τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Σας ευχαριστώ

Δημήτρης Μητρόπουλος