ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ

              ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

              Μενάνδρου 54 Τ.Κ. 104 31 ΑΘΗΝΑ                

   Ε-mail:poaasa@yαhoo.gr ιστοσελίδα: www.poaasa.gr

Τηλεφωνα : 210-5249884 ΦΑΞ: 210-5228253

Αθήνα,11 Νοεμβρίου 2019

 

Αρμόδιος :Γενικός Γραμματέας                                                           ΠΡΟΣ:

ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ Οδυσσεύς

Αντιστράτηγος ε.α.                               Τους Συνδέσμους (ως πίνακας Αποδεκτών)

 

Αρ. Πρωτ: 2996

 ΘΕΜΑ: Ενημέρωση σχετικά με ενέργειες των Συνδέσμων – Ενώσεων μετά την ανάρτηση των ενημερωτικών συνταξιοδοτικών σημειωμάτων στον ΕΦΚΑ  – Επανυπολογισμός της Σύνταξης σύμφωνα με το Ν. 4387/2016.-Ενέργειες ενδιαφερομένων μελών σας .

 Σχετ: 

  1. Υπ’αριθμ 2951 από 23-10-2019 έγγραφό μας .
  2. Ν. 4387/2016 (ΦΕΚ Α-85 )
  3. Η από 11-11-2019 πρόταση του Δικηγορικού γραφείου ΚΑΛΟΥΔΗ

 Κύριε Πρόεδρε

 Σε συνέχεια του σχετικού εγγράφου μας  σας γνωρίζουμε τα εξής :

 Ενημερώστε τους συναδέλφους όπως μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΕΦΚΑ , ξαναδούν το μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής Σύνταξης μηνός Ιανουαρίου 2019.

  1. Στα ανωτέρω αναρτηθέντα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα πληρωμής σύνταξης μηνός Ιανουαρίου 2019 προκύπτει ότι ο ΕΦΚΑ :
  2. Έχει αναρτήσει ενημερωτικά σημειώματα μέχρι την ημερομηνία 15-10-2019 , στα οποία στην δεύτερη σελίδα «ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ενημερωτικού σημειώματος πληρωμής σύνταξης » , στη θέση« Ασφαλιστικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στον επανυπυπολογισμό  της Σύνταξης» αναγράφεται << ο πραγματικός χρόνος ( ετη – μηνες – ημέρες ασφάλισης εργασίας π.χ. 35 έτη – 10 μήνες -10 ημέρες )>> .
  3. Μετά την 15-10-2019 έχει αναρτήσει ενημερωτικά σημειώματα στα οποία στην δεύτερη σελίδα έχει προστεθεί στα ανωτέρω αναγραφόμενα της προηγουμένης παραγράφου και « Συντάξιμος μισθός την 12/5/2016 ( π.χ. 2.198, 06 )  »
  4. Αυτή η συμπλήρωση του μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος πληρωμής Σύνταξης είναι ο συντάξιμος μισθός την 12/5/2016 επι του οποίου υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη από τον ΕΦΚΑ βάσει των άρθρων 14 και 33 Ν 4387/2016 .(Διαβάστε τις Επεξηγήσεις ).
  5. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα πράξουμε ;Επ’αυτού σας γνωρίζουμε ότι :
  • Με σχετικά e-mailσας έχουν κοινοποιηθεί απ’ ευθείας οι απόψεις τόσο του Νομικού μας συμβούλου κ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ όσο και του Προέδρου Σ.Α.Σ.Α. Ηρακλείου  κ. ΟΥΡΑΝΟΥ .
  • Η Ομοσπονδία σας κοινοποιεί συνημμένα την Ενημέρωση – Πρόταση του δικηγορικού γραφείου ΚΑΛΟΥΔΗ για ενημέρωσή σας και των μελών σας για την υποβολή Ένστασης ..
  • Η υποβολή ΕΣΤΑΣΗΣ πρέπει να γίνει μέχρι 15-12-2019 λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία ανάρτησης του ενημερωτικού σημειώματος .
  1. Σας γνωρίζουμε επίσης ότι είναι προσωπική απόφαση κάθε συναδέλφου εάν θα υποβάλει :
  • ατομική ή θα συμμετάσχει σε ομαδική ΑΙΤΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
  • και εν συνεχεία σε υποβολή ΕΦΕΣΗΣ ή
  • υποβολή ΕΝΣΤΑΣΗΣ

λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική επιβάρυνση για κάθε

περίπτωση .

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε σχετική ενημέρωση.

Με  εκτίμηση.

            Ο                                                                      Ο

         Γενικός Γραμματέας                                                Πρόεδρος

 ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ Οδυσσεύς               ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος

   Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ.                            Υποστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ.

 

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΛΟΥΔΗ (Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 49 11523 ΤΗΛ 2155407707

 ΠΡΟΣ: Π.Ο.Α.Σ.Α.

ΘΕΜΑ : «Ενημερωτικά σημειώματα σύνταξης μηνός Ιανουαρίου 2019»

Αξιότιμοι κύριοι ,

Με αφορμή τα ενημερωτικά σημειώματα σύνταξης μηνός Ιανουαρίου 2019 που ήδη αναρτήθηκαν από τον ΕΦΚΑ  για κάθε ένα ενδιαφερόμενο συνταξιούχο του Δημοσίου και ήδη του Ν.Π.Δ.Δ. «ΕΦΚΑ», στη σχετική ιστοσελίδα  και σε συνέχεια  της επικοινωνίας που είχαμε αναφορικά με τους προτεινόμενους τρόπους αντίδρασης και χειρισμού των υποθέσεων αυτών,  οι συνεργάτες μου κι εγώ   επιθυμούμε να ενημερώσουμε εσάς και τα μέλη σας για τη δυνατότητα δικαστικής προστασίας των δικαιωμάτων-αξιώσεών σας που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό της σύνταξής σας με βάση τις διατάξεις του Ν. 4387/2016.

Α) Το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων (1ου/2019) αφορά στην πληρωμή σύνταξης συνταξιούχου του Δημοσίου/ΕΦΚΑ, κατά την έννοια του εφαρμοστέου εν προκειμένω άρθρου 90 του Ν.4129/2013, και, παρά το γεγονός ότι το προσβαλλόμενο έγγραφο είναι ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων, εντούτοις περιέχει ατομική ως προς τον ενδιαφερόμενο ουσιαστική «συνταξιοδοτική εν ευρεία εννοία κρίση», καθόσον μέσω αυτού ενημερώνεται για τον επανυπολογισμό της σύνταξής του με βάση τις διατάξεις του Ν.4387/2016 και, ως εκ τούτου, μέσω αυτού εξατομικεύονται για τον ενδιαφερόμενο  οι σχετικές ρυθμίσεις του Ν. 4387/2016 και μεταβάλλεται δυσμενώς για το μέλλον η νομική και πραγματική του κατάσταση. Η δε επερχόμενη μεταβολή δεν αφορά στα συνταξιοδοτικά δεδομένα, όπως αυτά έχουν καθορισθεί με την αρχική ή τροποποιητική πράξη κανονισμού σύνταξης και, για το λόγο αυτό, δεν εκδίδεται πράξη αναπροσαρμογής, αλλά αφορά στο στάδιο εκτέλεσης της ήδη κανονισθείσας ή αναπροσαρμοσθείσας σύνταξης. Συνεπώς, το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων, κατά το μέρος που με αυτό λαμβάνει γνώση ο ενδιαφερόμενος  για τον επανυπολογισμό της σύνταξής του συνιστά δυσμενή εκτελεστή διοικητική πράξη, η οποία προσβάλλεται με ένσταση ενώπιον του Α` Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και όχι με έφεση ενώπιον του III Τμήματος. Εξάλλου, ουδόλως ασκεί επιρροή το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος  δεν υπέβαλε προηγουμένως αίτηση ενώπιον της αρμόδιας αρχής, δοθέντος ότι αφενός μεν η πράξη αυτή αποτελεί πρώτη εφαρμογή του νόμου και έχει, για το λόγο αυτό, εκτελεστότητα (πρβλ. ΣτΕ 668/2012), καθόσον βάσει αυτής θα ακολουθήσει η εκ μέρους της αρχής πληρωμών η καταβολή των σχετικών ποσών (μετά τον επανυπολογισμό) στον ενδιαφερόμενο, αφετέρου δε διότι αίτηση απαιτείται προκειμένου να στοιχειοθετηθεί παραδεκτώς προσβαλλόμενη με ένσταση παράλειψη και όχι όταν προσβάλλεται εκτελεστή διοικητική πράξη. Περαιτέρω, υπό το πρίσμα αυτό και ενόψει του συγκεκριμένου περιεχομένου του προσβαλλόμενου ενημερωτικού σημειώματος συντάξεων, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένας υπερβολικά επαχθής «οιονεί» δικονομικός περιορισμός του δικαιώματος δικαστικής προστασίας του ενδιαφερόμενου, όπως αυτό κατοχυρώνεται στα άρθρα 20 παρ. 1 και 6 παρ. 1 της Ε.Σ.Δ.Α. (πρβλ. ΕΔΔΑ απόφαση της 22.7.2010 «………..κατά Ελλάδος»), η απαίτηση να υποβάλει ο ενδιαφερόμενος αίτηση, με την οποία θα ζητεί την έκδοση σε αυτόν πράξης αναπροσαρμογής της σύνταξής του, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί παραδεκτώς προσβαλλόμενη πράξη ή παράλειψη της συνταξιοδοτικής διοίκησης   (Ολομ ΕλΣυν 742/2018 και 1388/2018).

B) Όπως διαπιστώνεται από τα αναρτηθέντα από τον ΕΦΚΑ, ενημερωτικά σημειώματα σύνταξης 1ου/2019, για τον επανυπολογισμό της σύνταξής μας από 1-1-2019 έχουν ληφθεί υπόψη εκτός του τμήματος της εθνικής σύνταξης που είναι σταθερό ποσό = 384€ και η ανταποδοτική σύνταξη. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν4387/16 ορίζεται ότι για τον προσδιορισμό του ανταποδοτικού μέρους των καταβαλλόμενων έως την έναρξη ισχύος του Νόμου συντάξεων λαμβάνεται ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου κανονίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη με βάση τους κανόνες που ίσχυαν  κατά την έναρξη ισχύος του ν4387/16. Μέχρι την 31-12-2018 οι συντάξεις συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31-12-2014 (υπό την ισχύ του Ν4307/2014). Περαιτέρω διαπιστώνεται ότι, στις περιπτώσεις που οι συνολικές μικτές συντάξιμες αποδοχές μας υπερβαίνουν το ποσό των 1.300€, εξακολουθούν να γίνονται κρατήσεις υπέρ της Ε.Α.Σ. (Ν3863/10 και Ν3865/10) και της Ειδικής Εισφοράς (Ν3986/11) , διατάξεις που έχουν ήδη κριθεί ως αντισυνταγματικές από το αρμόδιο Δικαστήριο (Ελεγκτικό Συνέδριο).  Τοιουτοτρόπως διαπιστώνεται ότι για τον επανυπολογισμό της σύνταξής μας ελήφθησαν εσφαλμένα  υπόψη : α) ο συντάξιμος μισθός την 12-5-2016 όπως είχε διαμορφωθεί με τις διατάξεις του Ν4307/2014 παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη κριθεί με αποφάσεις της Ολομ του ΕλΣυν ως αντισυνταγματικές (βλ 1125-1128/2016), β) ο πραγματικός χρόνος  ασφάλισης (σε έτη, μήνες και ημέρες ασφάλισης), κατά τον οποίο έγιναν κρατήσεις για σύνταξη στις αποδοχές μας, δίχως να συμπεριλαμβάνονται (για τον επανυπολογισμό) οι κρατήσεις που έγιναν στα Δώρα Χριστουγέννων –Πάσχα και επιδόματα αδείας καθόλο το διάστημα αυτό, με αποτέλεσμα     να είναι μειωμένο το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης μας  και γ) στις περιπτώσεις συντάξεων που το σύνολο των μεικτών αποδοχών υπερβαίνει τα 1.300€ να εξακολουθεί η διενέργεια κρατήσεων υπέρ ΕΑΣ και ειδικής εισφοράς (Ν3863/10, Ν3865/10 και Ν3986/111 αντίστοιχα).

Κατ’ ακολουθία από το γραφείο μας εκφράζεται η ακόλουθη νομική άποψη-πρόταση:

  1. για όσους συνταξιούχους αστυνομικούς επιθυμούν να ακυρωθεί η δυσμενής διοικητική πράξη του επανυπολογισμού της σύνταξής τους με βάση το Ν4387/16 και  διακόψουν την αρξάμενη παραγραφή των αξιώσεών τους, θα πρέπει να καταθέσουν σχετική ένσταση στο Α΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου,  με την οποία θα ζητούν την ακύρωση της εν λόγω πράξης επανυπολογισμού  και  την  παύση της διενέργειας κρατήσεων υπέρ της ΕΑΣ και ειδικής εισφοράς. Το Γραφείο μας σε συνεννόηση με το Σωματείο σας δύναται να αναλάβει  την διεκπεραίωση της  εν λόγω διαδικασίας καταθέτοντας  για ένα έκαστο ενδιαφερόμενο σχετική ένσταση στο Α΄ Κλιμάκιο του ΕλΣυν.

 –  Απαραίτητα δικαιολογητικά:

–  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΣΤΑΣΗΣ  ΣΤΟ ΕΛ.ΣΥΝ

– Υπογεγραμμένη εξουσιοδότηση με θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής για ένα έκαστο των ενδιαφερομένων (έντυπο α/α 2)

.-Συμπλήρωση των στοιχείων των ενδιαφερομένων στην συνημμένη κατάσταση (έντυπο α/α 1)    

.-Αντίγραφο του ενημερωτικού σημειώματος σύνταξης 1ου/2019

.-Αντίγραφο της τελευταίας πράξης (κανονισμού ή τροποποίησης) σύνταξης

Σημείωση( τα σχετικά έντυπα στο τέλος του κειμένου)

 Οικονομικές υποχρεώσεις /κάλυψη δικαστικών εξόδων

  1. Για την κατάθεση της ως άνω  ένστασης  στο ΕλΣυν κάθε ενδιαφερόμενος  που επιθυμεί να συμμετάσχει  στις ως άνω δικαστικές διεκδικήσεις υποχρεούται να καταβάλει  ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ:

Για τα έξοδα έκδοσης παραβόλου του Δημοσίου,  σύνταξης και   κατάθεσης της ένστασης στο αρμόδιο Κλιμάκιο  του Ελ.Συν. το ποσό των   40€ πλέον ΦΠΑ.

   2.- Με την καταβολή του  ως άνω χρηματικού ποσού για την κάλυψη των    δικαστικών εξόδων ολοκληρώνεται η υποχρέωση του ενδιαφερόμενου συνταξιούχου αστυνομικού  προς τον εντολοδόχο δικηγόρο και των συνεργατών του   που αναλαμβάνουν την  ως άνω διεκπεραίωση, ενώ και με την κατάθεση στο αρμόδιο Κλιμάκιο του ΕλΣυν της σχετικής Ένστασης ολοκληρώνεται αντίστοιχα και η υποχρέωση του εντολοδόχου δικηγόρου και των συνεργατών του προς τον εντολέα του, χωρίς να προσδοκά άλλη αμοιβή  σε  περίπτωση  επιτυχούς έκβασης  της  υπόθεσης.

Αθήνα, 11  Νοεμβρίου 2019

         ΕΝΤΥΠΑ:  

1.    ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ

2. ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ Α ΚΛΙΜ ΕΛ ΣΥΝ       

3.  ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ) ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ