Το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 και ώρα 10.00,  στο παρεκκλήσι  του Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου των Αγριάνων του Δήμου Σπάρτης τελέστηκε θεία λειτουργία και ετήσια επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων ηρώων  Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Οπλιτών της Χωροφυλακής, καθώς των Αγροφυλάκων και πολιτών που έπεσαν μετά από ενέδρα, υπερασπιζόμενοι το νόμο και την πατρίδα, την 22α Απριλίου 1947 στη θέση Αμπέλια (λίγο έξω από τους Αγριάνους).

Ακολούθησαν τρισάγιο, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο που βρίσκεται στον τόπο της μάχης.

Χοροστάτησε ο αιδεσιμότατος πατέρας Νικόλαος και το ιστορικό της ημέρας ανέπτυξε σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Λακωνίας κ. ΛΙΑΣΚΟΣ Παναγιώτης. Τιμητικές αναφορές απεύθυναν ο Α’ Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Α.Σ.Α. κ. ΒΟΡΙΑΣ Κων/νος και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών κ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Ιωάννης. Παρευρέθηκαν επίσημοι προσκεκλημένοι,  πολλοί απόστρατοι συνάδελφοι και πολίτες.

Το καταστατικό χρέος του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών έχει κεντρικό πυλώνα τη διατήρηση της μνήμης και της ένδοξης ιστορίας των Αστυνομικών Σωμάτων. Έτσι με την ετήσια εκπροσώπηση στον Ιερό αυτό χώρο και τη Δωρεά Δαπάνη  για τη μετακίνηση και ανακαίνιση του Μνημείου των Πεσόντων Ηρώων συναδέλφων μας εκεί, υπέρ της νομιμότητας και της δημοκρατίας, ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών καταθέτει μόνιμα τον αέναο πρέποντα σεβασμό και το φόρο τιμής, στους ήρωες νεκρούς, Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες της Χωροφυλακής, καθώς και στους Αγροφύλακες και πολίτες που έπεσαν σε αυτή τη μάχη.

Η Ιστορία δικαίωσε τη δημοκρατία και εκείνους που έχυσαν στον τόπο εκείνο το αίμα τους γι αυτήν. Ωστόσο η σκιά, η πίκρα και η θλίψη του θανάτου στη θυσία των ενόπλων εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας από άλλους Έλληνες, ας γίνουν παραδείγματα επιλογών και στάσης για το δικαίωμα στη ζωή, την ανεξάρτητη θέληση και σκέψη και την ελευθερία του ανθρώπου.

Αιωνία η μνήμη στους Αθάνατους νεκρούς.