ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος Αντ/γος ε.α.
Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.
Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
Η Μικρά Ασία, η ελληνικότατο γη της Ιωνίας, υμνήθηκε όσο καμία άλλη.
Έγινε ποίημα, τραγούδι, πίνακας ζωγραφικής. Και άλλοτε πάνω στο χαρτί και άλλοτε πάνω στον καμβά, αποτυπώθηκε ο μοναδικός πολιτισμός και η σπάνια ομορφιά της.
Είναι όμως και “η πατρίδα των αιμάτων και των δραμάτων”.
Έτσι την χαρακτήρισε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, Κωστής Παλαμάς.
Το 2022 συμπληρώθηκε ένας αιώνας, από το άδοξο τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
Ένας αιώνας από τότε, που το λίκνο του Ελληνικού πολιτισμού παραδίδεται στις φλόγες των Τούρκων κατακτητών και σε μια ανείπωτη θηριωδία.
Ο όρος Μικρασιατική Καταστροφή, αναφέρεται στο τέλος του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1919-1922.
Τη φυγή από την Τουρκία της Ελληνικής Διοίκησης, που είχε εγκατασταθεί στα δυτικά Μικρασιατικά παράλια, και την Συνθήκη των Σεβρών.
Όπως και την σχεδόν άτακτη υποχώρηση του ελληνικού στρατού, μετά την κατάρρευση του μετώπου και τη γενικευμένη πλέον εκδίωξη και εξόντωση, μεγάλου μέρους του ελληνικού και χριστιανικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας.
Η καταστροφή της Σμύρνης η’ άλλως Μεγάλη Πυρκαγιά της Σμύρνης, αφορά στα γεγονότα της σφαγής του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού της Σμύρνης από τον κεμαλικό στρατό ,καθώς και την πυρπόληση της πόλης.
Με την Συνθήκη της Λωζάνης σφραγίστηκε η καταστροφή του Χριστιανισμού της Μικράς Ασίας. Οι χριστιανοί μέχρι εκείνη την περίοδο αποτελούσαν το 30% του πληθυσμού της Μ. Ασίας.
Ανέκαθεν, η Μικρά Ασία υπήρξε το εμπορικό σταυροδρόμι και το σημείο συνάντησης πολλών λαών, καθώς στην περιοχή αυτή κατέληγαν οι μεγαλύτεροι εμπορικοί δρόμοι.
Ίωνες, Αιολείς και Δωριείς έφτασαν ως τις ακτές της Μικράς Ασίας, άλλοτε ως έμποροι, άλλοτε ως αποικιστές.
Έχτισαν τις δικές τους πόλεις, αναμίχτηκαν με τους γηγενείς πληθυσμούς και πολύ γρήγορα δημιούργησαν έναν αξιόλογο πολιτισμό, τον οποίο θαυμάζουμε μέχρι σήμερα.
Οι αλλεπάλληλες εχθρικές επιδρομές δεν στάθηκαν ικανές να εμποδίσουν ή να αλλοιώνουν τον πολιτισμό της.
Αντίθετα, η’ πρόοδος στην φιλοσοφία, την ποίηση, την μουσική, την γλυπτική, την αρχιτεκτονική και τις επιστήμες, έχει καταγραφεί ως μοναδική στην παγκόσμια ιστορία.
Σε αυτή τη γη γεννήθηκαν οι μεγαλύτεροι άνδρες του πνεύματος.
Ο θεμελιωτής της θεωρητικής γεωμετρίας και αστρονομίας, ο Θαλής ο Μιλήσιος, ο Ηράκλειτος από την Έφεσο, Αναξίμανδρος και ο Αναξιμένης.
Σε αυτή τη γη γράφτηκε η ιστορία του Ηροδότου, καθώς και η περίλαμπρη Ιλιάδα και Οδύσσεια του Ομήρου.
Κι αν προχωρήσουμε αρκετά στον χρόνο, θα συναντήσουμε εδώ και τον απόστολο των Εθνών Παύλο.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τρίτης περιοδείας του, πέρασε από τις πιο σημαντικές πόλεις της Μικράς Ασίας.
Στην Τριάδα, στην Έφεσο, στην Μίλητο, στα Μυράτ, στην Αντιόχεια, στο Ικόνιο, στην Δέρβη και την Ταρσό, μίλησε με θάρρος για τον Χριστό.
Αλλά και ο αγαπημένος Μαθητής του Χριστού και συγγραφέας της Αποκάλυψης, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ήρθε στην Έφεσο της Μικράς Ασίας, για να κηρύξει το ιερό Ευαγγέλιο.
Ακόμα, στα ευλογημένα χώματα της Μικρασιατικής γης, έλαβαν χώρα τοπικές και Οικουμενικές αιρέσεις, οι οποίες κατήσχυσαν τις αιρέσεις και διετράνωσαν τα δόγματα και τις αλήθειες της Ορθοδοξίας.
Στο βόρειο τμήμα της απλώνεται ο Εύξεινος πόντος, μια περιοχή ευλογημένη, με άγρια φυσική ομορφιά, απόκρημνες χαράδρες και πλούσια βλάστηση, που μαρτυρείται ήδη, από την εποχή του Ξενοφώντα.
Εδώ και η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας που απέμεινε όρθια, για άλλα οκτώ χρόνια μετά την άλωση της βασιλεύουσας, για να θυμίζει κάτι από την Παλαιά αίγλη της ανίκητης βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Σε αυτήν τη γη γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν, μεγάλοι Άγιοι της Εκκλησίας μας.
Οι τρεις Ιεράρχες : Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Άγιος Πολύκαρπος, ο Άγιος Τιμόθεος, οι 40 Μάρτυρες από τη Σεβάστεια, ο Άγιος Βλάσιος, η Αγία Λυδία η Φιλιππησία, η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, καθώς και οι νεώτεροι Άγιοι : Αρμένιος Καππαδόκης, Παΐσιος Αγιορείτης, Ιερώνυμος Σιμονοπετρίτης και Ιάκωβος Τσαλίκης.
Δυστυχώς ο τουρκικός εθνικισμός, έδειξε το χειρότερο του πρόσωπο απέναντι στους ανθρώπους και τον πολιτισμό αυτής της ευλογημένης γης, το 1922.
“Ακόμα κι αν οι ναοί της Θρησκείας, της παιδείας, της Φιλαλληλίας, της Τέχνης, των γραμμάτων, του εμπορίου και της βιομηχανίας, γκρεμίστηκαν σε αποκαΐδια, κατά τον ανείπωτο όλεθρο του 1922, το σμυρναϊκό και γενικά το ιωνικό πνεύμα μεταλαμπαδεύτηκε – σκυτάλη φωτεινή – στην ελεύθερη πατρίδα, για να διαλαλεί πως δεν δεσμεύεται, ούτε φθείρεται, αλλά παραμένει πάντα ακατάλυτο και αιώνιο”.
Αυτά τα υπέροχα λόγια, τα οποία συγκινούν και αγγίζουν κάθε ελληνική ψυχή, ανήκουν στον αυτόπτη μαρτυρά της καταστροφής της Σμύρνης Χρήστο Σολομώντα, νομικό και λογοτέχνη.
Πηγή : Μηνιαίο Ορθόδοξο Χριστιανικό Περιοδικό – “ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ”
Με εκτίμηση
Δημήτριος Μητρόπουλος