ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ….

ΑΝΟΙΞΕ ΞΑΦΝΙΚΑ Η ΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕ ΤΟΝ ΓΑΜΠΡΟ, ΤΗ ΝΥΦΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑ!!!

Γράφει : Ο Δημήτριος
Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής
και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης
Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Όταν υποχώρησε το πάτωμα και βρέθηκαν στο υπόγειο. Είναι γνωστό ότι μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα επικρατούσε η συνήθεια να μεταβαίνει ο ιερέας και να τέλει το γάμο στο σπίτι, κατά προ τίμηση της νύφης. Ήταν μακρά η σειρά των γραφικοτήτων που συνέβαιναν στα σπίτια, ιδιαίτερα στις λαϊκές γειτονιές. Ακόμη περισσότερο, όταν οι γάμοι τελούνταν σε κάποια από τα δωμάτια μιας αυλής όπου όλοι συμμετείχαν στη χαρά του ζευγαριού. Υπήρχαν όμως και απρόοπτα που κανείς, δεν μπορούσε να προβλέψει. Όπως όσα Κωμικοτραγικά συνέβησαν το Μάρτιο 1933, στην οδό Κυδαθηναίων 20 στην Πλάκα. Εκεί επρόκειτο να στεγάσουν την οικογένειά τους ο τριαντάχρονος βαφέας Γεώργιος Ζαχαρόπουλος και η δεκαοχτάχρονη μνηστή του Ελευθερία Σακελλαρίου.

Ήταν ήδη μνηστευμένοι ένα εξάμηνο μετά από συνοικέσιο. Αποφάσισαν λοιπόν να κάνουν το γάμο τους ημέρα Κυριακή, στις 16 Μαρτίου 1933 και ώρα εννέα το βράδυ. Πράγματι την οριστενή ώρα συγκεντρώθηκαν εκεί όπου νοίκιαζε σπίτι ή νύφη περισσότερα, από σαράντα άτομα, συγγενείς και φίλοι των νεόνυμφων.

Ήταν ένα από τα παλιά σπίτια της γειτονιάς, ιδιοκτησίας Δ. Ζωϊτού. Λίγο νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα έφτασε ο ιερέας της ενορίας, ο εφημέριος του ναού του Σωτήρος, πατέρας Π. Παναγιωτόπουλος. Περιβλήθηκε τα Ιερά άμφιά του και άρχισε την τέλεση του μυστηρίου.

Έφτασε η στιγμή κατά την οποία ο ιερέας αντάλλασσε τα δαχτυλίδια των μελλονύμφων : “Αρραβωνίζεται ο δούλος του Θεού Γεώργιος, την δούλην του Θεού Ελευθερίαν”.

Τότε ακούστηκε ένας ελαφρύς τριγμός από το πάτωμα προκαλώντας ζωηρούς ψιθύρους, μεταξύ των παρευρισκομένων. Θεωρούσαν το γεγονός κακό οιωνό. Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε νέος πιο δυνατός τριγμός και άρχισε να υποχωρεί το δάπεδο.

Οι καλεσμένοι πανικοβλήθηκαν. Αμέσως κινήθηκαν να βγουν από το δωμάτιο προκαλώντας έτσι πιο γρήγορα την υποχώρηση του δαπέδου. Ορισμένοι έπεσαν μπρούμυτα στο πάτωμα πιστεύοντας ότι έτσι θα σωθούν, ενώ το ίδιο έκαναν και οι νεόνυμφοι.

Όλοι μαζί εν τέλει βρέθηκαν σε ένα υπόγειο υγρό και σκοτεινό! Μια λάμπα πετρελαίου έπεσε στα κεφάλια των νεονύμφων και τους έλουσε το περιεχόμενό της.

Ο γαμπρός βλέποντας το πάτωμα να υποχωρεί αγκάλιασε τη νύφη τόσο σφιχτά ώστε της προκάλεσε ελαφρά θλάση στο θώρακά της. Παπάς, γαμπρός, νύφη και καλεσμένοι βρέθηκαν στο υπόγειο, έχοντας πάνω τους έπιπλα και πράγματα.

Οι γυναίκες λιποθύμησαν, τα παιδάκια φώναζαν απελπισμένα τους γονείς τους και όλοι στέναζαν κάτω από το βάρος των επίπλων και όλοι μεταβλήθηκαν σε μια άμορφη μάζα.

Το ευτύχημα ήταν ότι η νύφη φτωχή και ορφανό κορίτσι, δεν είχε και πολλά πράγματα στο δωμάτιό της.

Η ολοκλήρωση του μυστηρίου με ασυνήθιστες ευχές.

Ειδοποιήθηκε αμέσως από τους γείτονες ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών και γρήγορα έφτασε ένας γιατρός με δύο νοσοκόμες και το ασθενοφόρο. Οι τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στο σταθμό και επιδέθηκαν τα τραύματά τους. Αλλά το μυστήριο δεν είχε ολοκληρωθεί.

Οπότε αποφασίστηκε η συνέχεια να δοθεί στην εκκλησία όπου έφτασαν με το ασθενοφόρο και δεμένα κεφάλια ο γαμπρός η νύφη και ο ιερέας.

Το λευκό φόρεμα της νύφης ήταν γεμάτο αίματα και ο ιερέας με το μισό κεφάλι μπαταρισμένο συνέχισε το μυστήριο.

Επειδή τα δαχτυλίδια είχαν χαθεί με το πέσιμο, ο ιερέας ζήτησε για την περίσταση δύο δαχτυλίδια από τους παρισταμένους και τα πέρασε στα χέρια του ζευγαριού. Έτσι, με χίλιες μύριες δυσκολίες κατόρθωσε να παντρευτεί τη δύσμοιρη ελευθερία ο Γιώργος, ο οποίος δεχόταν ταυτόχρονα συγχαρητήρια και περαστικά.

Μας γρουσουζέψανε “υποστήριζε ο γαμπρός. Η Αστυνομία όμως αποκάλυπτε πως και πριν από οκτώ χρόνια είχε συμβεί παρόμοιο ατύχημα στην ίδια οικία και είχα ζητηθεί η κατεδάφισή της.

Όσο για τους νεόνυμφους βρήκαν προσωρινή στέγη στο σπίτι του κουμπάρου τους, που ήταν στον Πειραιά

Πηγή : Δημοσ/ φος, Ελευθέριος Σκιαδάς.

Με εκτίμηση

Δημήτριος Μητρόπουλος