ΙΔΑΝΙΚΟΣ  ΓΟΝΕΑΣ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Γονέας ή γονιός λέγεται ο πατέρας ή η μητέρα, κάποιος που γεννά, τίκτει, ή ανατρέφει και μεγαλώνει ένα τέκνο.

_ Γονέας είναι μια λέξη που παρέχει ευτυχία, όταν βιώνεται από Πατέρα και Μητέρα, / γιατί εκφράζει αυθύπαρκτα δυναμικά αισθήματα, για αγάπη των παιδιών, νύχτα και μέρα. / Πρέπει οι γονείς να νουθετούν και κατευθύνουν, σωστά τα παιδιά τους, / εάν επιθυμούν, να γίνουν άνθρωποι ενάρετοι στην κοινωνία και να ικανοποιήσουν τα όνειρα τους. /

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο οι νέοι γονείς προβληματίζονται, για το πόσο και πως επηρεάζει η συμπεριφορά τους, την ψυχική ανάπτυξη των παιδιών τους.

_ Οι γονείς πρέπει να είναι πρότυπα, στο σπίτι, με την ορθότητα της σκέψης και το παράδειγμα τους, / το οποίο να εκφράζεται σε όλες τις ενέργειες, με τη συμπεριφορά τους. /Δεν υπάρχει στα παιδιά τους, μικρότερη ή μεγαλύτερη αγάπη για το καθένα, / γιατί αυτό το νοιώθουν και δεν είναι ψυχολογικά ευχάριστο, να αισθάνονται μειωμένα/.

Ο “αυθεντικός – ιδανικός γονέας” είναι εκείνος που δείχνει με κάθε τρόπο, απλόχερα, την αγάπη του προς το παιδί, ενθαρρύνει την αυτονομία του (σε λογικά και σαφή όρια) και παροτρύνει το παιδί κάθε μέρα να γίνεται καλύτερο, με μεγαλύτερη υπεύθυνη και ώριμη συμπεριφορά.

_ Η μέριμνα για την μόρφωση τους και την επαγγελματική τους κατεύθυνση και πορεία, / είναι ακόμα μια γονική υποχρέωση, για να καταξιωθούν, στους συνανθρώπους στη κοινωνία. / Όταν τα παιδιά έχουν σωστή ενημέρωση και οδηγίες στη πορεία τους, / η πλεύση και πλοήγηση του καραβιού της ζωής τους, θα οδηγήσει στη σωτηρία τους./

Είναι σημαντικό να γίνεται ολοένα και πιο συνειδητή η προσπάθεια και των δύο γονέων, να δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες, για μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή, για όλα τα μέλη της οικογένειας.

_ Την αξία της Μητρότητας και Πατρότητας αν δεν την βιώσεις, δεν μπορείς να την εκτιμήσεις, / γιατί η φύση δημιούργησε τους πηγαίους κανόνες, για να μπορείς τα παιδιά έντονα να αγαπήσεις. / Όποιος δεν ένιωσε τα λαχταριστά και αγνά αισθήματα, / δεν μπορεί να αξιολογήσει στη ζωή του, τέτοιου είδους εγκάρδια ερεθίσματα./

Να γίνεις Γονέας είναι εύκολο, να είσαι όμως Γονέας είναι δύσκολο.

Άλλωστε, η συμπεριφορά των γονέων προς τα παιδιά τους προσδιορίζει, όχι μόνο το είδος των ενηλίκων που θα γίνουν τα παιδιά τους, αλλά κυρίως το είδος των γονέων, που θα έχει η επόμενη γενιά.

_ Στο σπίτι υπάρχει ευτυχισμένη κατάσταση και των παιδιών άνεση αληθινή, / όταν ομιλείτε η αλήθεια, επικρατεί η σωφροσύνη, λάμπει η δικαιοσύνη, καλή και εύκτακτη. / Έτσι αποφεύγονται οι θλίψεις, τα ψεύδη, οι αδικίες, οι ανωτίες και επιβουλές / και η οικογένεια πορεύεται δημιουργικά, χωρίς να οδηγείται σε υπερβολές/.

Βασικοί παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν, επηρεάζουν και είναι καθοριστικοί στη δημιουργία, μιας υγιούς προσωπικότητας είναι η οικογένεια, οικονομικοί θεσμοί, το σχολείο και βιολογικοί παράγοντες.

_ Οι γονείς από τα παιδιά τους, βιώνουν ψυχολογικά συναισθήματα, πρωτόγνωρα και ευχάριστα/. Δεν περιγράφονται με λόγια, γιατί βρίσκονται στον εσώκοσμο κατάβαθα/. Η ζωή έχει τους δικούς της κανόνες και τα ανθρώπινα μεγαλεία, /που ανιχνεύονται στο εγώ μας, μόνο με ψυχαναλυτική μεθοδολογία./

Είμαι καλός γονιός; Ναι αν…

* Ακούς και προσπαθείς, να καταλάβεις τι λέει το παιδί σου.

* Προσπαθείς να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου, έστω και αν κάποτε κάνεις λάθη.

“Του επιτρέπεις να αναπτύξει τις ικανότητες και τα ταλέντα του, αυτά που εκείνο έχει, όχι αυτά που επιθυμείς εσύ, η ονειρεύεσαι.

* Είσαι πάντα διαθέσιμος και δείχνεις έμπρακτα, ότι το παιδί σου είναι σημαντικό για σένα.

* Εκτιμάς αυτά που κάνει, λέει και αισθάνεται.

* Δείχνεις τρυφερότητα και αγάπη.

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος