Η ΥΓΙΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Σύμφωνα με Πρόσφατη έρευνα της Κapa Reserch, στην οποία συμμετείχαν νέοι άνθρωποι από 17 έως 42 ετών, με κύριο θέμα την Ελλάδα, μόλις το 57% απάντησε ότι πιστεύει και εμπιστεύεται τη χώρα που μεγάλωσε, ενώ το 42% δηλώνει το αντίθετο.

Μόλις το 55% θεωρεί την Ελλάδα ένα καλό μέρος για να ζει κάποιος, ενώ το 57% δεν πιστεύει ότι μπορεί να ικανοποιήσει τα όνειρα του, τις φιλοδοξίες και τους επαγγελματικούς στόχους στη χώρα του.

Παρόλα αυτά, το 58% δηλώνει ότι δε θέλει να φύγει από την Ελλάδα.

Το ελπιδοφόρο είναι ότι δίνουν μεγάλη σημασία στη σχέση με την οικογένεια τους (90%) και ακόμα περισσότερο με τους φίλους τους (91%).

Η οικογένεια είναι ο πρώτος κοινωνικός θεσμός στη ζωή του ανθρώπου, αφού από την παιδική ηλικία ως την ενηλικίωση διαμορφώνει τον τρόπο συμπεριφοράς, την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του ατόμου.

Ο θεσμός της οικογένειας εμφανίζεται σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες από τα πανάρχαια χρόνια.

Οι άνθρωποι ζούμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας ή και ολόκληρη τη ζωή μας μέσα σε μια οικογένεια.

Η οικογένεια φροντίζει για την ανατροφή των παιδιών, ικανοποιώντας τις φυσιολογικές τους ανάγκες.

Ταυτόχρονα, μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον όταν κυριαρχούν η αγάπη, ο σεβασμός και η κατανόηση, τα άτομα ωριμάζουν πνευματικά και ψυχικά και αναπτύσσουν την ολοκληρωμένη προσωπικότητά τους.

  1. Ο ρόλος της οικογένειας μπορεί να αλλάξει, δεν παύει όμως ποτέ να αποτελεί τη κινητήριο δύναμη :

Κάθε άτομο χρειάζεται να νοιώθει ότι ανήκει κάπου.

  1. Διδάσκει Αξίες :

Μέσα στα πλαίσια της οικογένειας τα παιδιά μαθαίνουν, πως να συμπεριφέρονται. Οι γονείς ως πρότυπα δίνουν την κατεύθυνση για το τι επιτρέπεται και τι όχι.

  1. Αγαπάει Άνευ όρων :

Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη από γονείς, που τα αγαπούν άνευ όρων.

Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον με ενήλικες που τα νοιάζονται, τα αγαπούν χωρίς όρους και τα αποδέχονται, τότε μαθαίνουν κι αυτά με τη σειρά τους, να εμπιστεύονται κι άλλους.

  1. Αναπτύσσει προσωπικότητες :

Τα μέλη της οικογένειας βοηθούν στην ανάπτυξη της ιδιοσυγκρασίας των παιδιών.

Από τις πρώτες μέρες της ζωής των παιδιών οι γονείς είναι εκεί, για να τα διδάξουν και να διαμορφώσουν τις κατάλληλες κοινωνικές δεξιότητες, μέσω των αλληλοεπιδράσεων με άλλους στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και έξω από αυτό.

  1. Προσφέρει συναισθηματική στήριξη :

Τα μέλη της οικογένειας είναι πάντα εκεί ο ένας για τον άλλο στα καλά και τα κακά.

Οι γονείς χρειάζεται να υποστηρίξουν ψυχολογικά τα παιδιά τους και να τους μαθαίνουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους, καθώς περνούν από διαφορετικές φάσεις της ζωής τους.

  1. Μαθαίνει στα παιδιά, να είναι ανεξάρτητα :

Μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να μάθουν, να είναι υπεύθυνα και να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Μπορούν επίσης να αρχίσουν να αναπτύσσουν μια αίσθηση ανεξαρτησίας, που θα τα βοηθήσει ως ενήλικες όταν θα έχουν τις δικές τους οικογένειες.

Οι γονείς τους διδάσκουν να είναι υπεύθυνα, φροντίζοντας να θέτουν όρια στα παιδιά και να τα τηρούν.

Έχοντας κάποιες ευθύνες στο σπίτι τα παιδιά αισθάνονται πιο έτοιμα να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες μεγαλώνοντας, ενώ αισθάνονται πιο δυνατά και ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους.

Πέραν όλων των ανωτέρω έχει μεγάλη σημασία επίσης η οικογένεια να φροντίζει και για την πρόληψη στην υγεία, καθώς πρώτη από όλους έχει την ευθύνη να προσέχει για την ασφάλεια και την καλή λειτουργία του οργανισμού των μελών της.

Με σωστή διατροφή, άσκηση, μέτρα προστασίας από ατυχήματα στο σπίτι.

Η αξία της οικογένειας ήταν και θα είναι ανεκτίμητη και οι επόμενες γενιές οφείλουν να διαφυλάσσουν το ρόλο της, γιατί μέσα από αυτή δημιουργούνται κατάλληλα πρότυπα στις κοινωνίες.

Η οικογένεια αποτελεί το πρώτο σχολείο της ζωής. Μέσα σ’ αυτήν ο άνθρωπος :

— Ικανοποιεί τις βιολογικές και ψυχολογικές ανάγκες του.

— Αποκτά κοινωνικές αρετές (ειλικρίνεια φιλοπατρία κ.α.)

— Διδάσκεται ηθικές αξίες.

— Διαμορφώνει και καλλιεργεί το χαρακτήρα του.

— Αποκτά γνώσεις και λύνει τις απορίες του.

Επομένως, η σωστή λειτουργία μιας κοινωνίας εξαρτάται από τη διατήρηση μιας σταθερής, ασφαλούς και ήρεμης οικογενειακής ζωής.

Με εκτίμηση

Δημήτριος Μητρόπουλος