ΓΙΑΤΙ Η ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Γράφει ο Δημήτριος Μητρόπουλος, Αντ/γος ε.α. Επιτ. Υπαρχηγός ΕΛ.ΑΣ.

Πτυχιούχος Νομικής, Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών, Διπλωματούχος

CAM Λονδίνου, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Η αληθινή ευγένεια είναι ανθρωπιά, αγάπη, αυτοθυσία, ειλικρίνεια.

Είναι η καλή διαπαιδαγώγηση της ψυχής.

Έχει να κάνει με την πνευματική μας κατάσταση.

Ευγένεια δεν είναι να δείχνουμε έναν καθωσπρεπισμό. Δηλαδή να φαινόμαστε εγκρατείς, χαρούμενοι, διακριτικοί και να κρατά με τα προσχήματα.

Αυτά είναι εξωτερικά σχήματα, μιας κοσμικής ευγένειας.

Και ο άνθρωπος που την έχει, με την πρώτη δυσκολία δείχνει την σκληροκαρδία του και την έλλειψη αγάπης του.

Ούτε και περιορίζεται στους λεγόμενους καλούς τρόπους συμπεριφοράς.

Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι εξωτερικά δείχνουν καλή συμπεριφορά, όμως μέσα τους είναι τελείως άδειοι.

Μπορεί κάποιος να είναι μορφωμένος, να είναι πολιτισμένος, να έχει συνηθίσει στους καλούς τρόπους και την καλή συμπεριφορά κι όμως να μην είναι ευγενικός.

Η ευγένεια κάποιου βγαίνει σε όλη του την ύπαρξη, στην ομιλία, στο περπάτημα, στις κινήσεις, στον τρόπο που κοιτάει.

Επειδή ο ευγενικός άνθρωπος έχει ταπείνωση, όταν συναντιέται με κάποιον, δεν περιμένει να τον χαιρετήσει ο άλλος, αλλά πρώτος αυτός τον χαιρετά, είτε είναι φίλος ή εχθρός, είτε είναι σημαντικός ή ασήμαντος.

Χαίρεται την σχέση του με τους άλλους ανθρώπους. Τους κάνει να αισθάνονται άνετα και όμορφα. Δεν τους φέρνει σε δύσκολη θέση. Δεν έχει την απαίτηση να τον καταλαβαίνουν οι άλλοι.

Ούτε επιδιώκει την αναγνώριση. Κι όμως την κερδίζει.

Σέβεται τους πάντες, ως εικόνες Θεού. Κι αν καμιά φορά επιχειρεί να διορθώσει κάποιον, το κάνει με αγάπη και γλυκύτητα, χωρίς να γίνεται επικριτικός. Ξέρει αν πληγώσει τον άλλο, θα τον κάνει χειρότερο.

Δεν απορρίπτει κανέναν. Αποδέχεται εκτιμά και ενδιαφέρεται για τον καθένα.

Η αρετή του τον κάνει να παραβλέπει τα σφάλματα και τις αδυναμίες του άλλου.

Δεν περιφρονεί ούτε τον αμαρτωλό. Δεν τον καταδικάζει μέσα του. Τον λυπάται και προσπαθεί να βρει τρόπο να τον σηκώσει και να τον αφυπνίσει. Του δείχνει αγάπη και τιμή, προκειμένου να του τονώσει την πεσμένη του αξιοπρέπεια. Όταν τα πράγματα δεν του έρχονται, όπως τα θέλει, δεν ταράσσεται. Απεναντίας αντεπεξέρχεται με γενναιότητα στα δυσάρεστα περιστατικά της ζωής του, καθώς αντλεί την δύναμή του από την αρετή και από τις υψηλές αξίες, τις οποίες υπηρετεί.

Η ευγένεια είναι μια αυθεντική εσωτερική διάθεση να λάβει κανείς υπόψη του τον άλλο, να τον σεβαστεί, να τον κατανοήσει.

Η ευγένεια έχει πολλές ωφέλειες. ‘Όχι μόνο αγγίζει τους άλλους, αλλά κάνει καλό και σε μας.

Σε συναισθηματικό επίπεδο, μας βοηθάει να βρισκόμαστε σε αρμονία με τους ανθρώπους γύρω μας.

Πάνω απ’ όλα η ευγένεια αποτελεί προσωπική αρετή.

Από την παιδική μας ηλικία, οι άλλοι μας διδάσκουν τις βάσεις της ευγένειας και μιας συνύπαρξης, που χαρακτηρίζεται από αρμονία.

Για να είναι οι κανόνες της ευγένειας αποτελεσματικοί και χρήσιμοι, είναι σημαντικό να τους σκεφτόμαστε πάντα. Έτσι μπορούμε να είμαστε αυθεντικοί όταν τους χρησιμοποιούμε.

Η ευγένεια είναι συνώνυμη της συμπάθειας και της αναγνώρισης που δείχνουμε προς κάποιον άλλο. Πρόκειται για μια παγκόσμια μορφή σεβασμού. Πρέπει να είμαστε ευγενικοί για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις καλύτερες σχέσεις με τους άλλους.

Είναι και ένας τρόπος μετάδοσης θετικής ενέργειας. Κάτι που όλοι έχουμε παρατηρήσει, είναι η δύναμη των μικρών χειρονομιών από τη μια μέρα στην άλλη. Από το “πως είστε?”, μέχρι το “ευχαριστώ” και το “να είστε καλά”, πρόκειται για μικρές πράξεις και λέξεις που μας συνδέουν μεταξύ μας.

Αυτή είναι η συμπεριφορά του ευγενούς.

Ποιος δεν χαίρεται, όταν συναναστρέφεται με έναν τέτοιο άνθρωπο? Ποιος δεν τον καμαρώνει? Τον βλέπεις και σου ανοίγει την καρδιά. Δεν γίνεται να μην τον αγαπήσεις και να μην τον εμπιστευθείς. Εμπνέει κι εσένα να συμπεριφέρεσαι με λεπτότητα κι ευαισθησία.

Ο κόσμος το έχει ανάγκη. Οι άνθρωποι γύρω μας έχουν πόνο, βάσανα, προβλήματα. Μπορεί να γελούν και να φαίνονται χαρούμενοι, όμως στο βάθος όλοι έχουν κάτι, που τους βασανίζει. Γι’ αυτό, να είμαστε απέναντι τους όσο μπορούμε πιο ευγενικοί.

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος