Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Στην σημερινή εποχή η τεχνολογία θεωρείτε βασικός παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή μας ζωή.

Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ραγδαία ενώ παρατηρείται πως είναι αναγκαία στις καθημερινές μας ασχολίες.

Για παράδειγμα, η τεχνολογία σήμερα αξιοποιείται σε ποικίλους τομείς, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην κοινωνική ζωή.

Αναμφίβολα, η τεχνολογία αποτελεί μία γέφυρα επικοινωνίας των ανθρώπων των οποίων οι συνθήκες ζωής καθίστανται αποτρεπτικές, “δια τη δια ζώσει επικοινωνία”.

Παράλληλα, ενθαρρύνει την ανάπτυξη “σχέσεων” αρχικά μέσω του διαδικτύου, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μέσω εφαρμογών όπως τα κοινωνικά δίκτυα, κάτι, πολύ συνηθισμένο στην εποχή μας.

Εξυπηρετεί ποικίλες ανάγκες του χρήστη κάτι που τις παλιότερες εποχές φάνταζε εξωπραγματικό.

Παρόλο που έχει συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, έχει λειτουργήσει αρνητικά στο κλάδο των επαγγελμάτων.

Έχει κλονίσει τα είδη της χειρωνακτικής εργασίας, καθώς πολλές θέσεις απασχόλησης έχουν αντικατασταθεί από προηγμένης τεχνολογίας μηχανήματα, ακόμα και ρομπότ.

Αυτό είναι πολύ κερδοφόρο για εταιρεία που διαθέτει τέτοια εξελιγμένη τεχνολογία προς αξιοποίηση, ωστόσο βλάπτει οικονομικά και όχι μόνο την κοινωνία.

Άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται στα ύψη η ανεργία.

Όλος αυτός ο κύκλος της οικονομίας που βάλλεται, βλάπτει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Στη σημερινή εποχή, η τεχνολογία, καταλαμβάνει μεγάλη θέση και θεωρείτε βασικός παράγοντας, ο οποίος επιδρά σημαντικά στην καθημερινότητα μας.

Η τεχνολογία μπορεί να αναφέρεται σε υλικά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα μηχανές, σκεύη, αλλά και σε κάποια συστήματα.

Επίσης, η τεχνολογία, όπως μπορεί να παρατηρηθεί, χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς : στην εργασία, την εκπαίδευση και την κοινωνική ζωή.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες επηρέασαν περισσότερο από οτιδήποτε την καθημερινότητα των ανθρώπων, είναι τα smartphones και οι φορητοί υπολογιστές.

Σύμφωνα με αναλυτική έρευνα της GSMA MobilileEconomy, o μέσος άνθρωπος, ξοδεύει 3 ώρες και 15 λεπτά στο τηλέφωνο του κάθε μέρα.

Ενώ 1 στους 5 χρήστες smartphone ξοδεύει πάνω από 4,5 ώρες κατά μέσο όρο, στο τηλέφωνο του ημερησίως.

Από το να καλύψουμε την ενημερωτική μας ανάγκη έως την κοινωνική, οι περισσότεροι ιστότοποι και ψηφιακές εφαρμογές μας εμπλέκουν σε ένα συνεχές “σκοράρισμα”, αναλόγως φυσικά με αυτά που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα μας.

Παρά την αυξανόμενη χρήση smartphone, μόνο 1 στους 10 ανθρώπους πιστεύει ότι ο χρόνος χρήσης έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία του.

Ποιές είναι οι επιπτώσεις όμως, από την πολύωρη χρήση του κινητού.

Το εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας της Αμερικής, διαπίστωσε ότι η αυξανόμενη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Το συνεχές σκοράρισμα, ξανά και ξανά μπορεί να γίνει μια μορφή εθισμού και κακής συνήθειας, επιδρώντας στην ψυχική μας υγεία.

Η γρήγορη εναλλαγή αναρτήσεων, περίπου κάθε 19 δευτερόλεπτα, έχει ως αποτέλεσμα να δέχεται ο εγκέφαλος ένα χτύπημα ντοπαμίνης, σε κάθε γρήγορη εναλλαγή, δημιουργώντας ένα είδος νευρολογικής “μαστούρας”.

Αποτέλεσμα η απώλεια παραγωγικότητας, καθώς χάνουμε την αίσθηση του χρόνου, τα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.

Η ατελείωτη προσφορά πληροφοριών δημιουργεί υπερδιέγερση, με αποτέλεσμα να νοιώθουμε αγχωμένοι και εξαντλημένοι.

Ακόμα το μπλε Φως της οθόνης οδηγεί σε κόπωση Των ματιών, ενώ η χρήση ιού πριν τον ύπνο προκαλεί αϋπνία.

Ας συνειδητοποιήσουμε τους πολλούς κινδύνους που ελλοχεύουν η εθιστική αυτή συνήθεια και ας θέσουμε δικλείδες ασφαλείς στη χρήση του κινητού μας.

Πηγή : Μηνιαίο Ορθόδοξο Χριστιανικό Περιοδικό ” ΘΕΟΦΙΛΟΣ”.

 

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος