Η ΓΑΛΗΝΗ (Ψυχικό συναίσθημα)
Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος Αντ/γος ε.α.
Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.
Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
Μπορεί ο άνθρωπος, κάτω από ορισμένες συνθήκες, να κερδίσει τη διάκριση, την αποδοχή και την αγάπη. Μπορεί ακόμα όλο το περιβάλλον του να τον βλέπει σαν ένα πετυχημένο άνθρωπο και να τον θεωρεί ευτυχισμένο.
Ωστόσο, ο ίδιος να μην είναι. Και δε θα είναι, αν δεν έχει την εσωτερική πληροφόρηση από τη συνείδηση του, ότι είναι σύμφωνη με το έργο του.
Η εσωτερική γαλήνη είναι μια’ κατάσταση σωματικής και πνευματικής ηρεμίας πάρα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.
Για να βρει κάποιος την εσωτερική του γαλήνη πρέπει να βρει την ευτυχία και τις ευλογίες στη ζωή του πάρα τις δυσκολίες.
Η ευτυχία και η εσωτερική γαλήνη δεν σημαίνει ότι στη ζωή μας δεν υπάρχουν προβλήματα η συγκρούσεις. Αυτά είναι αναπόφευκτα στη ζωή μας. Τις περισσότερες φορές υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις γύρω από τη γαλήνη?
Ένας άνθρωπος π.χ. διακρίνεται, τον αποδέχονται και του δείχνουν αγάπη οι συνάνθρωποί του, επειδή αυτός έχει χρήματα και τα ξοδεύει για τους άλλους. Αν τα χρήματα που έχει, δεν είναι καρπός μιας τίμιας δουλειάς, κι αν τα σκορπά όχι γιατί κατανοεί την αγάπη του διπλανού του, αλλά για να κάνει επίδειξη, ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί ν’ απολαμβάνει χαρά, γιατί θα λείπει η εσωτερική φωνή που λέει :”Καλά πας. Μπράβο σου. Προχώρα”.
Θα του λείπει η γαλήνη της συνείδησης του.
Πολλές φορές έρχονται στη δημοσιότητα τέτοιες μαρτυρίες ανθρώπων, που τους ξέραμε για πολύ πετυχημένους, που μας αφήνουν κατάπληκτους
Ο Γάλλος λογοτέχνης Ανατόλ Φράνς άνοιξε την καρδιά του κάποτε σ’ ένα φίλο του. Του είπε :
“Αν μπορούσες να ρίξεις μια ματιά στα βάθη της ψυχής μου, θα οπισθοδρομούσες με τρόμο. Δεν πιστεύω να υπάρχει πιο δυστυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο από μένα. Με ζηλεύουν για τις επιτυχίες μου και όμως ποτέ μου δε γνώρισα την ευτυχία…”
Είτε να θυμηθούμε τον Νίτσε, φιλόσοφο του 19ου αιώνα, που διακήρυξε ότι, αν υπάρχουν άνθρωποι αδύνατοι στην κοινωνία, αυτοί δεν είναι άξιοι να ζούν……
Διακρίθηκε κι έγιναν δέκτες οι θεωρίες του από πλήθος κόσμου κι αποδείχτηκε ένας πετυχημένος. Αλλά ένας πετυχημένος, ένας ευχαριστημένος, ένας που περιβάλλεται από το θαυμασμό και την αγάπη των συνανθρώπων του δε ζει και δεν πεθαίνει, όπως ο Νίτσε. Τραγική κι αποκαλυπτική η ζωή και το τέλος της για κείνους, που μπορούν και ξέρουν να βγάζουν συμπεράσματα.
Η συνείδηση μας κάνει τη δουλειά της πυξίδας. Καθώς εκείνη δείχνει σταθερά την πορεία του πλοίου, έτσι και η συνείδηση μας φωνάζει με μυστική δυνατή φωνή την κατεύθυνση, που πρέπει να πάρουμε για να κερδίσουμε αυτή την υπέροχη ψυχική κατάσταση, που λέγεται γαλήνη και που είναι δώρο του Θεού στον ευσυνείδητα εργαζόμενο άνθρωπο.
Καθώς αγωνίζεται ο άνθρωπος για να πετύχει το στόχο του, θα συναντήσει δυσκολίες, που άλλοτε ξεκινούν από τον ίδιο κι άλλοτε από το περιβάλλον του. Αν συμβεί να εγκαταλείψει την προσπάθεια του, να είναι σίγουρος πως θα έχει ν’ αντιμετωπίσει πολύ δυσκολότερες καταστάσεις, που θα έχουν επίπτωση στην ψυχική του υγεία.
Μια κορυφή είναι η γαλήνη και χρειάζεται ο κόπος της αναφοράς, για να την κατακτήσουμε.
Ο άνθρωπος, που εργάζεται με όλες τις ικανότητές του και τις δυνάμεις του, για να συνεισφέρει θετικά στον εαυτό του και στην κοινωνική ομάδα, συμφιλιώνει με τον εαυτό του, απολαμβάνει τη γαλήνη της συνείδησης του, βρίσκει τέλος την ψυχική του υγεία και γαλήνη.
Σας Ευχαριστώ
Δημήτριος Μητρόπουλος