Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Ο άνθρωπος δε μένει ικανοποιημένος μόνο με την επιτυχία της διάκρισης. Μπορούμε να πούμε ότι τη χρησιμοποιεί, ως ένα βαθμό, για να πετύχει την αποδοχή.

Γιατί σίγουρα δε θα ‘ταν καθόλου ευχαριστημένος, αν όλοι μιλούσαν γι’ αυτόν, αλλά κανείς δεν έδειχνε να τον θέλει στη συντροφιά του.

Η ανθρώπινη καρδιά είναι ανήσυχη, όταν δεν είναι σίγουρη για τα αισθήματα των ανθρώπων, που την περιβάλλουν.

Το κοινωνικό ένστικτο είναι έμφυτο στον κάθε άνθρωπο. Ο άνθρωπος καλυτερεύει και προοδεύει μόνο μέσα στην κοινωνική του ομάδα. Τα φιλικά αισθήματα του ψυχολογικού του περιβάλλοντος είναι τόσο απαραίτητα όσο και η τροφή. Πολλά άτομα, που αντιμετώπισαν συνεχή εχθρότητα από το περιβάλλον τους , εξελίχθηκαν σε αντικοινωνικά άτομα.

Ο άνθρωπος, λοιπόν, θέλει να τον αποδέχονται οι συνάνθρωποι’ του .Να επιθυμούν τη συντροφιά του. Να ευχαριστιούνται στη συναναστροφή μαζί του. Να δείχνουν τη χαρά τους, μόλις τον δουν. Ν’ ακούν με προσοχή τη γνώμη του. Να ζητούν ειλικρινά τη συμβουλή του. Να θεωρούν απαραίτητη την παρουσία του σε κάθε εκδήλωσή τους.

Θέλει τη φιλική διάθεση όλων. Και βέβαια, πόσο πιο πολύ αναπτερώνει το ηθικό του, όταν τα φιλικά μηνύματα, που φτάνουν σ’ αυτόν, είναι από πρόσωπα, που ξεχωρίζουν.

Για να αναλογιστείτε αλήθεια πως νιώθετε, όταν μπαίνοντας σε ένα χώρο (π.χ. ένα καφενείο, μια συγκέντρωση), που βρίσκονται πολλοί συντοπίτες σας ή γνωστοί σας και δε γυρίζει κανένας προς το μέρος σας να σας προσκαλέσει στο τραπέζι του, να σας απευθύνει το λόγο ή να σας καλωσορίσει;

Και τις διαφορετικά συναισθήματα θα νιώσετε, αν με την είσοδό σας υπάρξει άμιλλα μεταξύ των θαμώνων, για το ποιος θα σας κερδίσει στο τραπέζι του.

Από τα δεδομένα της πείρας και τη μακρόχρονη σπουδή των ανθρωπίνων σχέσεων έχει διαπιστωθεί, ότι ο καλύτερος τρόπος, για να γίνετε αποδεκτός, είναι να ενδιαφέρεστε για τους ανθρώπους και να δείχνετε με κάθε τρόπο αυτό το ενδιαφέρον σας για τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

Όποιον ανταμώνετε χαιρετήστε τον με ζωηρότητα και ενθουσιασμό. Η χειραψία, το χτύπημα στην πλάτη, το φιλί, που θα δώσετε και γενικά η έκφρασή σας και η κίνηση σας να δηλώνουν : Χαίρομαι που σε αντάμωσα.

Ρωτήστε τον για τα πρόσωπα και τα πράγματα, που τον ενδιαφέρουν και δείξετε πόσο νοιάζεσαι γι’ αυτά που σας λέει.

Αυτό που τελικά πρέπει να κάνετε να νοιάζεστε πραγματικά για τον συνάνθρωπό σας και τις λεπτομέρειες της ζωής του.

Δε χρειάζεται να πούμε πόσο απαραίτητο είναι να γνωρίζετε το όνομα του και να το προφέρετε σωστά.

Δοκιμάστε την επόμενη φορά, που θα συναντήσετε ένα γνωστό σας ή ένα φίλο σας, να τον χαιρετίσετε εγκάρδια, να του χαμογελάσετε και ενώ προφέρετε το όνομα του, να τον ρωτήσετε για το θέμα ή το πρόσωπο που ξέρετε ότι τον απασχολεί.

Και ακούστε τον…. Ακούστε τον με προσοχή και ζητήστε πιο πολλές λεπτομέρειες γι’ αυτά που σας λέει. Ενθαρρύνετέ τον να σας πει κι άλλα, κι άλλα….. Θα δείτε ότι στο μέλλον θα επιζητεί την παρέα σας.

Οι άνθρωποι ψάχνουμε να βρούμε κάποιον, που θα μας ακούσει με προσήλωση, φιλία και συμπάθεια. Αυτός ο κάποιος στην προσεχή συνάντηση με έναν άλλο, ας είστε εσείς.

Και όταν έρθει η σειρά σας να πάρετε το λόγο, μιλήστε για πράγματα που ενδιαφέρουν τον συνομιλητή σας και επιδιώξετε να αξιοποιήσετε ό,τι καλό έχει ο συνάνθρωπός σας.

Πηγή : Η ψυχική υγεία του σύγχρονου Ανθρώπου. (Γράφει ο Κωνσταντίνος Ι. Τσιμπούκης).

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος