ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ – Η Αγία Λυδία η Φιλιππησία
Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος Αντ/γος ε.α.
Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.
Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
Η Αγία Λυδία, που καταγόταν από τα Θυάτειρα της Μ. Ασίας, έζησε κατά τους αποστολικούς χρόνους, δηλαδή τον 1ο μ.χ. αιώνα. Ίσως λόγοι επαγγελματικοί την οδήγησαν στους Φιλίππους, πόλη “κολωνια” εκείνη την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας, με ανεπτυγμένο εμπόριο, και κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής.
Ο ευαγγελιστής Λουκάς, στο βιβλίο των πράξεων, προσθέτει στο όνομά της το επίθετο “πορφυρόπωλις” πληροφορία που μας δίνει την δυνατότητα να θεωρήσουμε την Λυδία ως γυναίκα του εμπορίου και ειδικότερα ως έμπορο της Πορφύρας, των πολύτιμων εκείνων υφασμάτων που βάφονταν με χρώμα κόκκινο.
Ήταν “σεβόμενη τον Θεόν”.
Σταθμός για τη ζωή της εκκλησίας, μα και του Παύλου, ήταν η ημέρα που πέρασε από την Τροία, το Ίλιον του Ομήρου και την τριάδα της Αγίας Γραφής.
Πέρασε από την Σαμοθράκη, έφτασε στο λιμάνι της Νεάπολης της σημερινής Καβάλας και μαζί με τους συνεργάτες του Σίλα, Λουκά και Τιμόθεο όδευσε προς την πόλη των Φιλίππων.
‘Έτσι οι φίλιπποι μπορούσαν να γίνουν ένας νέος, καρποφόρο οστολικός αγρός. Ανάμεσα στις άλλες γυναίκες, Ιουδαίες και προσήλυτες, ξεχώρισε η Λυδία, “ης ο Κύριος διάνοιξη την καρδιά προσέχεις τοις λαλουμένοις υπό τους Παύλου”.
Με πόση προσοχή και με πόση λαχτάρα να άκουγε η πορφυρόπωλις των Φιλιππίνων τον απόστολο του Χριστού, ώστε ο Ευαγγελιστής Λουκάς να υπογραμμίζει τόσο λιτά μα και τόσο χαρακτηριστικά αυτή την ευαισθησία της γυναικείας καρδιάς που πρώτη πάντα διαισθάνεται την Αλήθεια, την αποδέχεται και αφοσιώνεται σ’ εκείνον που την σαρώνει : Τον Ιησού.
Σ’ Εκείνον που διακήρυξε πως Αυτός είναι η Οδός, η αλήθεια η ζωή.
Και αφού πίστεψε, έσπευσε να βαφτισθεί η ίδια και η οικογένειά της. Έτσι, στα νερά του Γαγγίτη ή Ζυζάκτη ποταμού, δόθηκε η πιο ειρηνική μάχη και στέφθηκε με την νίκη.
Η Λυδία τα ένοιωσε όλα αυτά, και με την ανεπτυγμένη της γυναικεία διαίσθηση, μπόρεσε σαν καλή “έμπορος” να εκτιμήσει ποιον θησαυρό πνευματικό της εμπιστεύτηκαν οι απεσταλμένοι αυτοί του Θεού και θέλησε να αποδώσει στη χάρη μιαν αντίχαρη : την ευγνωμοσύνη της και την ικανοποίηση.
Κάλεσε τους κήρυκας του Ευαγγελίου στο σπίτι της. Ήταν μια πρόσκληση συνετή. Και ασφαλώς ο Απ. Παύλος με τους συνεργούς του, θα της έδωσαν τη χαρά και την ικανοποίηση να φιλοξενήσει την πρώτη χριστιανική Εκκλησία και τους ιεραποστόλους της.
Από την ώρα που βαπτίστηκε Χριστιανή, μερίμνησε και για την βάφτιση και σωτηρία των ανθρώπων του οικογενειακού της περιβάλλοντος.
Η Εκκλησία μας αναγνωρίζει πως η Λυδία εργάστηκε ιεραποστολικά με πολύ ζήλο και αυταπάρνηση, γι’ αυτό και την τιμά ως ισαπόστολο.
Αναμφισβήτητο πάντως είναι ότι η γυναίκα που πρώτη δέχτηκε στους Φιλίππους το ευαγγέλιο κι άνοιξε την καρδιά της στον Χριστό, έγινε η πύλη απ’ όπου πέρασε ο Χριστιανισμός στην Ευρώπη. Και τιμά την μνήμη της στις 20 Μαΐου.
Πάνω από την πραγματεία των εγκοσμίων προέταξε τα υπερκόσμια, πάνω από πρόσκαιρα τα αιώνια και πάνω από του πορφυρούς χειμώνες των πλουσίων, τους λευκούς χιτώνας που μπορούσαν να περιβάλλουν μαζί με το σώμα και τις ψυχές των άλλων ανθρώπων, για να γίνει ο καθένας καινή εν Χριστώ κτίση και αδελφός εν Κυρίω.
Στην Ασπροβάλτα -Χαλκιδικής, υπάρχει σήμερα Μονή, η “ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ” που προσφέρουν το Χριστιανικό τους έργο πολλές μοναχές. Έχουν και Τηλεοπτικό Σταθμό Παγκοσμίου Λήψεως, που περνούν Χριστιανικά μηνύματα και Ραδιοφωνικό Σταθμό.
Εκδίδουν και το Μηνιαίο Χριστιανικό Περιοδικό “ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ”.
Πηγή : Μηνιαίο Χριστιανικό Περιοδικό ” ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ”.
Σας ευχαριστώ
Δημήτριος Μητρόπουλος