Την 30-5-2014 πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο ημερίδα με θέμα << Υγειονομική περίθαλψη αποστράτων >> απο την ιστοσελίδα του Συνδέσμου αποστράτων της ΣΣΑΣ παραθέτουμε πληροφοριακά άν και έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα σχετικό δημοσίευμα για ενημέρωσή σας .

Με την παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη και των βουλευτών κ. Βούλτεψη και Ιακωβίδου, του ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ κ. Γρηγορέα, των ΓΕΝ/ΔΥΓ και ΓΕΑ/ΔΥΓ καθώς και του Δκτή του 251 ΓΝΑ,  πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 30 Μάϊ 2014, στο Πολεμικό Μουσείο η ημερίδα με θέμα: «Υγειονομική Περίθαλψη Αποστράτων», που συνδιοργάνωσαν οι Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων ΣΣΑΣ. Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο κ. Θεόδωρος Γριβας, όπου αφού έδωσε στην αρχή τον λόγο στους 3 Προέδρους των Ε.Α.Α., για να απευθύνουν χαιρετισμό (όπως και ο Υπουργός και ο ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ κ. Χ. Γρηγορέας) στη συνέχεια… έδωσε τον λόγο στους κύριους ομιλητές:

 Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Σ.Α./ΣΣΑΣ Ι. Αντωνιάδης, τεκμηρίωσε την αναγκαιότητα επαύξησης των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές ΣΣΑΣ και ΣΑΝ, καθόσον ο ολοένα και μειούμενος αριθμός, θα δημιουργήσει στο άμεσο μέλλον, δυσεπίλυτο πρόβλημα στην λειτουργία των Στρ. Νοσοκομείων.

 Ο Τξχος (ΥΙ) Κ. Φιλιππάκης, αναφέρθηκε στην ποσόστωση των νοσηλευθέντων στα Στρ. Νοσοκομεία (για τον Σ.Ξ. 45% εν ενεργεία, 38% απόστρατοι, 12% λοιποί και 5% μέλη οικογενειών, για το Π.Ν. 20% εν ενεργεία, 60% απόστρατοι, 11% λοιποί και 9% μέλη οικογενειών, και για την Π.Α. 10% εν ενεργεία, 45% απόστρατοι, 23% λοιποί και 12% μέλη οικογενειών), στα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα Στρ, Νοσοκομεία (72 εκατομ. Ευρώ), για την ύπαρξη των διακλαδικών κλινικών και κέντρων (ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ / 401 ΓΣΝΑ, ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΔ, ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 251 ΓΝΑ), για τα στρατιωτικά φαρμακεία Αττική -Πειραιάς (417 ΝΙΜΤΣ, 401 ΓΣΝΑ, Αν. Πύλη ΓΕΣ, 251 ΓΝΑ, ΝΝΑ, ΝΝ Σαλαμίνας, 112 ΠΜ Ελευσίνα), Αλεξανδρούπολη 216 ΚΙΧΝΕ, Ξάνθη 212 ΚΙΧΝΕ, Λάρισα (404 ΓΣΝ), Χανιά (ΝΝΚ στη Σούδα), Θεσσαλονίκη (παλαιό 424 ΓΣΝΕ) και το ποσοστό συμμετοχής (Φάρμακα χονδρικής τιμής > 200 €, στη λιανική τιμή κρατικής διατίμησης και για Φάρμακα χονδρικής τιμής < 200 €:

 Ποσοστό συμμετοχής 25% 5%
 Ποσοστό συμμετοχής 10% 0%
 Ποσοστό συμμετοχής 0% 0%)
και για τα στρ. Οδοντιατρεία 417 ΝΙΜΤΣ (2 έδρες), στην Θεσ/νίκη στο ΟΦΘ (4έδρες), στη Λάρισα στο ΟΦΛ (2 έδρες), στην Αλεξ/πολη στο ΟΦ (2 έδρες), στο Διδυμότειχο στο ΟΦ (2 έδρες), στη Ξάνθη στο ΟΦ (2έδρες), όπου όντως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στα ραντεβού, γεγονός αναπόφευκτο με τις αυξανόμενες ανάγκες, τον μεγάλο χρόνο θεραπείας και το υπάρχον προσωπικό. Τέλος προέτρεψε όλα τα στελέχη των Ε.Δ. και Σ.Α. να συμμετάσχουν στην αιμοδοσία.

 Ο κ. Φ. Πατσουράκος αναφέρθηκε στα θέματα του ΕΟΠΥΥ, όπως για τις επισκέψεις σε ιατρούς όπου υφίσταται όριο 200 επισκέψεις ανά συμβεβλημένο ιατρό πέραν του οποίου ο ιατρός αμείβεται από τον ασθενή, για τη συμμετοχή 5 € για επίσκεψη σε ιατρούς ΠΕΔΥ ανεξάρτητα το πόσους θα επισκεφτεί ο ασθενής στο ίδιο πολυϊατρείο του ΠΕΔΥ (εφαρμογή από τέλη 2014), για την ελεύθερη επιλογή ιατρού κατά πράξη και περίπτωση και την εφαρμογή οικογενειακού ιατρού (gatekeeping; τοπίο θολό για την εφαρμογή του). Επίσης σχολίασε το εισιτήριο των 25 € για εισαγωγή σε Νοσοκομεία, ανεξάρτητα χρόνου νοσηλείας και εξετάσεων και στις Ιατρικές πράξεις – Εργαστηριακές εξετάσεις ΕΟΠΥΥ, όπου ισχύουν; Συμμετοχή 15% επί του τιμολογίου του ΕΟΠΥΥ πλην εξετάσεων προληπτικού ελέγχου και συγκεκριμένων παθήσεων που προβλέπονται από τον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ:

 Κλειστός προϋπολογισμός 2014:

α) 302.000.000 εργαστηριακές εξετάσεις +ΠΦΥ Ιδιωτικών Κλινικών
β) 26.100.000 Πράξεις κλινικοεργαστηριακών ιατρών
γ) Πρόταση ΠΕΔ αύξηση προϋπολογισμού κατά 150-200.000.000

 Προϋπολογισμός 2013:

370.000.000 χωρίς ΠΦΥ Ιδιωτικών Κλινικών

 ΟΟΣΑ: Για μια χώρα όπως η Ελλάδα χρειάζονται ΠΦΥ 570.000.000.

 Ο κ. Ι. Αγγελάκας αναφέρθηκε στο Ν.Μ.Τ.Σ., που ως Ν.Π.Δ.Δ. είναι λειτουργικά συνδεδεμένο με το ΕΣΥ, διαθέτει περί τις 400 κλίνες. – 7 κλίνες γενικής ΜΕΘ και 6 κλίνες καρδ/ής ΜΕΘ, εφημερεύει κάθε μέρα επί 24ωρον για τους Δικαιούχους και από 8 πμ μέχρι τις 2.30 μ.μ δέχεται – μέσω ΕΚΑΒ ασθενείς όλων των ταμείων τις εργάσιμες ημέρες.

Δικαιούχοι ασθενείς του ΝΙΜΤΣ θεωρούνται:

α. Αξιωματικοί και Ανθυπασπιστές σε αποστρατεία του Στρατού Ξηράς και της Αεροπορίας
β. Αξιωματικοί και Ανθυπαστυνόμοι εν ενεργεία και αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας (εφόσον είναι μέτοχοι του ΜΤΣ)
γ. Αξιωματικοί και Ανθυπασπιστές εν αποστρατεία της τέως Χωροφυλακής
δ. Υπάλληλοι ΝΙΜΤΣ, ΜΤΣ και Συνταξιούχοι ΝΙΜΤΣ και ΜΤΣ και τα μέλη οικογενειών των ανωτέρω
ε. Οι υπαγόμενοι στην πολεμική διαθεσιμότητα και μόνον εφόσον έχουν επιλέξει την υγειονομική περίθαλψη του Στρατιωτικού Συνταξιούχου.

Το προσωπικό του ΝΙΜΤΣ αποτελείται από μόνιμο πολιτικό προσωπικό και ιατρούς ΕΣΥ (όπου υπάρχει έλλειψη) καθώς και Στρ. Ιατρούς και λοιπό Στρ. προσωπικό.

Όσον αφορά στην οικονομική ενημέρωση περιορίστηκαν οι λειτουργικές δαπάνες από 43 εκατομ. το 2009 σε 19 εκατομ. το2013, το ΝΙΜΤΣ, τον προηγούμενο χρόνο μείωσε τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές του, από 136.520.712,27 € την 31/12/2012 σε 29.169.136,61 € την 31/12/2013 και είναι καταφανές, ότι το ΝΙΜΤΣ εξασφαλίζει οικονομική αυτοτέλεια, με βάση την λειτουργία του. Ως βραχυπρόθεσμους στόχους το ΝΜΤΣ έχει θέσει την επανασύνταξη του οργανισμού του και τη διερεύνηση της βάσης των δικαιούχων. Ως μεσοπροθέσμους στόχους υπάρχουν η κτηριακή ανασυγκρότηση, η ανανέωση των μηχανημάτων ιονιζουσών ακτινοβολιών και η κατασκευή νέου συμπληρωματικού κτιρίου. Τέλος και ως μακροπρόθεσμοι στόχοι θεωρούνται από τη Δκση του ΝΜΤΣ, η δημιουργία οίκου ευγηρίας και κέντρου αποκατάστασης, η ανάπτυξη παρατημάτων ΝΜΤΣ στην επαρχία και η αξιοποίηση αποστράτων στελεχών ιατρών δια ανακλήσεως ή προσλήψεως.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΣΑΣ ΠΟΛ 30-5-2014 1.jp g