Εκδρομή στη Στυμφαλία-Φενεό-Κιάτο

 Στις 22 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  η εκδρομή στο μουσείο περιβάλλοντος Στυμφαλίας- Φενεό Κορινθίας-Κιάτο από το Σύνδεσμο Αποστράτων Αθηνών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Χριστολουκά  Νικόλαο συνεπικουρούμενος από τον Αντιπρόεδρο κ. Σκλάβο Ιωάννη, τον Γεν. Γραμματέα κ. Σερέτη Δημήτριο, τον Ταμία κ. Γιαννούλη Ιωάννη, τον Βοηθό Ταμία κ. Κάγκα Αντώνιο και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Ζέππο Παναγιώτη και κ. Τέντε Παναγιώτα. Στη εκδρομή συμμετείχαν μέλη του Συνδέσμου και φιλικά τους πρόσωπα.

Η πρώτη μας επίσκεψη έγινε στο Μουσείο περιβάλλοντος Στυμφαλίας που επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης και εστιάζει στην αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. Στόχος του Μουσείου είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία. Εκεί απομάκρυνε ο Ηρακλής τις Στυμφαλίδες όρνιθες, σύμφωνα με τη μυθολογία. Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.    Το Μουσείο Περιβάλλοντος διαθέτει, εικαστικά σύνολα για τη χρήση των αντικειμένων, μακέτες και πρωτότυπες ψηφιακές αναπαραστάσεις. Στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου είχαμε πρόσβαση σε ένα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο έκθεμα το ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής!

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μ., πάνω από την τεχνητή λίμνη Δόξα, και αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Η Μονή, με τη μεγάλη ιστορία και την πλούσια υλική και πνευματική προσφορά στην περιοχή και σε ολόκληρη τη χώρα. Η μονή είχε ιδρυθεί τον 14ο αι. από μοναχό καταγόμενο από τα Καλάβρυτα και μεταφέρθηκε, όταν μια μεγάλη πλημμύρα στην περιοχή του Φενεού το έτος 1693, σύμφωνα με επιγραφή στην είσοδό της, ανάγκασε τους μοναχούς να αναζητήσουν ασφαλέστερη τοποθεσία. Το 1754 η μονή ανακαινίστηκε εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε πυρκαγιά που προηγήθηκε. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, η Μονή στήριξε οικονομικά τον αγώνα των Ελλήνων και φιλοξένησε «κρυφό σχολειό». Επιπλέον, εδώ συνερχόταν το Αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας, υπό τον ηγούμενο Ναθαναήλ και με τη συνδρομή και άλλων ηγουμένων από γειτονικές μονές, κι έγιναν πολλές συνεδριάσεις οπλαρχηγών, με επικεφαλής τον Θ. Κολοκοτρώνη.

Μετά τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους, η Μονή και άλλα μοναστήρια της περιοχής, συνεισέφεραν οικονομικά στην ίδρυση του Ελληνομουσείου στην Κόρινθο, το οποίο συνέβαλλε στη μόρφωση των Ελλήνων. Προσέφερε, επίσης, ηθικά, κοινωνικά και θρησκευτικά σε όλα τα χρόνια της νεοελληνικής ιστορίας. Κατά τη διάρκεια της  Κατοχής και του Εμφύλιου, κατέστη τόπος λεηλασιών, μαρτυρίων και σφαγών για πολλούς πολίτες και μοναχούς  στην χαράδρα της μονής του Αγίου Γεωργίου, στο Διάσελο της Ζαρούχλας, στη Μακριά Λάκα της Ζήρειας, και σε περιοχές γύρω από τα χωριά Καλύβια και Γκούρα και έτσι απώλεσε την οικονομική της δύναμη.

Στο ναό φυλάσσονται ιερά κειμήλια (ασημένια θυμιατά, δισκοπότηρα, εικόνες αγίων κ.ά.), ενώ σε ειδική προθήκη εκτίθενται λειψανοθήκες από ασήμι και ένθετο φίλντισι, διακοσμημένες με θρησκευτικές παραστάσεις. Εξαίρετης τέχνης είναι και ο μεγάλος μεταλλικός  πολυέλαιος  με τα εικονίδια που κρέμεται αιωρούμενος κάτω από τον οκτάπλευρο τρούλο. Δεν γίνεται επίσης  να φύγει κάποιος  από εδώ, χωρίς να δοκιμάσει γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο που παρασκευάζουν οι μοναχοί από τα άνθη που καλλιεργούν οι ίδιοι μέσα στη Μονή.

Σε μικρή απόσταση από τη Μονή  φτάσαμε στην τεχνητή λίμνη Δόξα σε υψόμετρο 900 μέτρων, η κατασκευή την οποίας ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή. Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Παλαιότερα υπήρχε εκεί η Μονή Αγίου Γεωργίου που μεταφέρθηκε από εκεί σε υψηλότερη θέση λόγω των πλημμυρών. Εκεί μπορέσαμε να περπατήσουμε παράλληλα στη λίμνη και να επισκεφτούμε το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Προαιρετικά μπορεί κάποιος να απολαύσει δραστηριότητες στη λίμνη όπως υδροποδήλατα και καγιάκ, ποδήλατο και ηλεκτρικό ποδήλατο δίπλα στη λίμνη καθώς να αγοράσει τοπικά προϊόντα όπως όσπρια, κάστανα, καρύδια, βότανα, μέλι, αυγά κλπ Το εκκλησάκι της Λίμνης πανηγυρίζει στις 27 Αυγούστου τη μέρα εορτής του Αγίου Φανουρίου. Επίσης κάθε χρόνο συγκεντρώνονται πιστοί τη μέρα εορτασμού των Φώτων, όπου γίνεται καθαγιασμός των υδάτων της λίμνης.

Μετά το πέρας των επισκέψεων γευματίσαμε στην  περιοχή Φενεού  στη ταβέρνα ‘’Ο Μιχάλης’’  με  εξαιρετικό φαγητό.

Τέλος, τις απογευματινές ώρες πραγματοποιήθηκε στάση στη παραλιακή  πόλη του Κιάτου για περίπατο, λήψη καφέ και αναψυκτικών.