armonis

ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Β. ΑΡΜΟΝΗΣ

Ταξίαρχος Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής ε.α.

 Την Τετάρτη 20.7.2015 έφυγε για το μεγάλο ουράνιο ταξίδι ένα εκλεκτό τέκνο της Αρκαδίας, ο ΝΙΚΟΣ ΑΡΜΟΝΗΣ, Ταξίαρχος της Χωροφυλακής ε.α.

Γεννήθηκε στο Κάψια Αρκαδίας το 1923 και ήταν το μεγαλύτερο από τα 3 αγόρια του Βασίλη και της Αθανασίας Αρμόνη. Έζησε πολύ φτωχικά παιδικά χρόνια, αλλά είχε πλούσια την αγάπη και τις συμβουλές των σοφών γονέων του.

Ολοκλήρωσε την γυμνασιακή του εκπαίδευση στο Γυμνάσιο Λεβιδίου το 1942.

Το 1943 γράφτηκε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

Το 1945, μέσα στην δίνη του Εμφυλίου Πολέμου που σάρωνε όλη την Ελλάδα, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Πατρίδας και κατετάγη στην Ελληνική Χωροφυλακή. Μετά την εκπαίδευσή του τοποθετήθηκε στην 1η γραμμή του πυρός, στον ηρωικό Σταθμό Χωροφυλακής Ιάσμου Ροδόπης, όπου διακρίθηκε μεταξύ των άξιων συμπολεμιστών του για την ανδρεία και τον ηρωισμό του. Για την πολεμική του δράση τιμήθηκε με Αριστείο Ανδρείας, Πολεμικούς Σταυρούς και διάφορα άλλα παράσημα και πολλές Εύφημες Μνείες.

Το 1951 νυμφεύθηκε την συμφοιτήτριά του στην Νομική Σχολή Αθηνών  Ελένη Δημητριάδη γόνο αρχοντικής οικογένειας των Σερρών, απέκτησαν 2 παιδιά, την Αθανασία και τον Βασίλη για τα οποία υπήρξαν υποδειγματικοί γονείς και ευτύχησαν να δουν 4 εγγόνια τα οποία υπεραγαπούσαν.

Υπηρέτησε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπου άφησε εξαιρετικό υπηρεσιακό έργο και πάρα πολλούς φίλους.

Αποστρατεύθηκε το 1975 με τον βαθμό του Ταξιάρχου και στην συνέχεια ανέπτυξε σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Χαλκίδα.

Μετά την αποστρατεία του, αγωνίσθηκε στο πλευρό των αποστράτων συναδέλφων του αναπτύσσοντας μεγάλη δράση υπέρ των Εθνικών Θεμάτων (Κύπρος, Βόρειος Ήπειρος), υπέρ των Πεσόντων στην εκτέλεση του Καθήκοντος και των Ορφανικών Οικογενειών των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και για την αποτροπή της καταλήστευσης των περιουσιακών στοιχείων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Οι αγώνες και το ήθος του εκτιμήθηκαν από το σύνολο των αποστράτων και από το 1995 ως το 2007, οπότε και αποσύρθηκε, εκλεγόταν αδιαλείπτως στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ).

Παράλληλα, ήδη από το 1975, δραστηριοποιήθηκε σε πολλά επίπεδα για την ανάδειξη των Σπηλαίων του Κάψια, τα οποία τότε αγνοούσαν οι πάντες, ακόμα και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής. Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποίησε πολλές έρευνες, φωτογραφήσεις και αναλύσεις και με το υλικό που συνέλεξε αρθρογραφούσε αδιαλείπτως στον Τύπο, συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να αναδείξουν τα Σπήλαια Κάψια, ενώ έκανε και πάρα πολλές παραστάσεις ενώπιον οποιασδήποτε Αρχής.

Το έργο του συνεχίζουν τα 2 παιδιά του, ο Βασίλης Αρμόνης, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και στο University College Hospital του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και η Αθανασία Αρμόνη, Αρχιτέκτων-Μηχανικός, Διευθύντρια στο ΓΕΑ.

Η κηδεία του Ταξιάρχου ΝΙΚΟΥ ΑΡΜΟΝΗ έγινε το Σάββατο 23.7.2016 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κάψια και η ταφή του έγινε στην αγαπημένη του πατρώα γη.