Επετειακή εκδήλωση για την  ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ  την 11 & 12 Φεβρουαρίου 1949. Μνημόσυνο για τους ηρωικούς πεσόντες.

Την 15ην Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Παραρτήματος της ΕΑΑΣ Φλώρινας επετειακή εκδήλωση για την ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 11 και 12 Φεβρουαρίου 1949.

Στην εκδήλωση από πλευράς ΠΟΑΑΣΑ εκπροσώπησε και κατέθεσε στέφανο για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες του Εθνικού Στρατού και της Χωροφυλακής, ο Γ.Γ. της ΠΟΑΑΣΑ και του Συνδέσμου Αθηνών Αντιστράτηγος ε.α. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ Οδυσσεύς (περισσότερα πατήστε εδώ  http://eaasflorina.blogspot.gr/ )

Η μάχη της Φλώρινας, ήταν μια μάχη που διεξήχθη στις 11 με 15 Φεβρουαρίου 1949 στο πλαίσιο του Ελληνικού εμφύλιου πολέμου. Επρόκειτο για την απόπειρα από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος (ΔΣΕ) να καταλάβει την πόλη της Φλώρινας, από τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ).

 Η ηγεσία του ΔΣΕ απέδιδε μεγάλη σημασία στην κατάληψη της Φλώρινας, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εγκαταστήσει εκεί την κυβέρνησή της. Η γειτνίαση με τα σύνορα της Αλβανίας και της Γιουγκοσλαβίας αποτελούσε ένα βασικό μακροχρόνιο πλεονέκτημα.

 Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με μέριμνα του Παραρτήματος Ε.Α.Α.Σ. Φλώρινας, τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πρεσπών και Εορδαίας κκ Θεόκλητος, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Υπτγος ε.α. Ευάγγελος Δανιάς, Στρατηγοί ε.α., πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλεως.

Αυτός όμως που «πρωταγωνίστησε» το βράδυ, ήταν ο ακούραστος Στρατηγός Κων/νος Κόρκας. Αν και βρίσκεται στα 94 του χρόνια πια, φάνηκε ζωηρός και σταθερός όταν ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει. Ένας «χείμαρρος» ιστορικών γεγονότων και εμπειριών, κατέκλυσε ξαφνικά το ακροατήριο. Μιλώντας με την δυνατή φωνή του, εξιστόρησε με παραστατικό και γλαφυρό τρόπο τα γεγονότα εκείνης της περιόδου όπως τα έζησε ο ίδιος σαν μαχητής στις πολεμικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την μάχη της Φλώρινας.

Έκπληξη όμως της βραδιάς, αποτέλεσε και η παρουσία ενός άλλου εν ζωή πολεμιστή εκείνης της περιόδου. Ο 91 ετών κ. Βλαδίμηρος Ιωάννου, κάτοικος Μαρίνας – Φλώρινας, Λοχίας την περίοδο των γεγονότων, πραγματοποιώντας μια παλιά του επιθυμία, συναντήθηκε με τον Στρατηγό Κόρκα.

Οι εκδηλώσεις μνήμης, ολοκληρώθηκαν με την επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο στρατιωτικό νεκροταφείο Φλώρινας και στο χωριό Πρώτη.

 

DSC_1978DSC_1988DSC_1941DSC_1994