Εορτή Αγίου Αρτεμίου στις 20-10-2014

Στην εκδήλωση που χοροστάτησε ο  Πανοσιολογιωτάτος Αρχιμανδρίτης – Υποστράτηγος ε.α. Νεκτάριος Κιούλος παρέστησαν, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. κ. Θεόδωρος Δραβίλλας, ο Α’ Υποδιοικητής της Ε.Υ.Π. κ. Παναγιώτης Κοντούλης, η Νομική Σύμβουλος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσαφούλα Αυγερινού και οι πρώην Υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ.κ. Νικόλαος Γκελεστάθης και Ελευθέριος Οικονόμου.

Επιπλέον, παραβρέθηκαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ Δημήτριος, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, οι Προϊστάμενοι Κλάδων του Αρχηγείου του Σώματος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, επίτιμοι Αρχηγοί του Σώματος, άλλοι ανώτατοι εν ενεργεία και απόστρατοι Αξιωματικοί, αντιπροσωπείες από Διευθύνσεις Κλάδων και αυτοτελών Υπηρεσιών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, καθώς επίσης Πρόεδροι συνδικαλιστικών ενώσεων και ενώσεων αποστράτων και λοιπό αστυνομικό προσωπικό .Απο πλευρά Π.Ο.Α.Α.Σ.Α. ο Αντιπρόεδρος και επίτιμος υπαρχηγός Αντιστράτηγος ε.α. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Γρηγόριος  , ο Γ.Γ. Αντιστράτηγος ε.α ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ Οδυσσεύς, ο ειδικός Γραμματέας αστυνομικός Διευθυντής ε.α. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Νικήτας, ο Ταμίας Αντιστράτηγος ε.α ΤΣΙΒΙΚΗΣ Ηλίας, ο Βοηθός Ταμίας Αστυνομικός διευθυντής ε.α. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ Χρυσόστομος,  οι επίτιμοι Πρόεδροι της Π.Ο.Α.Α.Σ.Α. ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ Νικόλαος  Ταξίαρχος Χωροφυλακής ε.α. και ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Θεόφιλος υποστράτηγος ε.α.μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Α.Σ.Α. και πολλά μέλη του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών .

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας στον χαιρετισμό του ανέφερε:

«Σήμερα είναι η ημέρα της Γιορτής του Προστάτη Αγίου της Αστυνομίας μας, του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου.

Ο Άγιος Αρτέμιος μάς εμπνέει με τον ενάρετο βίο του και με το απίστευτο θάρρος που επέδειξε για την προάσπιση των χριστιανών μέχρι τον μαρτυρικό του θάνατο. Έδωσε την ίδια του την ζωή για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των χριστιανών, οι οποίοι επέλεξαν την αλήθεια και το πλήρωσαν με το αίμα τους.

Γι’ αυτό είναι και προστάτης άγιος της Αστυνομίας μας. Επειδή η Αστυνομία μας, αγωνίζεται με αυταπάρνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μας, για το δικαίωμα στην κοινωνική ειρήνη που εξασφαλίζει την λειτουργία της κοινωνίας.

Θέλω να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του, τις ευχές και τις ευχαριστίες του Πρωθυπουργού μας κ. Αντώνη Σαμαρά και δια αυτού ολόκληρης της κυβέρνησης, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου δεσμεύτηκα πως η Ελληνική Αστυνομία θα είναι πανταχού παρούσα, πιστή στην υποχρέωσή της να προστατεύει τον Έλληνα πολίτη. Πιστεύω ακράδαντα πως ο ρόλος της Αστυνομίας είναι πρωτίστως προληπτικός και έπεται ο κατασταλτικός της ρόλος. Ο αστυνομικός δεν είναι σε διαρκή μάχη, σε διαρκή αντιπαράθεση με την κοινωνία και τους πολίτες. Είναι κοινό το συμφέρον και κοινός ο στόχος, που δεν είναι άλλος παρά η δημόσια ευταξία και η επικράτηση του δικαίου και εν τέλει της κοινωνικής ευημερίας.

Η καλή λειτουργία μιας αστυνομίας δεν εξαρτάται από νομοθετήματα και αναδιαρθρώσεις, ούτε αυτά αποτελούν αυτοσκοπό που άλλωστε κρίνονται όπως και να έχει εκ του αποτελέσματος. Το ζητούμενο για εμένα είναι η νέα οργανωτική δομή της Αστυνομίας να ανατρέπει τα κακώς κείμενα, όποια είναι αυτά και να δημιουργεί μια Αστυνομία αποτελεσματική, ενταγμένη στην κοινωνία, με ουσιαστικό κοινωνικό ρόλο και με ουσιαστική δημοκρατική νομιμοποίηση και λειτουργία.

Γι’ αυτούς τους λόγους βελτιώσαμε με στοχευμένες παρεμβάσεις μας τον πρόσφατο νόμο.

Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο. Επιθυμώ όμως να είστε βέβαιοι με τη βοήθεια του Θεού και του Αγίου Αρτεμίου η Ελληνική Αστυνομία είναι πιστή στο Σύνταγμα και στους θεσμούς της Δημοκρατίας μας. Αυτή η πίστη είναι που δυναμώνει τον Έλληνα πολίτη. Αυτή η πίστη παρέχει όλα τα εχέγγυα για ένα καλύτερο και πιο ασφαλές αύριο.

Συνεχίστε να τηρείτε τον όρκο σας με απόλυτο σεβασμό προς τα δικαιώματα των πολιτών και τους νόμους της πατρίδας μας.

Κλείνοντας θέλω να σας συγχαρώ, να σας ευχηθώ κάθε καλό και κυρίως δύναμη πνευματική και σωματική στον καλό σας αγώνα και να παρακαλέσω τον Προστάτη Άγιο Αρτέμιο να σκεπάζει με την αγάπη του όλους εσάς και τις οικογένειές σας, την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική κοινωνία».

Στη συνέχεια ο κ. Αρχηγός εκφώνησε την ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ .

Αστυνομικοί, συνοριακοί φύλακες, ειδικοί φρουροί, πολιτικοί υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας.

 Σήμερα γιορτάζουμε με θρησκευτική ευλάβεια και με προσήκοντα σεβασμό τη μνήμη του προστάτη μας, Αγίου Αρτεμίου που αποτελεί όχι μόνο τον  πνευματικό μας συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη, αλλά και τον πρωτοπόρο διδάσκαλό μας.

Ο Άγιος Αρτέμιος, διακρίθηκε για τη βαθιά χριστιανική του πίστη, την  ισχυρή θέληση και το άκαμπτο σθένος του. Εργάσθηκε μέχρι τέλους για την ειρήνη, την ελευθερία και την ασφάλεια των πολιτών χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Όπου κι αν υπηρέτησε αποδείχθηκε άξιος και πρόσφερε έργο δίκαιο, που αποτέλεσε πνευματική παρακαταθήκη μέχρι και σήμερα. Η πίστη του, η γενναιότητά του και η θαρραλέα αντίστασή του, απέναντι στην παρανομία του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη, ο οποίος θέλησε να καταργήσει με τη βία την χριστιανική πίστη, είχε ως αποτέλεσμα την καθαίρεσή του, το βασανισμό του και το μαρτυρικό του θάνατο.

Γι αυτό και η επιλογή της πολιτείας για την καθιέρωση του Αγίου Αρτεμίου ως προστάτη της Αστυνομίας, μετά την ενοποίηση των δύο Σωμάτων και την ίδρυση ενός ενιαίου Σώματος, δεν ήταν τυχαία, αφού εκτός των άλλων υπήρξε και ο απηνής διώκτης των ειδωλολατρών.

Σίγουρα, προέκυψε από την ανάγκη της καθιέρωσης ενός ηθικού προτύπου και του παραλληλισμού των αρετών που πρέπει να έχει ένας αστυνομικός. Σκοπός βέβαια, ήταν η πνευματική και θρησκευτική καθοδήγηση στις δύσκολες και επικίνδυνες ώρες επιτέλεσης του καθήκοντος μας.

Οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας, που επέφερε η αλλαγή των κοινωνικών δομών αλλά και η εξελικτική πορεία του εγκλήματος, κατέστησε επιτακτική την ανάγκη της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των αστυνομικών Υπηρεσιών.

Σήμερα ο αστυνομικός καλείται να αναλάβει πρόσθετες υποχρεώσεις και νέους πιο απαιτητικούς ρόλους. Καθημερινά λοιπόν, οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε να εξελισσόμαστε, αφού και το έγκλημα παρουσιάζεται συνεχώς με νέες μορφές.

Η ασφάλεια των συνόρων, η τροχαία αστυνόμευση, το θεμελιώδες  καθήκον για τη δίωξη του εγκλήματος, η εμπορία ανθρώπων, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, οι παραδοσιακές απειλές της τρομοκρατίας και η διαχρονική διακίνηση ναρκωτικών και όπλων και φυσικά η νεώτερη μορφή που είναι το ηλεκτρονικό έγκλημα, αποτελούν μερικές από τις αποστολές του πολυδιάστατου έργου μας.

Αυτές πρέπει σθεναρά να καταπολεμούμε, ώστε να εμπεδώνεται το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών μας. Η κοινωνία, δικαιούται μια νέα Αστυνομία σύγχρονη,  αποτελεσματική, προσιτή, με ενισχυμένη την αστυνόμευση που να βρίσκεται κοντά στον πολίτη, πάντα σεβόμενη τους δημοκρατικούς θεσμούς και εναρμονισμένη με τις αρχές του κράτους δικαίου της ευνομούμενης πολιτείας.

Παρόλο που σήμερα οι τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες είναι δυσμενείς, εμείς συνεχίζουμε και ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις της κοινωνίας, ώστε οι πολίτες να νοιώθουν σίγουροι.

Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με ζήλο, υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωση, ώστε να πετύχουμε τους στόχους που μας θέτει καθημερινά η κοινωνία.

Στις ανάγκες αυτού ακριβώς του νέου περιβάλλοντος, καλείται να ανταποκριθεί η Ελληνική Αστυνομία.

Nα μην ξεχνάτε ποτέ ότι οι πολίτες περιμένουν πολλά από εμάς, αλλά, μας εμπιστεύονται και το έχουν δείξει.

 Οφείλουμε όμως κι εμείς καθημερινά να τους δικαιώνουμε, και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Όχι μόνον να σταθούμε δίπλα τους, ως εγγυητές της ζωής και των δικαιωμάτων τους, αλλά και να τους διασφαλίζουμε την ειρήνη και την ευνομία.

Αυτή η ανιδιοτελής και σταθερή στάση και προσήλωση που έχετε στο υπηρεσιακό καθήκον και την αποστολή σας, είναι και ο λόγος που η αστυνομία καταξιώνεται στη συνείδηση του κόσμου και ενισχύεται και εμπεδώνεται η άποψη ότι είσαστε πάντα δίπλα στον πολίτη.

Τρανό παράδειγμα οι διαχρονικές μας επιτυχίες σε βάρος του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, αλλά και κάθε μορφής εγκληματικότητας.

Κι αυτό αδιαμφισβήτητα οφείλεται στη σωστή οργάνωση, το σχεδιασμό, τη μεθοδικότητα και την καθημερινή υπομονή και επιμονή που διακατέχεστε, ώστε να πετύχετε με τον καλύτερο τρόπο , ό,τι σας ανατίθεται.

Να είστε βέβαιοι ότι εισπράττω και πληροφορούμαι, τις συστηματικές προσπάθειές που καταβάλετε τον επαγγελματισμό και το υψηλό αίσθημα ευθύνης με τον οποίο αντιμετωπίζετε τις καθημερινές προκλήσεις. 

Και σας ευχαριστώ πραγματικά γι’ αυτό που κάνετε.

Μολονότι σήμερα είναι ημέρα γιορτής και χαράς, δεν θα πρέπει να λησμονούμε εκείνους τους συναδέλφους που δεν είναι πια κοντά μας, όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών, όντας πιστοί στον όρκο τους.

Δεν πρέπει ποτέ να τους ξεχνάμε, αλλά έχουμε ηθική υποχρέωση να τους φέρνουμε στη μνήμη μας.

Γυναίκες και Άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας,

Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το έργο που προσφέρετε και να σας καλέσω να συνεχίσετε τον ευγενή και αδιάκοπο αγώνα προς όφελος της κοινωνίας μας.

Χρόνια Πολλά.

                                                                              Ο  ΑΡΧΗΓΟΣ

                                                                        ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ

                                                                              Αντιστράτηγος

q1q3q2