Στις 15 Οκτωβρίου 2022 ημέρα Σάββατο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  η εκδρομή στα Καλάβρυτα από το Σύνδεσμο Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Νικόλαο Χριστολουκά συνεπικουρούμενος από τους :  Α’ Αντιπρόεδρο κ. Μπέττα Δημήτριο, Γεν. Γραμματέα κ. Σερέτη Δημήτριο, τον Ειδικό Γραμματέα κ. Γιαννούλα  Παναγιώτη, τον Ταμία κ. Γιαννούλη Ιωάννη,  τον Βοηθό Ταμία κ. Κάγκα Αντώνιο και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Ζέππο Παναγιώτη και κ. Τέντε Παναγιώτα. Στη εκδρομή συμμετείχαν μέλη του Συνδέσμου και φιλικά τους πρόσωπα.

Το ταξίδι στα Καλάβρυτα είναι μια ειδική εμπειρία για τους λάτρεις της φύσης αλλά και για όσους θέλουν να γνωρίσουν ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας.

Η πρώτη στάση ήταν η Μονή της Αγίας Λαύρας , η οποία αποτελεί σημείο υψίστης Εθνικής και Ιστορικής σημασίας καθώς το 1821 απετέλεσε το κέντρο της Εθνεγερσίας κατά των Τούρκων κατακτητών, αφού εκεί υψώθηκε το λάβαρο της  επανάστασης από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και έγινε η ορκωμοσία των αγωνιστών.

Η δεύτερη στάση  ήταν ο τόπος θυσίας στο ξεχωριστό μνημείο των Καλαβρύτων που βρίσκεται στο λόφο του Καπή, όπου στις 13 Δεκεμβρίου 1943 εκεί οδηγήθηκαν και εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς όλοι οι άνδρες από 14 ετών και άνω. Πιο πάνω από το μνημείο βρίσκεται μεγάλος σταυρός που θυμίζει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα.

Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών με επικεφαλής τον πρόεδρο Αντ/γο κ. Νικόλαο Χριστολουκά, το Δ.Σ. και τους συμμετέχοντες της εκδρομής,  απέτισαν φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης με τη κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων αναφωνούντες ‘ΑΘΑΝΑΤΟΙ’.

Η τρίτη στάση ήταν στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου που θεωρείται η αρχαιότερη Μονή στην Ελλάδα, η οποία κτίσθηκε το 362 μ.Χ. από τους μοναχούς Θεόδωρο και Συμεών εκ Θεσσαλονίκης, στο άνοιγμα μεγάλου φυσικού σπηλαίου της οροσειράς του Χελμού χαρακτηριζόμενη ως από τα περισσότερο εντυπωσιακά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας. Η εικόνα της Παναγίας Μεγαλοσπηλιώτισσας από μαστίχα και κερί φιλοτεχνημένη από τον Απόστολο Λουκά, τα ιερά κειμήλια, το λάβαρο με τις μορφές τριών βυζαντινών αυτοκρατόρων, εθνικές στολές και ευαγγέλια σε περγαμηνές καθώς οι ζωηρές σε χρώματα τοιχογραφίες εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Μετά τη λήψη του γεύματος έγινε η επιβίβαση στο τρένο του οδοντωτού σιδηροδρόμου για μια απολαυστική, μοναδική και αξέχαστη διαδρομή, διάρκειας περίπου 1 ώρας, μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού  ακολουθώντας την πορεία του ποταμού Βουραϊκού. Ο σιδηρόδρομος Καλάβρυτα-Διακοπτό και η εντυπωσιακή αυτή διαδρομή  αποτελούν ένα από τα ομορφότερα φυσικά μνημεία της Ελλάδας.