Στις 12 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  η εκδρομή στο Μυστρά από το Σύνδεσμο Αποστράτων Αθηνών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Νικόλαο Χριστολουκά συνεπικουρούμενος από τον Γεν. Γραμματέα κ. Σερέτη Δημήτριο, τον Ειδικό Γραμματέα κ. Γιαννούλη Ιωάννη, τον Βοηθό Ταμία κ. Κάγκα Αντώνιο και τα μέλη του ΔΣ κ. Ζέππο Παναγιώτη και κ. Ζώη Γεώργιο. Στη εκδρομή συμμετείχαν μέλη του Συνδέσμου και φιλικά τους πρόσωπα.

O Μυστράς είναι μοναδικός τόπος που συνδυάζει την ηρεμία της φύσης και με την εξαιρετική θέα του Λακωνικού κάμπου με τα ερείπια της βυζαντινής καστροπολιτείας. Η ιστορία του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν συμπληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το κάστρο χτίστηκε το 1249, από τον Γουλιέλμο Β΄ Βιλλεαρδουίνο στην κορυφή του λόφου της βυζαντινής καστροπολιτείας και μετά τη μάχη της Πελαγονίας έπεσε στα χέρια των βυζαντινών, για να χτιστεί εκεί ο Μυστράς, που ήταν η πρωτεύουσα του Δεσποτάτου.

Έγιναν επισκέψεις με ξεναγό στη μητρόπολη της μαγευτικής καστροπολιτείας του Αγίου Δημήτριου, όπου στέφθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας που εντυπωσιάζει με τις τοιχογραφίες και τη παράσταση του Χριστού στη κόγχη, καθώς και στο μοναστήρι της Παντάνασσας. Νοιώσαμε δέος και συγκίνηση σε κάθε βήμα μας!!!! Εξαιρετική καστροπολιτεία, που σε μεταφέρει σε άλλη εποχή. Οι εκπληκτικές αγιογραφίες, τα ψηφιδωτά, τα γκρεμισμένα κτίρια, η περιήγηση στα στενά σοκάκια με τις βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια καθώς τα παλάτια των Δεσποτών σε παραπέμπουν στην εποχή ακμής του κάστρου, ενώ η Ακρόπολη σε αποζημιώνει με την εντυπωσιακή θέα. Μετά το πέρας των επισκέψεων γευματίσαμε στην  περιοχή Τρύπη στη ταβέρνα της οικογένειας  Βοζόλα με  εξαιρετικό φαγητό και με φόντο την  όμορφη θέα της οροσειράς του αγέρωχου Ταϋγέτου! Τις απογευματινές  έγινε περίπατος στη πόλη της Σπάρτης.