Εβδομήντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή. Η 12η Οκτωβρίου του 1944,καταγράφεται στη σύγχρονη ελληνική ιστορία ως μέρα ένδοξη, σήμα ορόσημο για τους ηρωικούς αγώνες αυτού του τόπου για ελευθερία. Ο Δήμος Αθηναίων τιμώντας την ιστορική ημέρα διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων.

Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Σε μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη που διαβάστηκε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στους μαθητές των Σχολείων της Αθήνας, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Είναι μια μέρα ιστορική, που τείνουμε να λησμονούμε. Μια επέτειος πολύ σημαντική για τη δημοκρατία μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πνευματική ανάπτυξη. Οι λαοί της Ευρώπης γιορτάζουν  την συντριβή του φασισμού και τον τερματισμό των αιματηρών εχθροπραξιών».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Απελευθέρωσης της Αθήνας  διοργανώθηκε φέτος ο απογευματινός αγώνας δρόμου «Παναθήναια 2014». Περίπου τέσσερις  χιλιάδες δρομείς  τρέχουν με το σύνθημα «Τρέχουμε μαζί. Αγαπάμε τη ζωή». Η εκκίνηση και ο τερματισμός από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Εγιναν ξεναγήσεις σε χώρους ιστορικής μνήμης και  ιστορική περιήγηση σε εμβληματικά κτίρια της Αθήνας, με τον ιστορικό  κ. Μενέλαο Χαραλαμπίδη. Ακολούθως στη Νομική Σχολή (αμφιθέατρο Παπαρρηγόπουλου) πραγματοποιήθηκε συζήτηση του ιστορικού με τον ερευνητή Μανώλη Κασσιμάτη με προβολή σπάνιου αρχειακού υλικού. Η ιστορικός-αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κυρία Ευγενία Μπουρνόβα  παρουσίασε την ερευνητική της εργασία με θέμα «Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα της Κατοχής».