Aναρτούμε ως έχει το ενημερωτικό σημείωμα του Αντιστράτηγου ε.α κ. Σουπιώνη Νικολάου που αφορά την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων άρθρου 11 Ν.3865/2010 για να λάβετε γνώση.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ

(Για Εισφορά Αλληλεγγύης  συνταξιούχων, ν. 3865/2010 , άρθρο 11)

Αγαπητοί Συνάδελφοι/ Κύριοι.

Το Ελεγκτικό  Συνέδριο  με   απόφασή του,  που  η δημοσίευσή της αναμένεται, φέρεται να  έκρινε ως  αντισυνταγματική  τη  διάταξη του άρθρου 11 του ν.3865/2010, όπως τροπ. με ν. 4002/2011., με την οποία θεσπίστηκε από 1.8.2010 Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) με παρακράτηση του  ανάλογου ποσοστού στις συντάξεις του Δημοσίου από 1400€ και άνω.

Σύμφωνα δε με τα όσα  έχουν περιέλθει  υπ’ όψη μας είτε μέσω των ΜΜΕ είτε μέσω άλλων πηγών, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιλαμβάνει μία αμφίβολης συνταγματικότητας  διάταξη, σύμφωνα με την οποία, η  διεκδίκηση της  επιστροφής των παρακρατηθέντων από το 2010 ποσών από τις συντάξεις για την εν λόγω αιτία, θα αναγνωρίζεται  μόνο σε εκείνους που έχουν ήδη ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα στο Ελ. Σ.. Επιφυλασσόμαστε να εκφράσουμε ολοκληρωμένη άποψη μόλις πάρουμε στα χέρια μας την εν λόγω απόφαση.

Με την παραπάνω επιφύλαξη, θέλουμε να σας ενημερώσουμε   ότι,  ως προς το χρονικό διάστημα στο οποίο μπορεί να ανατρέξει η  διεκδίκηση της επιστροφής των παρακρατήσεων , εφαρμογή  έχουν οι διατάξεις των άρθρων 140 επ. του ν. 4270/2014, οι οποίες προβλέπουν βραχύχρονη παραγραφή  συγκριτικά με τις αντίστοιχες  γενικές διατάξεις του  Α.Κ. που ορίζουν τα της παραγραφής των αξιώσεων.

Ειδικότερα, κατά μία νομική άποψη, επιτρέπεται  η διεκδίκηση της επιστροφής των αχρεωστήτως παρακρατηθέντων ποσών για  Εισφορά Αλληλεγγύης έως και των τριών προηγούμενων ετών από σήμερα, ενώ κατά άλλη νομική άποψη, μόνο των δύο προηγούμενων ετών από σήμερα.

Όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος, το χρηματικό ποσό επιβάρυνσης  που θα προκύψει για έκαστο συνταξιούχο από την άσκηση της εν λόγω απαίτησης θα εξαρτηθεί από  τον αριθμό των ενδιαφερόμενων.   Κατά συνέπεια κάθε ενδιαφερόμενος  θα πρέπει να μας ενημερώνει άμεσα ότι επιθυμεί σχετικά.

Με νεότερο δε σημείωμά μας  θα σας γνωρίσουμε  το κόστος καθώς και τα απαραίτητα έγγραφα  που θα οφείλετε να μας προσκομίσετε.

Αθήνα,      16      Ιουλίου 2015

Με εκτίμηση

Δημήτριος Δημητρίου                             Νικόλαος Σουπιώνης

Δικηγόρος – Διαμεσολαβητής              Αντιστράτηγος ε.α.

τηλ. 210 – 8230334                           τηλ.   6930962144