ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Η Εθνική βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί, κορυφαίο θεματοφύλακα και διαχειριστή της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων.

Αποστολή της είναι να εντοπίζει, να συγκεντρώνει, να οργανώνει, να περιγράφει και να διαφυλάσσει στο διηνεκές τα τεκμήρια της επιστήμης και του πολιτισμού, που δημιουργούνται στην Ελλάδα η διεθνώς.

Όλα όσα σχετίζονται με τον αφελληνισμό στη διαχρονικότητά του, προσφέροντας ανοιχτή και ισότιμη πρόσβαση, σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Μέχρι το 2017 στεγαζόταν στο βαλλιάνειο κτίριο, επί της οδού Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας.

Το έτος 2018 σηματοδοτεί την ιστορική μεταγκατάστασή της, από το εμβληματικό βαλλιάνιο στο νέο κτίριο, στο Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Η αρχική ιδέα για την εγκαθίδρυση μιας Εθνικής Βιβλιοθήκης, ανήκε στον φιλέλληνα, Ιωάννη Ιάκωβο Μάγιερ.

Σε ένα άρθρο του, τον Αύγουστο του 1824 στην εφημερίδα του ‘Ελληνικά Χρονικά, που εκδιδόταν στο Μεσολόγγι, έγραψε για την ίδρυσή της.

Μάγιερ και Λόρδος Βύρων, προωθούσαν την ελληνική ανεξαρτησία.

Η ιδέα του Μάγιερ εφαρμόστηκε το 1829 , από τον νέο κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος ομαδοποίησε την Εθνική Βιβλιοθήκη, μαζί με άλλα πνευματικά ιδρύματα, όπως σχολεία, εθνικά μουσεία και τυπογραφεία.

Στις 16 Μαρτίου 1888 τέθηκε η θεμέλια λίθος, για ένα νέο μαρμάρινο νεοκλασικό κτήριο. Το κτήριο αυτό χρηματοδοτήθηκε, από τρία αδέλφια με καταγωγή από την Κεφαλονιά, αλλά διαμένοντας στη Διασπορά.

Τους Παναγή, Μαρίνο και Ανδρέα Βαλλιάνο και είναι γνωστό, ως “Βαλλιάνειο.

Σχεδιάστηκε, από τον Δανό αρχιτέκτονα βαρόνο Θεόφιλο Χάνσεν και η κατασκευή του επιβλεπόταν από τον Ερνέστο Τσίλερ.

Αποτελεί, μέρος της περίφημης Αθηναϊκής Τριλογίας νεοκλασικών κτηρίων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται επίσης, η Ακαδημία Αθηνών και το πρώτο κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1903 η Εθνική βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στο Βαλλιάνειο, στο οποίο στεγαζόταν αδιαλείπτως μέχρι το 2017.

Το 2009 υπογράφεται η Σύμβαση Δωρεάς, μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της Ελληνικής Κυβέρνησης, για την κατασκευή και τον εξοπλισμό των νέων εγκαταστάσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν 4.500 χειρόγραφα στα Ελληνικά, κάτι το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη συλλογή ελληνικών γραπτών.

Υπάρχουν επίσης χρυσόβουλα και αρχεία της Ελληνικής Επανάστασης.

Στη συλλογή της βιβλιοθήκης υπάρχει κώδικας των τεσσάρων Ευαγγελίων, τα οποία συνεισφέρουν στην περιγραφή του Ματθαίου.

Επίσης, μεγάλο γράμμα κώδικας, μαζί με τμήμα του Ευαγγελίου του Ματθαίου, από τον 6ο αιώνα.

Φιλοξενεί διάφορες κατηγορίες από ιστορικά έγγραφα, Πανεπιστημιακές επετηρίδες, εφημερίδες, σπάνια βιβλία, τα οποία αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για τη χώρα.

Επί πλέον έχει ψηφιοποιήσει μέρος της συλλογής της, με στόχο την ηλεκτρονική περιήγηση των χρηστών μέσω διαδικτύου.

Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν ηλεκτρονικά στις επιστημονικές Επετηρίδες των Φιλοσοφικών Σχολών, των Πανεπιστημίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα έτη 1925-1927.

Διατηρεί ψηφιοποιημένη συλλογή των εφημερίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος η οποία αποτελείται από 220.000 σελίδες εφημερίδων, με αναζήτηση βάσει του τίτλου της εφημερίδας και την ημερομηνία έκδοσης.

Μια, Εθνική Βιβλιοθήκη, λειτουργεί συνήθως ως βιβλιοθήκη παρακαταθήκης με σκοπό να συγκεντρώνει όλες τις εκδόσεις και τον πνευματικό πλούτο που εκδίδεται σε κάθε χώρα, καθώς και τις ξένες εκδόσεις που αφορούν την χώρα.

Είναι επίσης υπεύθυνη για τη δημοσίευση Εθνικής βιβλιογραφίας – τρέχουσας και αναδρομικής – τη συγκρότηση Συλλογικών καταλόγων και την έκδοση των αριθμών ISBN, για τα βιβλία που εκδίδονται στη χώρα.

Χρήστες μιας Εθνικής Βιβλιοθήκης, μπορούν να είναι όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες αλλά και οι επισκέπτες μιας χώρας.

Για την χρήση των υπηρεσιών της ΕΒΕ είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική εγγραφή, μέσω της Υπηρεσίας Ενιαίας Ταυτοποίησης Χρηστών.

Με την επιλογή δημιουργίας λογαριασμού πιστοποιουμένου χρήστη, δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του συνόλου των υπηρεσιών της ΕΒΕ.

Για την πρόσβαση στις φυσικές συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, εκτός από την εγγραφή πιστοποιημένου χρήστη, είναι απαραίτητη η έκδοση ταυτότητας αναγνώστη.

Περισσότερες πληροφορίες, είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο : Έκδοση Ταυτότητας Αναγνώστη.

Πηγή : Βικιπαίδεια.

Με Εκτίμηση

Δημήτριος Μητρόπουλος