ΔΙΑΤΡΕΦΕΣΘΕ ΥΓΙΕΙΝΑ;

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Στην εποχή μας όλες οι εκδηλώσεις της ζωής μας διέπονται από κανόνες.

Η συμπεριφορά, ο ύπνος, η άθληση, οι σχέσεις μας, το φαγητό μας, τα πάντα ρυθμίζονται από κάποιο, ανεπίσημο, έστω, πρωτόκολλο.

Ιδιαίτερα μάλιστα το τελευταίο, δηλαδή η διατροφή μας, λειτουργεί υπό καταιγισμό διατάξεων, προτάσεων συμβούλων που πρέπει, να ακολουθούμε, για να διατηρούμεθα υγιείς.

Οι διαιτολόγοι και τα λογής λογής ινστιτούτα συνιστούν την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, που περιέχουν, βιταμίνη C και ίνες.

Πιο απλά, λιτότητα και καθημερινή άσκηση, αν δεν θέλουμε να εκμετρήσουμε προώρως το ζην με τη βοήθεια κάποιας καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού ή καρκίνου.

Και ευτυχώς που υπάρχουν και αυτά τα “μη” και τα “όχι” του γαστρονομικού πρωτοκόλλου, που κρατούν σε κάποια ισορροπία τις σχέσεις μας με το γιατρό.

Και είναι φυσικό, αφού κανείς δεν αμφισβητεί πως η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό, δώρο του Θεού, που έχουμε χρέος να το φροντίζουμε.

Η υγεία για τον άνθρωπο θεωρείται το πολυτιμότερο αγαθό, καθ’ ότι είναι ο παράγων εκείνος που υπολογίζει, ορίζει και καθορίζει και προσδιορίζει την φυσική, ψυχολογική, όπως και την πνευματική μας κατάσταση.

Η πρόληψη της υγείας αποτελεί τον βασικό παράγοντα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου ατόμων και κατ’ επέκταση κοινωνιών, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας.

Μέσω της πρόληψης λαμβάνονται μέτρα, ενέργειες, η δραστηριότητες, ατομικές ή στο κοινωνικό σύνολο για την αποτροπή ή την παρεμπόδιση της εκδήλωσης της νόσου.

Ο ίδιος ο Ιπποκράτης, ο Πατέρας της Ιατρικής, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην πρόληψη των ασθενειών και τόνιζε, “Κάλλιον το προλαμβάνει ή το θεραπεύει”.

Γι’ αυτό και συχνά χρησιμοποιούμε την φράση “πρώτα υγεία” και την ευχή “εις υγείαν” “γειά σου”.

Αλλά και η Αγία Γραφή αναγνωρίζει την αξία της υγείας .

“υγεία και ευεξία βελτιώνει παντός χρυσίου και σώμα εύρωστον ή όλβος αμέτρητος”.

Είναι το μέτρο που ορίζεται από τον θεσμό της νηστείας σε τακτές ημέρες και περιόδους μέσα στην εβδομάδα και το έτος.

Για να μας διδάξει πως πρέπει να τρώμε και τι να τρώμε.

Πολλοί δυσθυμούν στην σκέψη της νηστείας, περισσότερο απ’ ό,τι στην σκέψη της υποχρεωτικής διαίτης.

Ίσως γιατί την θεωρούν απηρχαιωμένο θεσμό, και γι’ αυτό άκαιρο.

Συνηθίζουμε να μιλάμε για την νηστεία κυρίως την Μ. Τεσσαρακοστή. Όμως δεν θα εκτιμούσαμε σωστά τα πράγματα, αν την βλέπαμε, μόνο σαν υπόθεση μιας περιόδου, η κάποιων ημερών.

Γιατί η νηστεία, ως άσκηση και αγώνας πνευματικός, πρέπει να είναι καθημερινή μας φροντίδα και μέριμνα.

Η προαγωγή μιας ισορροπημένης διατροφής είναι σημαντική για όλους μας, ιδιαίτερα όμως για τα παιδιά στην ηλικία των οποίων εδραιώνονται οι συνήθειες του τρόπου ζωής, που επηρεάζουν τον άνθρωπο για όλη του τη ζωή.

Αποδείχτηκε και επιστημονικά ότι η διατροφή των λαών της Μεσογείου, πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά και με βασική πηγή λίπους το ελαιόλαδο, συντελεί στη διατήρηση της καλής υγείας και τη μακροζωία.

Η δημιουργία θετικής στάσης, απέναντι στη Μεσογειακή διατροφή και στην κατανάλωση υγιεινών τροφών, καθώς και στην ενθάρρυνση των παιδιών να πίνουν αρκετό νερό και να αποφεύγουν τα αναψυκτικά, είναι οι βασικοί σκοποί γνώσης.

 

Με εκτίμηση

Δημήτριος Μητρόπουλος