ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΟΙΕΙΣΑΙ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ
Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος Αντ/γος ε.α.
Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.
Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
Προσποίηση είναι η συμπεριφορά, με την οποία προσπαθεί κάποιος, να παρουσιάσει μια πλαστή εικόνα του εαυτού του, να αποκρύψει τις σκέψεις του ή τα συναισθήματά του.
Τρόπος συμπεριφοράς ή έκφρασης, που χαρακτηρίζεται από τόσο υπερβολική λεπτότητα, ευγένεια κ.λ.π., ώστε να καταντά ψεύτικος, πλαστός Υψίστης σημασίας, προκειμένου να μάθεις, το πως να κερδίσεις φίλους, αποτελεί η γνησιότητα, το να είσαι δηλαδή ο εαυτός σου, να μην προσποιείσαι.
Μόνο εάν συμπεριφέρεσαι, μέσα στην καθημερινότητά σου και στις φιλικές σου σχέσεις ως είσαι, θα μπορέσεις να κερδίζεις φίλους.
Και μάλιστα φίλους αληθινούς, πραγματικούς, που θα αγαπήσουν εσένα κι όχι τον προσποιητό εαυτό και χαρακτήρα, που επιδιώκεις να αναδείξεις κι ο οποίος, θα σε οδηγούσε, σε επιδερμικές και περιστασιακές φιλίες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσεις αληθινούς φίλους και φίλες είναι να είσαι, ΕΣΥ, κάτι το οποίο φαίνεται απλό, εύκολο και λογικό.
Αλλά μέσα στη ζωή και για ότι αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις, να μην το τηρείς – ακόμη και να μην το αντιλαμβάνεσαι, ότι δεν το τηρείς.
Έχε όμως, στο νού σου αυτό που ακούς, όλοι να λέμε και να ξαναλέμε : Ο καθένας και η καθεμία μας, αποτελεί μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη, μοναδική κι ανεπανάληπτη προσωπικότητα.
Απόδειξη, ο ορισμός που αποδίδει η επιστήμη της Ψυχολογίας στον ορισμό του όρου “προσωπικότητα” :
Ο μοναδικός, ιδιαίτερος, ξεχωριστός κι ανεπανάληπτος τρόπος, με τον οποίο κάθε υποκείμενο, σκέπτεται, βιώνει κι εκφράζει τα συναισθήματα του και συμπεριφέρεται / δρα, μέσα στο κοινωνικό του περιβάλλον.
Μόνο εάν συμπεριφέρεσαι μέσα στην καθημερινότητά σου και στις φιλικές σου σχέσεις, όπως είσαι, θα μπορέσεις να κερδίσεις φίλους.
Και μάλιστα, φίλους αληθινούς, πραγματικούς που θα αγαπήσουν εσένα κι όχι τον προσποιητό εαυτό σου και τον χαρακτήρα σου, που επιδιώκεις να αναδείξεις.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις “υγιείς σχέσεις” και να δούμε, τι είναι αυτό που τις καθιστά υγιείς.
Στις υγιείς σχέσεις υπάρχει επικοινωνία, υποστήριξη και όρια.
Αν κάτι δεν μοιάζει σωστό, τότε κάθε άνθρωπος μπορεί να εκφράσει την ανησυχία του, με ειλικρινή και εποικοδομητικό τρόπο.
Χειριστικός, θεωρείται εκείνος, που χειρίζεται, που χειραγωγεί τους άλλους, γι’ αυτό λέγεται και “χειριστικός”.
Οι “χειριστικοί άνθρωποι” έχουν την τάση να επηρεάζουν τις απόψεις των άλλων.
Πάντα βλέπουν μια κατάσταση από τη δική τους άποψη, επειδή πάντα ασκούν πίεση στους άλλους.
Αυτά τα “τοξικά άτομα” συνήθως παίζουν το ρόλο του θύματος και δεν αναλαμβάνουν, την ευθύνη για τις πράξεις τους.
Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για εσάς, παρά μόνο σαν μέσο, που θα τους επιτρέψετε να αποκτήσουν τον έλεγχο πάνω σας, ώστε να γίνετε ένας άβουλος συνεργάτης στα σχέδια τους.
Θα παίρνουν συχνά, αυτό που λέτε ή κάνετε και το αντιστρέφουν, έτσι ώστε αυτό που είπατε και κάνατε, μετά βίας να φαίνεται αναγνωρίσιμο σε σας.
Μπορεί να φαίνονται παθητικά επιθετικοί ή καλοί, για ένα λεπτό και απόμακροι το επόμενο, για να σας κάνουν να αναρωτιέστε, ώστε έτσι, να τρέφονται από τους “φόβους” και τις ανασφάλειές σας.
Μπορούν επίσης να καταφεύγουν σε προσωπικές επιθέσεις και επικρίσεις επιδιώκοντας, να επιτύχουν αυτό που θέλουν.
Ποτέ μη σπαταλάτε χρόνο, προσπαθώντας να εξηγήσετε το ποιοί είστε, σε ανθρώπους, που έχουν ταχθεί να σας παρεξηγήσουν.
Χαρακτηρίστε τους ανθρώπους από τις πράξεις τους και ποτέ δεν θα ξεγελαστείτε από τα λόγια τους.
Ελέγξτε τακτικά τις πεποιθήσεις σας. Αυτό είναι κάτι που δεν το κάνουμε αρκετά.
Καθώς η ζωή εξελίσσεται, οι πεποιθήσεις και οι στάσεις μας, μπορεί να αλλάζουν.
Πρέπει να ξέρουμε πως μας επηρεάζουν αυτές, οι μεταβαλλόμενες ιδέες.
Όταν δεν είμαστε σίγουροι τι πιστεύουμε, είναι πολύ εύκολο να επιτρέψουμε σε κάποιον άλλον, που είναι σίγουρος ότι οι πεποιθήσεις του είναι σωστές – όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για εσάς -, να προσπαθήσει να χειραγωγήσει τη σκέψη σας.
Με εκτίμηση
Δημήτριος Μητρόπουλος