ΒΕΛΤΙΩΣΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΜΕ ΕΥΚΟΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το πιο σύνθετο σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών που γνωρίζουμε. Είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε, να διαθέτει ένα σωρό χρήσιμα χαρακτηριστικά, ταυτοχρόνως όμως παρουσιάζει πολλά ελαττώματα και αδυναμίες.

Αν ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που ξέρουν κάτι παραπάνω για το μυαλό μας, αυτοί είναι οι νευροεπιστήμονες και οι ψυχολόγοι.

Συμβουλές ομορφιάς για το σώμα, για το πρόσωπο, για τα μαλλιά, μας δίδονται καθημερινά και αμέτρητα βιβλία, έχουν γραφεί γι’ αυτά τα θέματα.

Να όμως που και το μυαλό είναι κάτι που βελτιώνεται, εξελίσσεται “ομορφαίνει” ή “ασχημαίνει”, ανάλογα με το πόσο και με ποιόν τρόπο, θα το φροντίσουμε.

Όπως μπορεί να ομορφύνει κάνεις στο σώμα και στο πρόσωπο, έτσι μπορεί επίσης να γίνει και πιο έξυπνος και είναι αυτό μια τέχνη.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος εκτελεί τις σημαντικότερες βασικές λειτουργίες του, ενώ παράλληλα αποκαλύπτουν τους τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να τον κάνουμε, να λειτουργήσει στο “μάξιμουμ”.

Δείτε πως μπορείτε να βελτιώσετε την προσοχή και τη μνήμη σας, πως μπορείτε να γίνετε περισσότερο ορθολογικοί, αλλά και δημιουργικοί, πως θα αποκτήσετε τη δύναμη της μάθησης και της γνώσης, καθώς και ποιές είναι οι καλύτερες ώρες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να βάλλεται το μυαλό σας να δουλέψει.

  1. Δεν υπάρχει κανένας μαγικός τρόπος, για να αποκτήσει κάποιος ευστροφία, από την μια στιγμή στην άλλη. Όμως η καθημερινή άσκηση του μυαλού είναι : “το κλειδί”, για κάτι τέτοιο.

Η άσκηση μπορεί να είναι : η εκμάθηση μιας γλώσσας, ένα χόμπι, νέα σχέδια, οτιδήποτε σας κάνει να σκέφτεστε, ακόμα και το σταυρόλεξο, τα επιτραπέζια παιχνίδια “που κάνουν το μυαλό να δουλεύει”, αλλά κυρίως η λογική ανάλυση και η μεθοδική εξεύρεση λύσεων, στα καθημερινά προβλήματα.

Συμβουλή πρώτη λοιπόν :

“Μην αφήνετε το μυαλό σας, να τεμπελιάζει”. Αν δεν χρησιμοποιείτε, κάπως θα σκουριάσει.

Προσοχή στην τροφή :

  1. “ΟΤΙ ΤΡΩΣ σκέφτεσαι!”. Και είναι αλήθεια, ότι η διατροφή έχει άμεση σχέση, με το μυαλό.

Σημαντικές είναι κατ’ αρχήν οι πρωτεΐνες και απαράβατος κανόνας, να μη ξεκινήσει κάνεις τη μέρα του, εάν δεν έχει εξασφαλίσει στον εαυτό του 15 γραμμάρια πρωτεΐνης, δηλαδή το αντίστοιχο, 2 ½ αυγών.

Η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης είναι γιαούρτι, γάλα, και φρούτα στο μπλέντερ.

Πολύ σημαντική επίσης είναι η βιταμίνη Β, που σε μια μορφή της βοηθάει πολύ τη μνήμη. Πηγή της τα αυγά, το συκώτι, τα ψάρια, τα λαχανικά.

Επίσης πολύ σημαντική η βιταμίνη C, βοηθάει τις αντιδράσεις μας στον κίνδυνο και ακόμη στην απορρόφηση του σιδήρου που είναι απαραίτητος, για την “οξυγόνωση”, που χρειάζεται ο οργανισμός.

Μην υποτιμάτε λοιπόν – εκτός από το κρέας, τα ψάρια και τα λαχανικά, -τους ηλιόσπορους, το σπανάκι και τη σόγια.

  1. Γυμναστείτε, για το καλό του μυαλού σας!

Η γυμναστική δεν κάνει καλό μόνο στο σώμα, αλλά και στη διάθεση και στο μυαλό.

Οι μελέτες και τα πειράματα που έγιναν σχετικά και ιδιαίτερα μια έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, είχαν πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα, σε περιπτώσεις ανθρώπων που έπασχαν από μελαγχολία, με την ψυχοθεραπεία!

Όσο για το πόσο καλό μπορεί να κάνει η άσκηση στο μυαλό, ας θυμηθούμε, ότι όπως και τα άλλα όργανα του σώματος, το μυαλό εξαρτάται από το αίμα, για να πάρει το οξυγόνο και τα συστατικά, που χρειάζεται.

Με τη γυμναστική, η καρδιά “στέλνει” στον εγκέφαλο περισσότερο αίμα, ενώ συγχρόνως, γίνεται μια λειτουργία με την οποία “καθαρίζονται” από χοληστερόλη οι αρτηρίες, και μ’ αυτόν τον τρόπο η “διέλευση” του οξυγόνου, προς τον εγκέφαλο διευκολύνεται.

  1. Ο ύπνος τρέφει το μυαλό!

Αρκεί να είναι καλός. Πολύ σημαντικό να μην υπάρχει θόρυβος, η θερμοκρασία του δωματίου, να είναι από 16 έως 26 βαθμούς και το κρεβάτι βολικό.

Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, έχουν κακές επιδράσεις στον ύπνο, όπως και ο υπερβολικός εκνευρισμός, λίγο πριν την ώρα του ύπνου.

Αν όμως κανείς κοιμάται καλά, δίνει στο μυαλό του την ευκαιρία, να κάνει πολύτιμες ανακατατάξεις και εκτιμήσεις και προσφέρει στον εαυτό του, πνευματική διαύγεια.

  1. Ο καθαρός αέρας!

Αυτό δεν μπορεί να το έχει ο καθένας, αφού έχει πια καταντήσει πολυτέλεια.

Ο καθαρός αέρας είναι από τα πιο σημαντικά μυστικά, αν θέλει κανείς, να εξασκήσει την εξυπνάδα του.

Δυσεύρετος μεν, αλλά απαραίτητος ο καθαρός αέρας.

Μπορεί να βρεθεί σε μια εκδρομή στο βουνό και μάλιστα συνδυασμένος με γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο στο δάσος, υπόσχεται “νου υγιή εν σώματι υγιές”.

  1. Αυτό προϋποθέτει κάποια άσκηση, αλλά όταν κανείς το καταφέρει, να μάθει να σκέφτεται θετικά, το μυαλό του, ποτέ δεν θα τον εγκαταλείψει!

Η άσκηση μπορεί να αρχίσει, όταν συχνά φέρνουμε στο μυαλό μας, ευχάριστες θετικές εικόνες και σκηνές.

Σε στιγμές χαλάρωσης και περισυλλογής, πρέπει να μας γίνει συνήθεια να φανταζόμαστε ή να θυμόμαστε, σαν να τις βλέπουμε μπροστά μας σκηνές, που έχουμε ζήσει και ήταν πολύ ευχάριστες ή άλλες που επιθυμούμε να ζήσουμε.

Αν πάλι έχουμε άγχος, για κάτι, μπορούμε να κάνουμε “πρόβες” γι’ αυτό, πρόβες με τη φαντασία μας, στις οποίες πάντα στο τέλος, θα τα καταφέρνουμε.

Η λεγόμενη “θετική σκέψη” εξασκεί το μυαλό, αλλά επίσης μας δίνει περισσότερη δύναμη.

  1. Το μυστικό της Ανατολής.

Απίστευτο ίσως, αλλά αληθινό και επιστημονικά αποδεδειγμένα. Το μασάζ που γίνεται σοφά, ώστε να αποκαταστήσει τη ροή της ενέργειας στο σώμα και στο νου, αλλά όχι οποιοδήποτε μασάζ, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του πνεύματος.

  1. Η περισυλλογή, τις διάφορες μορφές της.

Όπως π.χ. γιόγκα, μειώνει το άγχος και διευκολύνει τις πνευματικές λειτουργίες.

Η λογική σκέψη απαιτεί, να συμπεριφερόμαστε σαν ένας μικροεπεξεργαστής, να εκτελούμε κατά βήματα εργασίες, με βάση πληροφορίες που χρησιμοποιούν τους κανόνες της Λογικής. Όπως αποδεικνύεται, υπάρχει ένα ψήγμα αλήθειας στη λαϊκή πεποίθηση ότι “αριστερός εγκέφαλος ίσον λογική”.

Απεικονιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο αριστερός προμετωπιαίος φλοιός είναι απαραίτητος για να κάνουμε λογικές σειρές σκέψεων και πολλές φορές για κάτι τέτοιο, δεν απαιτούνται σήματα, από τον δεξιό φλοιό.

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος